Kontaktirajte nas

Tehnologija sve brže mijenja svijet – društvene mreže, novi načini komunikacije, e-mobilnost i ekonomija dijeljenja obilježili su posljednjih deset godina.

Dok neki još uvijek zamišljaju devedesete kada se spomene „posljednjih deset godina“, kalendar nas podsjeća da uskoro slavimo novu, 2020. godinu. Nove generacije trebaju tek dobiti slovo pored imena koje će označavati njihove navike, a milenijalci su već preuzeli palicu od „baby boomera“ kada je u pitanju prisjećanje na stare tehnologije. Ekrani na dodir odavno su postali standard, zvuk modema koji se spaja na internet čuju samo oni kojima je zadavao noćne more prije mnogo godina, a svijet većinom živi u oblaku. Posjedovanje stvari postalo je nezanimljivo, a sve što se može dijeliti, a pritom zaraditi, postaje zajedničko vlasništvo. Recikliranje i briga za okoliš postali su prioritet, pa smo sve svjesniji našeg okruženja i kako se primjenom suvremenih tehnologija može stvoriti održivi život. Uz pametne gradove i sustave poput onih koji rješavaju prometne probleme ili se brinu za odlaganje otpada mijenja se i život u urbanim sredinama. Donosimo kratku listu s deset tehnologija i rješenja koji su obilježili zadnjih deset godina.

Uber i slične aplikacije za dijeljenje prijevoza

Nakon što je jedne večeri morao potrošiti čak 800 dolara kako bi dobio prijevoz, Garret Camp došao je na ideju koja će napraviti pravu revoluciju na svjetskim cestama. Zajedno s bivšim izvršnim direktorom Travisom Kalanickom, Camp je pokrenuo Uber.

uber_ekonomija_diljenjea-Obiljezila_dekadu

Iako podložan zakonskim kontroverzama, ovaj sustav definitivno je promijenio način kako gledamo na taksi prijevoz. Sposobnost da gotovo bilo tko postane vozač Ubera stvorila je potpuno novu mogućnost (samo)zapošljavanja, a iako je bio prvi, Uber definitivno nije zadnji. Lyft, koji je osnovan 2012. godine, glavni je konkurent Ubera u Sjedinjenim Državama, Grab kontrolira tržište jugoistočne Azije, Yango je najpopularnija usluga u Rusiji, Careem sa sjedištem u Dubaiju jak je na Bliskom Istoku, a kineski DiDi preuzima svijet.

E-mobilnost u vidu električnih skutera

Dok su se u SAD-u šokirali vidjevši koliko brzo je postao prava pošast na ulicama, mi u Hrvatskoj tek smo počeli otkrivati sve prednosti, ali i mane električnih skutera. Ekonomični, praktični i brzo za njihove vlasnike, opasni su za sve one oko njih, ako ti isti vlasnici ne pridaju ekstremnu pozornost svom načinu vožnje.

e-skutei_ekonomija_dijeljenja_trend

Kalifornijski startup Scoot prvi je proizvođač ovakvih skutera (i mopeda) koji je osnovan 2012., no danas ih ima mnogo. Osim prijevoza, tvrtke koje se bave iznajmljivanjem električnih skutera pružaju još jedan izvor prihoda: zarađivanje od punjenja električnih skutera kod kuće. Koncept u kojem se pretplatite, pa svoju karticu samo prislonite uz skuter koji ste pronašli na pločniku i vozite se s njim do destinacije gdje ga odlažete uza zid, a neki i na sred ceste, svidio se mlađim generacijama. No kada zakon ne regulira njihovo prometovanje, dolazi do mnogo opasnih situacija. Vožnjom bez kacige i mogućim nepoznavanjem prometnih znakova, ugrožavaju sebe voze li na kolniku, dok jure li po pločniku, samo jedan nagli pokret može postati koban za pješaka koji nema vremena opaziti opasnost koja juri prema njemu. Dok su Amerikanci već uveli prilagođene zakone, čini se da ćemo mi na iste ipak pričekati.

WhatsApp komunikacija zamijenila je SMS

Iako je WhatsApp zapravo osnovan 2009., svoju je ekspanziju doživio upravo u posljednjem desetljeću. Ova chat aplikacija promijenila je način na koji međusobno komuniciramo. Dok smo prije brojali znakove (a i kune, ovisno o znakovima) koje smijemo iskoristiti, danas šaljemo poruke, video zapise, fotografije, gifove i emojie bez imalo razmišljanja jesu li stali u jednu ili 20 poruka.

whatsapp_pokrenuo_novi_trend_komunikacije

Naše su poruke zaštićene enkripcijom (ili bi barem trebale biti), a možemo pokrenuti i grupni ili video chat. Poruka ne mora biti ni samo tekstualna, već može biti i glasovna, a sve to možemo slati putem naših pametnih mobilnih telefona. Način na koji komuniciramo otkad imamo WhatsApp ili Viber, znatno je drukčiji nego prije deset godina, kada su nam opcije bile poprilično limitirane. Veličinu i značaj ove aplikacije uvidio je i Facebook koji ju je kupio za 19,3 milijarde dolara u 2014. godini.

Chatboti kao savršeni sugovornici za poslovanje

Chatboti su prilično stara tehnologija, koja se u ovom desetljeću razvila do pametnih pomoćnika, a porast društvenih mreža i pametnih aplikacija pretvorio ih je u najpoželjniju značajku. Mnoge tvrtke i brendovi implementirali su robota unutar svoje Facebook Messenger ili web stranice, te tako kupcima dali priliku da pronađu ono što im je potrebno bez pomoći njihovih zaposlenica i čekanja na javljanje operatera.

online_chat_zadržava_kupce

Danas nam ova umjetna inteligencija može samostalno pojasniti čitav proces kupovine, reći nešto više o usluzi koja nas zanima ili dogovoriti sastanak s prodajnim agentom. S obzirom na to da im štedi vrijeme i novac, korisnici ih uvijek ističu kao odličnu opciju za komuniciranje s kompanijom koja ih zanima.

Pametni zvučnici i glasovni pomoćnici  

U znanstveno-fantastičnim filmovima prije nekoliko desetaka godina, razgovori s pomoćnicima, koji su u stvari umjetna inteligencija, izgledali su kao nemoguća ili barem jako daleka budućnost. Ali danas svi imaju virtualnog pomoćnika – unutar svog telefona ili u svom domu. Prva moderna glasovna asistentica koja nam se predstavila u ovom desetljeću bila je Siri, ali što se 2019. tiče, ona je zaostala. Amazon je u međuvremenu predstavio Alexu, Microsoft ima Cortanu, Galaxy ima Bixby, a Google vlastiti Google Assistant.

voice_asistant

S glasovnim pomoćnicima stigli su pametni zvučnici. Elegantno dizajnirani, uklapaju se u svaki moderni dom i „slušaju“ vašu interakciju s ukućanima, te se glasovno aktiviraju kada ih zatrebate. Dok vam Alexa pomaže u kupovini na Amazonu, Google vam  primjerice pomaže pri reprodukciji YouTube videozapisa na vašem Smart TV-u. To ne znači da se i dalje ne vode polemike oko toga koliko nam te iste sprave omogućavaju privatnosti i tko sve može doći do podataka o našoj svakodnevici. No s obzirom na digitalni otisak koji ostavljamo svakodnevnim korištenjem raznih tehnoloških rješenja, to je ipak rasprava koja bi se trebala proširiti mnogo više od samog korištenja glasovne asistencije.

Streaming  servisi zasjenili su televizijske programe

Streaming videa nije nova stvar, no Netflix je cijelu priču doveo na novu razinu. Odlazak u videoteku i čekanje na raspoloživost najdražeg filma na VHSu ili DVDu, stvar je daleke , daleke prošlosti. Sav materijal koji želite gledati postao je dostupan odmah i u toplini vlastitog doma, u nekoliko klikova putem računala, pametnog telefona ili televizora. Učitavanje se broji u sekundama, a prekida usluge nema skoro nikad, osim ako vaš internet poslužitelj nema vlastitih problema s konekcijom.

netlix_game_changer

Osim što prenosi serije i filmove na koje je otkupi prava, Netflix je počeo producirati i vlastiti kvalitetni materijal koji je privukao milijune novih korisnika. Konkurentske platforme poput Amazon Prime Video i Hulu počele su također stvarati vlastite emisije, a i tehnološke tvrtke poput YouTubea i Facebooka počele su stvarati originalni sadržaj. Krajem 2019. pojavile su se još dvije streaming usluge, Apple TV+ i Disney+, od kojih se očekuje da budu žestoka konkurencija Netflixu. Uz milijarde dolara potrošenih na sadržaje, ovo razdoblje definitivno postaje zlatno doba za TV producente.

Microsoft Azure

Amazon Web Services pokrenuo je svoju platformu za računalstvo u oblaku 2006. godine, ali 2010. je tržište eksplodiralo i nastala je nova temeljna infrastruktura koja stoji u osnovi modernog interneta i svih naših digitalnih iskustava. Azure pojavio se 2010. godine i prerastao je u ključni stup Microsoftovog poslovanja pod trenutnim izvršnim direktorom Satya Nadella.

microsoft_azure

 Microsoft Azure ponudio je djelomični ili potpuni prijelaz na arhitekturu temeljenu na oblaku. Azure vam omogućuje dodavanje mogućnosti oblaka postojećoj mreži putem njegove platforme kao uslužni model (PaaS)  ili možete iskoristiti mogućnost prebacivanja svih računalnih i mrežnih potreba te ga koristiti u vidu infrastrukture kao usluge (IaaS). Bilo koja opcija pruža siguran i pouzdan pristup podacima smještenim u oblaku. Izgrađen na Microsoftovoj provjerenoj arhitekturi, Azure pruža sve širi niz proizvoda i usluga dizajniranih da udovolje svim poslovnim potrebama kroz platformu kojom se lako upravlja.

Instagram, Snapchat i TikTok mjesta za druženje nove generacije

Kupljen od Facebooka za milijardu dolara 2012. godine, Instagram je postao jedna od vodećih platformi za marketing i druženje. Izreka o slici koja govori tisuću riječi ovdje se pokazala itekako istinitom, a ista ta slika ili video ponekad vrijede i tisuće dolara, ako ih objavi prava osoba. Influenceri i Instagram modeli danas su veće face od nekih glumaca, znanstvenika, sportaša ili političara. Dok se na njemu još može i pronaći koji pripadnik „starije“ generacije, čini se kako je Snapchat ipak mjesto na kojem ćete sresti tinejdžersku ili tek nešto stariju populaciju.

instagram_tiktok_snapchat_za_novu_generaciju

Fotografije i video poruke koje nestaju – to je bio izvorni koncept Snapchata, kojeg danas mnoge zvijezde korisne kako bi se približile svojim obožavateljima i pokazali da su u trendu. No oni koji stvarno prate novosti u segmentu društvenih mreža, danas imaju TikTok profil. Kad je kineska tehnološka tvrtka Bytedance iskoristila aplikaciju za sinkronizaciju usana Musical.ly i pretvorila je u TikTok, dogodila se senzacija među tinejdžerima koji postaju toliko popularni da se i američka vlada zainteresira za sve što se na njoj događa. Ova aplikacija omogućuje korisnicima stvaranje kratkih video zapisa u trajanju od 3 do 15 sekundi, kao i onih u petlji od 3 do 60 sekundi. TikTok je u prvoj polovici 2018. godine postao najpopularnija svjetska aplikacija na Appleovom App Storeu s procijenjenih 104 milijuna preuzimanja, nadmašivši u istom razdoblju preuzimanja sličnihi aplikacija poput YouTubea, WhatsAppa i Instagrama.

Pokretanje IPv6 standarda

IPv6 je jedan od onih pojmova za koje ste vjerojatno čuli, ali nemate pojma što doista znače ili koliko je važno za funkcioniranje interneta. 1980. godine internetske adrese definirane su kao 32-bitni brojevi, što je omogućilo postojanje njih otprilike 4,2 milijarde.

IPv&_standard_pokrenut_radni_mnogo_iot_uređaja

No danas postoji mnogo više od 4,2 milijarde uređaja povezanih s mrežom, a s obzirom da su neke od tih IPv4 adresa rezervirane za posebne slučajeve, jasno je zašto je bilo potrebno novo rješenje. Iako je razvijen još 1995. godine, u lipnju 2012., pokrenut je novi standard umrežavanja – IPv6. Tako se sada adrese definiraju kao 128-bitni brojevi, što znači da postoji najviše 2128 moguće IPv6 adrese – dovoljno za mnogo godina i povezanih uređaja pred nama.

Ethereum i blockchain tehnologije

Blockchain je danas postao jedna od najpopularnijih tehnoloških riječi na svijetu. Bitcoin je nastao malo prije ovog desetljeća, 2009. godine, ali složenost i evolucija nasljeđa kriptovaluta i blockchain tehnologije također je isprepletena s Ethereumom, kojeg je Vitalik Buterin prvi predložio 2013. godine. ethereum_blockchain

Očekuje se da će se tržište Blockchain tehnologije povećati za čak 2,3 milijarde dolara do 2021, a platforme poput Ethereuma igraju značajnu ulogu u razvoju decentraliziranih aplikacija pomoću Blockchain tehnologije i pametnih ugovora. Blockchainova obećanja o transparentnosti, decentralizaciji i nepromjenljivosti nužna su u svijetu u kojem je povjerenje u centralizirane organizacije glavna briga. U sljedećih 10 godina, blockchain možda neće biti uobičajen, ali ćemo svakako vidjeti nove platforme i implementacije u nastajanju. Ni Internet nije nastao preko noći, zar ne?

Tehnoloških dostignuća svake je godine sve više, zato ni ovih deset nisu jedini koji su obilježili posljednjih deset godina. Imate neka koja biste željeli uključiti na listu? Javite nam!

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.