Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Samo zato ga radite izvan klasičnog ureda i po vlastitim pravilima, ne znači da je vaš posao freelancera manje važan ili jednostavniji od ostalih, a većinom zahtjeva i veće pripreme od uobičajenih poslova koji se odrađuju od 8 do 16 h. Zato donosimo alate koji bi ga trebali olakšati koliko god je to moguće.

Rad od kuće postao je sinonim za freelancere, a mnoge kompanije uvidjele su prednost ovakve vrste angažmana, s obzirom da štede na vlastitim resursima. Kada smo zaduženi za vlastiti radni raspored i ne odgovaramo nikom osim sebi (ili možda klijentu) za satnicu koju provedemo radeći, dobra organizacija postaje ključna. Samo u SAD-u postoji više od 53 milijuna freelancera kojima je razvoj tehnologije i globalno umrežavanje pomoglo pri traženju poslova, odabiru klijenata i međusobnom povezivanju. No život freelancera sve je samo ne glamurozan, a ono što u velikim kompanijama obavljaju različiti odjeli, ovdje pada na leđa jedne osobe koja je sama zadužena za apsolutno sve. Vodite li se filozofijom kako je bolje raditi pametnije, a ne napornije, dopustite da vam predstavimo neke od alata koje će vam upravo to i omogućiti.

Napišite najbolju ponudu

must-have-alati-za-freelancere-izrada-ponuda.jpgZnate što bi radili i kako bi to napravili, no kada dođe vrijeme za napisati službenu ponudu koju će netko morati prihvatiti ili odbiti, jednostavno zapnete. Prepustite taj dosadniji dio posla softveru koji će sve riješiti u par jednostavnih koraka…

Prospero

Osim što će vam pomoći pri sastavljanju ponude, dat će vam i okvirnu ideju koliko bi svoj posao trebali naplatiti. Namijenjen je za poslove brendiranja, pisanja, web dizajna i izrade aplikacija. Mana mu je što se ne može promijeniti dizajn, već samo tekst, a jednom ispunjenu ponudu možete spremiti kao PDF ili poslati direktno klijentu. Možete odabrati opciju po kojoj plaćate 15 dolara po ponudi , 59 dolara za 5 ponuda ili 98 dolara za 10 ponuda, kao 25 dolara za mjesečnu pretplatu s neograničenim dokumentima ili 228 dolara za godišnju. Prve dvije ponude vaše su besplatno!

Proposify

Ovaj alat omogućuje vam da birate dizajn koji želite među ponuđenima, a izgled ponude vidit već dok ju stvarate. U nju možete uvrstiti i video zapise, kao i slike. Možete vidjeti kada klijent otvori ponudu, ono što ga najviše zanima i kada istu potpiše. Vašoj ponudi može pristupiti i nekoliko različitih ljudi, što je odlično kada radite kao dio tima koji daje zajedničku ponudu. Za pet ponuda mjesečno platit ćete 30 dolara, dok će vas njih 50 koštati 100 dolara. Platite li svoju godišnju članarinu odjednom, 5 planova mjesečno doći će vas 25 dolara, a za njih 10 platit ćete 75 dolara.

Nusii

Želite li uz napisane ponude imati i informaciju koliko ste zaradili ili koliko je vaših ponuda prihvaćeno, Nusii će to izračunati za vas. Za svaku ponudu koju pošaljete stići će vam i obavijest kada bude pročitana. Vizualno je nešto slabija i ne dopušta umetanje tablica, no zato podržava različite valute i jezike, što je čini internacionalno prihvatljivom. Za pet ponuda mjesečno platit ćete 29 dolara (ili 290 dolara plaćate li na godišnjoj razini), za njih 20 izdvojit ćete 49 dolara mjesečno (490 dolara godišnje), dok ćete za 50 mjesečnih ponuda izdvojiti 129 dolara (1290 dolara godišnje).

Pratite svoje financije

must-have-alati-freelancer-financijeMožda imate računovođu koji drži sve konce u svojim rukama, no većini freelancera taj se trošak čini bespotrebnim, pa radije tu obvezu preuzmu na sebe. Kako bi jednostavnije pratili svoje troškove i financije, dovoljno je prepustiti detalje jednoj od sljedećih aplikacija.

Zipbooks

Besplatan i vizualno atraktivan alat za izradu računa i praćenje uplata i klijenata dopušta vam da pratite sve relevantne troškove i pritom ih prikazuje u šarenim grafikonima. Tu su čak i podsjetnici za sve one koji vole kasniti s plaćanjem. Ako ste vi taj koji je sklon zaboravljanju, možete postaviti i automatsko slanje računa na mjesečnoj bazi.

Sighted

Ova aplikacija prilagođena mobilnim uređajima namijenjena je upravo freelancerima i neovisnim profesionalcima. Daje vam mogućnost odabira opcija plaćanja i radi željene izvještaje. Postavlja se u nekoliko minuta, a izgleda vrlo profesionalno i razrađeno. Podržava različite valute i može se prilagoditi dizajnerskim potrebama svakog brenda. Možete koristiti besplatnu opciju, a želite li otključati sve dostupne opcije možete odabrati paket za 5 ili 25 dolara mjesečno.

Bonsai

Njegov je logo „Stavite svoje freelance obveze na auto pilot“ i hvali se da u sebi sadrži sve potrebno za glatko poslovanje neovisnih profesionalaca. Uz izradu računa, nudi opciju slaganja ugovora po predefiniranim parametrima. Ugovore možete dodatno uređivati po potrebi i poslati klijentu direktno iz aplikacije. Jednom kada bude digitalno potpisan, program će sam izraditi račun, a možete ga namjestiti da ih sam i šalje na određenoj vremenskoj bazi. I da, besplatan je.

Ovladajte društvenim mrežama i upravljajte odnosima s klijentima

drustvene-mreze-marketingPosla možda imate sada, ali uvijek trebate raditi na vlastitoj promociji, a društvene mreže najbolji su alat za tu svrhu. Njihova je prednost i to što osim novih, možete održavati kontakt i sa postojećim klijentima, dajući im uvid u svoj trenutni radni raspored, projekte koje ste odradili ili pogodnosti koje im pripremate odluče li vas opet angažirati.

MiniCRM

Kada vaša baza klijenata postane dovoljno velika da je nemoguće upamtiti i pratiti sve želje svih klijenata, onda idealno uskače MiniCRM. Koristeći ga uvijek možete biti informirani o svojim klijentima, te pratiti uspjeh svojih e-mail i SMS kampanja i prodajnih akcija. Može se integrirati s Dropboxom, Outlookom, Facebookom, Excelom i drugim aplikacijama po potrebi.

Buffer

Zaboravljate li redovito postaviti objavu na društvene medije, mogli bi propustiti ono najbolje što ovakva vrsta promocije nudi, zato je alat za automatsku objavu postova idealna stvar. Za jednog korisnika koji ima samo jedan account na svakoj društvenoj mreži i želi pripremiti najviše 10 postova za automatsku objavu, Bufer je u potpunosti besplatan, dok ćete za 10 računa i 100 objava po profilu izdvojiti nekih 10 dolara mjesečno.

SocialOomph

Ako društvene mreže nemate u malom prstu, ovaj alat ih drži pod kontrolom umjesto vas. Programirajte objave unaprijed, pratite ključne riječi, skratite URL za objavu, organizirajte svoj inbox, automatski pratite one koji prate vas i još nekoliko korisnih funkcija iskoristive su u besplatnoj verziji. Uz nadoplatu dobijate i mnoštvo dodatnih opcija za svaku društvenu mrežu pojedinačno, a to će vas koštati 18 dolara.

Organizirajte svoje aktivnosti i povećajte produktivnost – odmah

must-have-alati-freelancer-organizacijaBiti sam svoj šef izazov je i kada je u pitanju organizacija posla – dok u klasičnim radnim sredinama samo obavljate posao koji vam je netko drugi odredio, ovdje morate biti svjesni da ste vi taj koji mora znati kada i koliko se posvetiti kojem projektu. Uz ove aplikacije ubrzo ćete uvesti reda u svoj radni raspored…

Timely

Jednom kada se udubite u posao, lako je zaboraviti na vrijeme i koliko step roveli na određenom zadatku. To ne predstavlja problem, osim ako klijentu niste odlučili naplatiti po satu obavljenog rada. Timely se može povezati s ostalim aplikacijama koje koristite, poput kalendara ili GPSa. Besplatno ga možete isprobati unutar 14 dana, a ovisno o broju korisnika i aktivnih porjekata, te još nekim opcijama, pretplata će vas koštati od 7 do 59 dolara mjesečno.

Wunderlist

Pratite sve obveze koje trebate izvršiti, na svim uređajima koje imate. Možete napraviti liste zadataka i postaviti alarme za svaku ili poslati drugima s kojima surađujete na nekom projektu. Osnovni račun je besplatan, no imate li potrebe za uvođenjem ove aplikacije na korporativnoj razini, uvijek možete odabrati i naprednije opcije koje se naplaćuju.

Freelancy

Pomoću njega možete sve zabilježene sate pretvoriti u račune koje ćete ispostaviti klijentu. Sve je vidljivo u kalendarskom prikazu, a možete ga pretraživati po datumu ili projektu kako bi izdvojili izvješća za određene segmente. Jednokratno plaćanje od 29.90 dolara po korisniku donosi vam pristup svemu u neograničenim količinama, a uvijek ga možete isprobati kroz besplatni testni period.

Radite pametnije i učinkovitije

Freelancerima je više nego ikome važno da rade pametnije, a ne napornije, zbog čega je pristup poslovanju uz smart working principe idealan izbor. Ako ne znate hoće li vam se vaš samostalni pothvat uopće isplatiti, zašto riskirati kupnjom skupe opreme? Uz promotivnu akciju Hrvatskog Telekoma, moguće je uštediti uz najam informatičke opreme, pretplatu na Office365 i najbrži mobilni internet u paketu! Uz fiksne mjesečne izdatke koje plaćate na mjesečnoj bazi i onoliko koliko koristite, lakše je znati čime raspolažete u svakom trenutku. Uostalom, ovaj ste posao odabrali upravo zato da bi ste imali sve pod kontrolom, zar ne? 😉

1 komentar

  • Hi.

    Thanks for including Nusii in your list. I’m the founder and just wanted to add that you can include tables in all Nusii’s proposals. Did you have trouble finding this option?

    Good luck
    Nathan

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.