Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Većina organizacija nastoji izraditi sigurnosne kopije svojih računovodstvenih podataka ili drugih važnih dokumenata, ali je uobičajena zaštita tih sigurnosnih kopija slaba.

Izgubiti podatke društva nevjerojatno je jednostavno. Uz tradicionalne opasnosti kao što su kvar hardvera, krađa, poplava ili hakeri, pojavljuju se nove prijetnje poput posljednjeg vala softvera za traženje otkupnine (ransomware), koji je jedna vrsta zloćudnog softvera kojim se šifriraju tvrdi diskovi i zatim zahtjeva otkupnina u zamjenu za njihovo dešifriranje. Većina organizacija barem nastoji izraditi sigurnosne kopije svojih računovodstvenih podataka ili drugih važnih dokumenata, ali je uobičajeno zaštita tih sigurnosnih kopija slaba.

Izrada sigurnosnih kopija nije samo kopiranje podataka na jednu stranu i zatim, ako je to potrebno, njihovo ponovno kopiranje natrag. Proces je možda bio tako jednostavan prije 30-ak godina, ali se otada u velikoj mjeri razvio. U nastavku su navedene tri stvari koje trebate znati o izradi sigurnosnih kopija.

1. Osnovno pravilo izrade sigurnosnih kopija

U malim se poduzećima sigurnosne kopije uobičajeno izrađuju ručno ili sporadično i često pohranjuju preblizu svojem primarnom izvoru, tako da bi mogle zajedno s njim biti uništene u određenim katastrofama kao što je, na primjer, požar. Velike organizacije izrađuju sigurnosne kopije primjenjujući sigurnosno pravilo „3-2-1”: imaju tri kopije svojih podataka pohranjenih na dvama različitim vrstama medija, a najmanje jednu kopiju čuvaju na udaljenoj lokaciji. Međutim, za to su potrebni veliki uređaji za pohranu, uključujući arhive magnetnih vrpci kojima je potrebno pažljivo upravljati, i složena logistika za premještanje medija sa sigurnosnim kopijama na sigurne udaljene lokacije.

2. Izrada sigurnosnih kopija postaje jednostavna i pristupačna svima zahvaljujući oblaku

cloud-backupŠto se primjenom oblaka postiže u pogledu izrade sigurnosnih kopija? Ništa, osim niskih troškova i jednostavnosti, ali to je dovoljno za potpunu revoluciju. Sada svatko može izrađivati sigurnosne kopije kao i veliki igrači. Oblak se smatra drukčijom vrstom medija i smješten je na udaljenim lokacijama koje su sigurnije od onih koje bi si većina organizacija mogla priuštiti ili koje bi znala izgraditi. Stoga se oblakom zadovoljavaju sve tri točke načela izrade sigurnosnih kopija starog već nekoliko desetljeća, a istodobno se postiže veća razina pouzdanosti, bolja sigurnost i još puno toga. Pohranjuju se i starije verzije, čime se omogućava povratak u prethodne godine. Za uporabu oblaka za izradu sigurnosnih kopija nije potrebno nikakvo početno ulaganje, a mjesečni se troškovi mogu odrediti u skladu s potrebama.

Savjet više:
Izradu sigurnosnih kopija trebalo bi potpuno automatizirati te provoditi dosljedno i bez greške, a uslugama u oblaku osigurava se softver kojim je moguće postići upravo to.

3. Ništa bez širine pojasa

Za prijenos podataka u oblak potrebna je odgovarajuća širina pojasa. Stoga je velika prednost ako je Vaš pružatelj usluga u oblaku ujedno i telekomunikacijski operator. Globalni pružatelji usluga u oblaku imaju ograničeni doseg u većem dijelu srednje i istočne Europe i nemaju vlastite mreže potrebne za provedbu velikih prijenosa. Zahvaljujući oblacima svojih lokalnih nacionalnih društava i OTC-u, DT u tom smislu ima jasnu prednost.

Ne može se poreći da živimo u doba računarstva u oblaku. Sve više poduzeća služi se oblakom za pohranu važnih podataka i provedbu aplikacija ključnih za poslovanje. Oblak je postao neodoljiv zbog svoje fleksibilnosti, pristupačne cijene i visoke razine sigurnosti. Stvarno je moguće da se podaci poduzeća ne razlikuju prije i nakon njihova gubitka, međutim samo pod uvjetom da je za njih izrađena sigurnosna kopija u oblaku.

Autor: Miroslav Pikus, ICT stručnjak za oblak, Slovak Telekom

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.