Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

CoffeeCloud točno “zna” kada i koliko se kave napravi u pojedinom aparatu te kako se osoblje ponaša prema aparatu.

Malena kutija od samo desetak centimetara dužine i širine nekim bi ugostiteljima mogla u potpunosti promijeniti način poslovanja. Naime, nakon što se instalira izvan ili unutar aparata za kavu, skuplja podatke o broju i količini napravljenog napitka te iste šalje na vaš mobitel ili web. Inovator i poduzetnik Miroslav Kovač na ovu je ideju došao nakon vlastitog ugostiteljskog iskustva. Primjetio je kako je prodaja kave, u vrijeme kada je on bio konobar u vlastitom kafiću, bila i do 20 posto veća nego kada je radio netko od njegovih zaposlenika, pa je odlučio uzeti stvar u svoje ruke i napraviti CoffeeCloud.

praćenje stanja zalihe kave

Od aparata do mobitela u realnom vremenu

Ova aplikacija ne skuplja samo podatke o količini napravljene kave, već prati i ponašanje osoblja prema aparatu. Izrađuje izvješća o čišćenju aparata, kvaliteti kave, a pruža i informacije o vremenu kada je potrošnja kave najintezivnija. Instalacija traje dvadesetak minuta i izvode je službeni serviseri aparata za kavu. Njegovu je ideju zasad prepoznalo oko tisuću korisnika, a Miroslav je izračunao kako korištenjem ovog sistema prihod može porasti i do 1000 eura mjesečno. Osim pomoću mobitela, rad aparata može se pratititi i putem web aplikacije i računala.

Internet Of Things kao način života

Ovakvi sofisticirani uređaji apsolutna su novost i trenutno najnaprednija inovacija u industriji espresso kave. CoffeeCloud spada u područje „Internet of Things“ (IoT) tehnologije, a tržište za takve proizvode izuzetno je veliko. Samo u Hrvatskoj postoji dvadesetak tisuća ugostiteljskih objekata, dok se u Europi godišnje proizvede 340 tisuća espresso aparata.

Ovaj proizvod samo je jedan u nizu ovog izumitelja, čija se tvrtka Tehno Futura već 15 godina bavi inovacijama. Njihova najnagrađivanija inovacija je Digitalno Brojilo Kave – uređaj za brojanje kave na espresso aparatima. Uz zlato na najvećoj svjetskoj izložbu INPEX u Sjedinjenim američkim državama te zlato na moskovskoj i londonskoj izložbi inovacija, proizvod je nagrađen i zlatnom plaketom „Zlatna Kuna“ Hrvatske gospodarske komore.

rješenje za kafiće

Miroslav je završio brojne edukacije na temu intelektualnog vlasništva, koje smatra presudnim za današnje poduzetništvo, a pogotovo za startup kompanije. Kako kaže, brz razvoj i dostupnost podataka čine ideju lako dostupnom za potencijalno kopiranje, a zaštita intelektualnog vlasništva u vidu patenata, trademarka i industrijskog dizajna u civiliziranom poslovnom okružanju otvara prostor i priliku za malog poduzetnika ili individualca sa dobrom idejom.

CoffeeCloud trenutno se nalazi na prekretnici koja će obilježiti značajan pomak u razvoju proizvoda. Uz pomoć investitora u Estoniji osnovali su tvrtku koja će im omogućiti pronalaženje druge faze investicije i izlazak na tržište Europske unije i SAD-a. Naravno, uvijek su otvoreni i za domaće investicije kojima se raduju.

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.