Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Kako su grčke bolnice iskoristile priliku za smanjenje svojih troškova i povećanje produktivnosti primjenom infrastrukture u oblaku.

Sektor zdravstvene skrbi danas se suočava s velikim izazovima uključujući, među ostalim, sve brojnije i starije pacijente, rezanje budžeta i manjak kvalificiranih zaposlenika. Digitalizacija bi mogla biti održivo rješenje za većinu navedenih problema. Zbog toga je 31 bolnica u Grčkoj sada iskoristila priliku za smanjenje svojih troškova i povećanje produktivnosti primjenom nove, infrastrukture u privatnom oblaku.

Riječ je bila o razumnom koraku uzimajući u obzir da bolnice troše znatnu količinu vremena i budžeta na obradu i pohranu medicinskih podataka.

GRNET (Grčka istraživačka i tehnološka mreža) obratila se u pogledu tog projekta OTE Grupi, grčkom društvu Deutsche Telekom Grupe, radi razvoja podatkovnog centra i infrastrukture temeljene na oblaku kojima bi se riješio problem sigurnosne pohrane i dugoročnog pristupa ispitivanjima u okviru medicinske slikovne dijagnostike (uključujući rendgenske snimke i tomografiju) u grčkim bolnicama.

Virtualizacija tehnologijom u oblaku

Što su ponudila dva partnera? Data centar visoke razine sigurnosti i visoke učinkovitosti uz telekomunikacijsku opremu potrebnu za njegovu upotrebu. Medicinski se podaci trebaju dugo čuvati te stoga bolnice zahtijevaju velike i proširive kapacitete za pohranu podataka, kao i dostatnu pojasnu širinu za pristup tim podacima.

„Tehnologijom u oblaku može se pomoći sektoru zdravstvene skrbi da poboljša svoju učinkovitosti i pritom stvori stvarnu vrijednost za bolnice. Digitalnom pohranom slika odjeli za radiologiju štede do 50 % troškova na filmove, kemikalije i ostali potrošni materijal”, izjavio je Ralf Nejedl, stariji potpredsjednik za B2B društva Deutsche Telekom Europe. „Sretno smo što su nam naša stručna znanja u području složenih ICT projekata omogućila da osiguramo infrastrukturu za teleradiološko rješenje temeljeno na oblaku u javnom sektoru.”

Pogodnosti za pacijente i bolnice

Obilježja novog rješenja još su privlačnija: uz veliku uštedu troškova na filmovima i kemikalijama, potrebno je i manje osoblja za nemedicinske, organizacijske ili administrativne zadatke. Projektom se omogućuje i pružanje najbolje moguće usluge pacijentima jer će ispitivanja u okviru medicinske slikovne dijagnostike putem oblaka sada biti dostupna u svakoj bolnici. Isto je tako puno lakše dijeliti ispitivanja s drugim radiolozima kada se traži drugo mišljenje. Osim toga, proces suradnje kojim se povezuju različite bolnice i akademski istraživači pojednostavnjen je, bez obzira na udaljenost među njima. Moguće je i pružanje novih usluga u području pametnog zdravstva: pohrana medicinskih podataka na internetu prvi je korak prema stvaranju elektroničke zdravstvene evidencije.

Kako funkcionira?

Ispitivanja koja se provode u okviru medicinske slikovne dijagnostike u međusobno povezanim bolnicama automatski se prikupljaju i pohranjuju u specijaliziranom sustavu za arhiviranje i pronalaženje velikih slikovnih podataka koji se naziva HARMONI. Nadalje, pristup je strogo ograničen na ovlašteno medicinsko osoblje i osoblje za njegu bolesnika preko lokalnog sustava za arhiviranje slika i komunikaciju  (PACS) kako bi se osigurala zaštita sadržaja tijekom vremena. Riječ je o puno sigurnijoj mogućnosti pohrane u odnosu na prijašnju situaciju: ako se nešto dogodi IT strukturi jedne bolnice, neće doći do gubitka podataka.

Rješenje uvedeno u javne bolnice u Grčkoj uključivalo je puno više od same tehnologije. Virtualizacijom medicinskih podataka bolnice su znatno poboljšale svoju dostupnost i u osnovi napravile prvi korak prema digitalizaciji. 

Saznajte više o mogućnostima digitalizacije u zdravstvenom sektoru!

Alexandros Bregiannis,
rukovoditelj za prodaju ICT-a, OTE Grupa

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.