Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Iskoristite odlične mogućnosti internet marketinga za male i srednje poduzetnike i kreirajte web oglase

Za pisanje web oglasa (Google AdWords, Facebook oglas, banner oglas) vrijede slična pravila kao i kod pisanja oglasa za druge medije, međutim, web oglasi imaju svoje posebnosti. Internet je interaktivan medij koji publici omogućuje da odmah reagira na oglas pa je to jedan od razloga zašto je povrat ulaganja u internet marketing iznimno velik.

Pročitajte savjete koji će vam pomoći da osmislite kreativan web oglas koji će vam donijeti klikove i povrat ulaganja.

1. Za pripremu smjernica za izradu oglasa odgovorite na pitanja: Što oglasom želite postići?, Tko je vaša ciljana skupina, što znate o njoj i što joj treba?, Koje su glavne konkurentske prednosti vašeg proizvoda?, Koje benefite korištenje osigurava ciljanoj skupini?, Koja je glavna poruka koju komunicirate?, Koju ponudu promovirate?, Kako ćete komunicirati poruku?

2. Usredotočite se na ciljanu skupinu, na njihove potrebe i motive. Već u ranoj fazi iznesite vrijednosti za publiku kako biste privukli pozornost i na vrijeme izbjegli pitanje „Zašto je to uopće meni važno?“.

3. Naglasite prednosti proizvoda ili istaknite prednost za potrošače. Definirajte konkurentsku prednost vašeg proizvoda na tržištu, koje probleme rješava, jedinstvene karakteristike te najsnažnije prednosti koje možete tvrditi za proizvod i naglasite ih. Ako odaberete pristup isticanja benefita za potrošače, naglasite prednosti koje korisniku donosi korištenje proizvoda, a možete govoriti i o posljedicama nekorištenja proizvoda. Zapamtite, potrošači kupuju proizvode kako bi riješili svoje probleme i zadovoljili svoje potrebe, stoga možete koristiti i kombinaciju ova dva pristupa.

4. Odaberite jednu ključnu ideju i neka ona dominira oglasom. Nemojte komunicirati više različitih poruka odjednom, previše informacija odbit će publiku, a vjerojatnost da će vaša poruka biti primijećena i zapamćena bit će znatno manja.

5. Želite da publika klikne na vaš oglas, osmislite ponudu koja predstavlja vrijednost za potrošača. Ponude su najčešće prodajne poput „20% popusta! Ponuda vrijedi do 1. rujna 2014.“, no mogu sadržavati i druge vrijednosti poput razmjene informacija preko bloga ili newslettera da korisnike dulje zadržite kod sebe: „Prijavite se na naš newsletter i pratite novosti iz svijeta mode“.

6. Sinergija između slike i teksta da zajedno čine smislenu komunikacijsku cjelinu u kojoj svatko ima svoju poruku i ulogu. Nemojte istu poruku komunicirati i tekstom i slikom jer su takvi oglasi prejednostavni i nezanimljivi. Slikom možete prikazati: upotrebu proizvoda ili close-up nekih ključnih dijelova, životni stil koji omogućuje, prednosti korištenja ili posljedice nekorištenja proizvoda, dvojne slike s prikazom korisnika prije i poslije korištenja proizvoda itd.

7. Jasan i upečatljiv naslov koji privlači pozornost publike. U naslovu možete koristi imperativ. Upitne rečenice imaju snažnu retoričku moć, stoga postavite pitanje s kojim se čitatelj treba suočiti, a u rečenici i na kraju rečenice koristite interpunkcijske znakove jer oni daju osjećaj autoriteta i pouzdanosti. Uključite brojeve, zanimljive statističke podatke ili obećajte publici nešto vrijedno njihove pažnje.

8. Prostor za iznošenje poruke u web oglasima ograničen je i smanjen pa pišite kratke i snažne rečenice. Budite konkretni i specifični. Koristite glagole i imenice, a izbjegavajte pridjeve i priloge. Pišite sažeto, kratite rečenice sve dok ne budete imali ni jednu suvišnu riječ. Usredotočite se na dobivanje klika, a u sadržaju na koji vodi poveznica iznesite detalje. Izbjegavajte klišeje, riječi i izraze koji su već previše puta korišteni, poput „vrhunski proizvod“ ili „spektakularna ušteda“.

9. Dobro napisan oglas govori „ljudskim glasom“, ima ritam i zabavan je. Tekst treba zvučati kao da ga je netko upravo rekao. Pročitajte ga naglas kako biste utvrdili zvuči li razgovijetno. Pišite u prvom licu, „ja“ i „mi“ te u drugom licu, „ti“ i „vi“. To je intimniji i efikasniji stil pisanja od ukočenog stila pisanja u trećem licu, „on“ i „oni“.

10. Završite sa snažnim pozivom na akciju koji će publiku potaknuti da učini sljedeći korak: Naručite odmah jer ponuda vrijedi do 10. rujna!

U pisanju oglasa primijenite iznesene savjete i pokažite svoju kreativnost te imajte na umu pravilo „manje je više“, koje je u potpunosti primjenjivo kada je riječ o pisanju oglasa za web. Vježbajte pisati tekstove i čitajte stručnu literaturu. Pratite reklame na svim promocijskim kanalima, proučavajte kako su napisani tekstovi za oglase uspješnih tvrtki i s vremenom ćete sigurno usavršiti svoje vještine.

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.