Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Ovo su mobilne aplikacije koje će zaštiti vaš mobilni uređaj od nepoželjnih “gostiju”.

Nakon neugodnog iskustva s jednim malware softwareom na svom mobilnom uređaju, odlučio sam napisati članak na temu zaštite istih. Koliko god se mi pazili i otvarali samo „provjerene“ web stranice i dokumente, virusi te malware i adware programi ipak pronalaze put do naših uređaja. Mislim da je taj problem čak i izraženiji kod korisnika koji svoje mobitele koriste u poslovne svrhe, jer kad se takav uređaj zarazi, kreće noćna mora i može uvelike otežati obavljanje poslovnih zadataka.

U nastavku donosim najbolje sigurnosne aplikacije za svaku platformu/operacijski sustav (Android, iOS i Windows Phone).

Android korisnici

1. Avast! Mobile Security & Antivirus

smartphone zaštitaAnti-malware zaštita ovog proizvoda je gotovo savršena, no ono što čini Avast toliko dobrim je činjenica da njegova free verzija nema puno razlika u odnosu na plaćene verzije konkurencije. Savršeno štiti vaš mobilni uređaj i s nevjerojatnom preciznošću detektira neželjene programe i viruse. Ima jako dobro organizirano sučelje i podršku, a to ga čini stvarno user-friendly aplikacijom. Ako ovo sve nekome nije dosta, nudi se i Avast Premium za 15 dolara na godinu u koji su uključene dodatne opcije poput: privatnog savjetnika, prilagodljive black liste, a i ima i opcije za rootane uređaje. Mogu čak reći da aplikacija nudi i previše te je zbog toga moj apsolutni broj 1.

Ostale aplikacije koje su u rangu s Avastom i imaju slične funkcionalnosti:
360 Security (besplatna), ESET Mobile Security & Antivirus (besplatna odlična, Premium 20 dolara na godinu), Avira Antivirus Security.

2. Bitdefender Mobile Security

aplikacija za sigurnost mobitelaBitdefender nije toliko poznat kao neke druge antivirusne kompanije, ali njegova Android aplikacija je jednostavna, jaka, lagana za upotrebu i puna korisnih opcija. Nudi bezgrešnu malware zaštitu i snažne alate za zaštitu privatnosti koji surađuju i s Android satovima. Ipak, ima i neke nedostatke. Ne nudi malware skeniranja na principu unaprijed određenog rasporeda i nije „freemium“ (aplikacija je besplatna pa naknadno možete kupiti određene funkcionalnosti). U besplatnoj verziji se nudi samo malware zaštita (koja je odlična), dok sve gore navedeno će vas koštati 15 dolara na godinu i mislim da se definitivno isplati.

3. Lookout Security & Antivirus

Lookout-aplikacija-zaštita-mobitelaOva tvrtka se specijalizirala samo za proizvode za zaštitu mobilnih uređaja. Aplikacija sama po sebi ima odlične opcije, a njezin prelijepi dizajn i dobre performanse je čine jako dobrim odabirom. Nudi malware zaštitu, blokira prijenos virusa s mobitela na računalo, pronalazi izgubljen ili ukraden mobilni uređaj na Google karti (iako i Android sam po sebi ima slično rješenje) te nudi odličan backup. Međutim, cijena je duplo veća nego kod konkurencije (30 dolara godišnje). Neke bi to moglo navesti da razmisle o drugim opcijama, ali Hrvatski Telekom, na primjer, nudi Lookout aplikaciju besplatno za sve svoje pretplatnike i sve tarife. Ukoliko planirate postati pretplatnik HT-a ili već jeste, definitivno se isplati uzeti Lookout zaštitu.

4. Kaspersky Internet Security for Android

Kaspersky-aplikacija-smartphoneDefinitivno jedan od najboljih proizvođača antivirusnih programa je Kaspersky, a on od nedavno nudi i aplikaciju za Android. Što se tiče detektiranja i zaštite od malwarea, stvarno je jedan od najboljih te njegova Premium verzija košta 15 dolara na godinu (jednako kao i većina konkurencije). Nećete pogriješiti s ovim antivirusnim programom, ali njegovo naizgled nedovršeno korisničko sučelje i manjak funkcionalnosti za zaštitu privatnosti ga čine ipak nešto slabijim odabirom, ako tražite nešto više od ovakve vrste aplikacija.

5. AVG AntiVirus Pro

smartpfone zaštita AVG aplikacijaAVG je postao popularan sa svojim besplatnim antivirusnim programom za stolna računala koji je stvarno zadovoljavao potrebe većine korisnika, a sada nam nudi i aplikaciju za mobilne uređaje. Vrlo je jednostavna za koristiti, s odličnim funkcionalnostima za zaštitu privatnosti i zaštitu od krađe. Međutim, ima nešto slabiju malware zaštitu i zna nekada malo usporiti uređaj. Ostale AVG aplikacije za održavanje Android uređaja odlično se integriraju unutar sučelja AVG AntiVirus Pro programa, ali ipak, ako tražite samo dobru malware i virus zaštitu, razmotrite ranije nabrojane aplikacije.

 

iOS korisnici

Na početku valja napomenuti kako je Apple najavio micanje nekih ili svih antivirusnih programa iz svog App Storea (neke su već i maknuli), ali nema službenog očitovanja o tome od strane Applea.

1. McAfee Security

aplikacija McAfeeMcAfee je jednako kao i mnogi drugi proizvođači postao popularan sa svojim antivirusnim programom za stolna računala. Međutim, nude i vrlo dobru zaštitu za mobilne uređaje, pa tako i za iPhone i iPad. Ima lijepo korisničko sučelje, vrlo je jednostavan za koristiti, update je brz i ažuran te pruža vrlo brzo skeniranje mogućih prijetnji za vaš smartphone. Možete staviti PIN na svoje slike i video isječke, daljinski izbrisati sve kontakte kako ne bi pali u krive ruke, zaštiti se od neželjenih malwarea i virusa, itd. Uz to sve, besplatan je za korištenje.

2. Lookout Mobile Security

Lookout-Hrvatski-TelekomLookout je aplikacija koja je jednaka kao i kod Androida. Nudi sve isto te ima i besplatnu verziju. Međutim, ona je dosta ograničena i puno se više isplati uzeti plaćenu. Da podsjetim kako je malware i phishing zaštita savršena, troši malo baterije i memorije, pronalazi izgubljeni mobilni uređaj, nudi odlučan backup vaših podataka, onemogućava prijenos virusa s mobitela na računalo, itd. Uz to, valja i ponoviti kako Hrvatski Telekom, nudi Lookout aplikaciju besplatno za sve svoje pretplatnike i sve tarife. Ukoliko planirate postati pretplatnik HT-a ili već jeste, definitivno se isplati uzeti Lookout zaštitu.

3. Norton Mobile Security

aplikacija-sigurnost-mobitelaNorton je jedan od najvećih imena u antivirusnoj industriji koji već godinama štiti vaša računala, a jednako dobro može štititi i vaše mobilne uređaje. Nudi solidnu zaštitu od neželjenih programa, mogućnost pronalaska izgubljenog iPhonea, aktivaciju „Scream“ opcije protiv krađe, vrlo dobar backup, itd. Norton je besplatan i može se bez problema nositi sa svojim konkurentima koji se plaćaju. Naravno, ovisi o tome što želite i trebate, ali definitivno će zadovoljiti potrebe velikog broja korisnika.

4. Trend Micro Mobile Security

Trend-Micro-Mobile-Security-aplikacija-zaštita-mobitelaOva aplikacija za web sigurnost nudi odlične opcije i možda čak zaslužuje viši rank. Ne samo da nudi odličnu detekciju neželjenih programa, nego možete i namjestiti razinu sigurnosti koju trebate. Uz to, možete identificirati lažne web stranice, zaražene aplikacije, osigurati se protiv kradljivaca identiteta, pratiti svoj mjesečni „data usage“, napraviti kvalitetni back up te čak štiti i vašu privatnost na Facebooku.

 

Windows Phone korisnici

Pošto sam već većinu antivirusnih programa opisao iznad u tekstu,neću opet opisivati one koji se ponavljaju. Uz to, treba napomenuti kako je Windows Phone tržište najmanje od ova tri te se može reći da je i najsigurnije. Osim toga, javlja se i situacija da se antivirusni programi gase zbog sigurnosti ovog tržišta, a neki su tek u planu.

Antivirusni programi koje biste trebali razmotriti bi bili sljedeći:

1. Avira Free Antivirus

Avira-antivirus-Windows-PhoneOdlična i pouzdana detekcija svih malware programa, odlično sučelje, te činjenica da je besplatan. Za 28 eura se nudi Avira Pro koja ima puno dodanih opcija, ali što se tiče potreba prosječnog korisnika, Avira je najbolji besplatni antivirus i definitivno se isplati.

2. Bitdefender Antivirus Free

aplikacija za sigurnost mobitelaVeć je opisan iznad pa ga nećemo opet opisivati. Samo da napomenem kako nema reklama, ne troši puno memorije, ima odličnu detekciju malware programa i odlične performanse.

3. Malwarebytes Anti-Malware

Malwarebytes-Windows-phoneAko tražite način kako maknuti malware s već zaraženog uređaja, ova aplikacija je odlična. Međutim, ako tražite malware zaštitu u stvarnom vremenu onda ćete morati postati pretplatnik. Stoga, s ovim programom obrišite neželjene malware programe i naknadno instalirajte druge antivirusne programe koji nude zaštitu u stvarnom vremenu.

4. Panda Free Antivirus

Panda-Security-app-Windows-PhonePanda je odličan antivirusni program s jednostavnim korisničkim sučeljem, malom potrošnjom memorije i baterije, potpunom zaštitom u stvarnom vremenu i kao što kaže ime, besplatan je. Situacija je jednaka kao i kod Avire. Većini korisnika će pružiti apsolutno sve što im treba te bez problema konkurirati verzijama koje se plaćaju.

Zaključak

Nažalost nalazimo se u svijetu gdje svatko traži način kako da nam naudi, na ovaj ili onaj način, a mobilni uređaji su idealni za to. Ako se pazite i znate koje datoteke skidate te koje web stranice posjećujete, ne bi trebali imati problema. Međutim, nekada ne možemo znati što nas čeka iza određenog linka ili downloada.

Znam da će biti onih koji će reći: „Ovaj antivirus uopće nije najbolji, ovaj je bolji“. Uopće se ne radi o tome. Radi se o tome da, ako izaberete bilo koji od nabrojanih, nećete pogriješiti. Svaki će odraditi posao i svaki će vas zaštiti. Naravno da svakome odgovaraju različite stvari pa se zbog toga možete odlučiti za onaj koji vam pruža ono što vi želite i kako vi želite.

Zaštitite se i koristite svoje mobilne ljubimce bez briga. 😉

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.