Kontaktirajte nas

Deutsche Telekom i južnokorejska telekomunikacijska tvrtka SK Telecom nedavno su najavili strateško poslovno partnerstvo s ciljem jačanja njihove pozicije vodećih kompanija za globalnu tehnologiju.

Navedene će tvrtke kroz suradnju zajednički razvijati vodeća rješenja u industriji pametnih gradova. Stoga smo odlučili izbliza pogledati pametne gradove u Aziji.

Tijekom putovanja kroz Aziju posjetio sam Seoul i Busan. Busan je drugi najveći grad u Južnoj Koreji s oko 3,6 milijuna stanovnika, no još je važnije što je prvi pametni grad u Koreji baziran na IoT (Internet of Things) tehnologiji s pametnim rješenjima u područjima logistike, transporta, turizma i brojnim ostalima.

Koliko je Azija daleko ispred Europe u pogledu razvoja pametnih gradova i – jesu li uopće ispred nas?

Busan upotrebljava već otprije utvrđena rješenja poput pametne ulične rasvjete koja štedi energiju te pametnog parkinga koji olakšava korištenje javnih i privatnih parkinga preko sustava informiranja temeljenog na stvarnom vremenu. Deutsche Telekom je već stekao brojna iskustva pri realizaciji sličnih rješenja koja su namijenjena poboljšavanju i pojednostvljivanju života u gusto naseljenim urbanim područjima. Spomenuta rješenja također pridonose težnjama Busana koji predano pokušava poboljšati sigurnosne uvjete milijunima svojih građana. Tako recimo pametni pješački prijelaz upozorava nadolazeće automobile kada pješak uskoro treba prijeći cestu. Isto tako pametno rješenje za sigurnost osjetljivih skupina građana može primjerice utvrditi lokaciju nekog djeteta ili starije osobe preko mreže LPWA („low power wide area“). Navedena rješenja nisu tek ideje jer se već koriste u dvama vrtićima u Busanu. Daljnji dokaz koliko ozbiljno u Busanu shvaćaju različite mogućnosti koje im se nude, ponekad čak i na neočekivane načine, jesu dronovi koji neprestano kruže iznad grada te mogu spustiti prsluk za spašavanje osobama koje se nađu u neprilici u vodi.

Koristi financijske potpore

Količina novca čini istinsku razliku između azijskih i europskih pametnih gradova. Busan je napravio lokaciju za testiranje rješenja za pametne gradove uz snažnu potporu državne vlasti: Ministarstvo za znanost, ICT i buduću izgradnju osiguralo je više od 12 milijuna dolara sredstava te podršku SK Telecoma kao glavnog koordinatora projekta. Takav svojevrstan kampus za pametne gradove daje podršku startup projektima i razvoju rješenja za pametne gradove, što je ujedno i poticaj za cjelokupan ekosustav spomenute rastuće industrije i u okviru kojega se podržavaju mala i srednja korejska poduzeća u navedenom sektoru. Pojedini inženjeri na kampusu također priskaču u pomoć pri provedbi startup projekata time što nadgledaju i surađuju u razvoju pilot-rješenja od početne ideje sve do konačnog uvođenja u upotrebu. Potpora lokalnih vlasti je prednost u procesu olakšavanja razvoja i uvođenja rješenja za pametne gradove.

Deutsche Telekom u dobroj je poziciji u pogledu budućeg razvoja rješenja i koncepata za pametne gradove te je na putu da postane vodeća kompanija u navedenoj industriji. Suradnja s korejskim SK Telecomom omogućit će objema tvrtkama da kombiniraju stručnost i dosadašnja iskustva u potrazi za vodećim rješenjima u industriji pametnih gradova. Znatiželjno iščekujemo novosti koje slijede u narednim godinama, s nadom da će Europa nastaviti financirati rješenja vezana uz infrastrukturu pametnih gradova.

Autor: Andras Fazakas
Voditelj razvoja M2M/IoT prodaje i poslovanja, DT Europe

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.