Kontaktirajte nas

U Hrvatskoj ga je na svoje ulice prvo uvela Koprivnica, a zatim su slijedili i ostali ekološki i tehnološki osviješteni gradovi koji rješavanje problema s otpadom ne žele prepustiti slučaju.

Naime, korištenjem Big Belly kontejnera prestaje potreba za neprestanim provjeravanjem popunjenosti otpadnih kanti, a samim time i pogađanjem kada je potrebno isprazniti ih. Big Belly kante pravi su primjer interneta stvari koji definira pametne gradove.

Jeste li znali da jedan Big Belly kontejner uspješno mijenja dvadesetak običnih malih kanti za prikupljanje otpada na javnim površinama? Kapacitet im varira od 500 do 800 litara, a ugrađena preša brine se da se taj prostor u potpunosti iskoristi. Dok su komunalni djelatnici prije i po tridesetak puta tjedno morali obilaziti istu lokaciju, provjeravajući je li pravo vrijeme za pražnjenje, sada im to dojavljuje sam kontejner. U gradovima s prometnicama koje su izrazito prometno zakrčene ili uskim ulicama, ovo se pokazalo kao najbolje rješenje za upravljanje otpadom – štedi se vrijeme i novac, a vodi se i briga o okolišu. Dok je sustav dojave praktičan za gradove, on bi trebao biti neizostavan za udaljene i izdvojene lokacije, poput nacionalnih parkova ili rezervata s ograničenim pristupom. Na te se lokacije doista ne isplati dolaziti „na blef“ više puta tjedno, a bitno je da kante budu prazne, kako ne bi ugrozili divlje životinje koje žive u neposrednoj blizini.

big_belly_kontejner_za_prirodu

Izvor: bigbellysolar.hr

Inovativno smart city rješenje od recikliranog materijala

Big Belly rješenje u svijetu koristi više od 1500 gradova, koji su svoje operativne troškove u upravljanju otpadom smanjili za 75% korištenjem ovog sustava. Svaki kontejner napaja se solarnom energijom, zbog čega je ulaganje u njegovo postavljanje svedeno na minimum. Jedan sat sunca napuni spremnike kontejnera dovoljno da može raditi čak mjesec dana, a interne se baterije pune dok god postoji dnevna svjetlost. U slučaju dužih perioda bez sunčeve svjetlosti, postaje mogu funkcionirati više od 72 sata, no za dugoročno korištenje najbitnije je da su postavljene tako da nisu zaklonjene od sunca. Big Belly ne zahtjeva kupnju novih kamiona za odvoz, a svaki kontejner napravljen je od recikliranih materijala, čime se velika važnost stavlja na zaštitu okoliša. Svaki kontejner ima i integriranu pepeljaru, a solarna ploča kojom prikuplja energiju zaštićena je od udaraca. 

Big Belly rješenje u svijetu koristi više od 1500 gradova, koji su svoje operativne troškove u upravljanju otpadom korištenjem ovog sustava smanjili za 75% .

Prosječan povrat ulaganja u Big Belly sustav je od dvije do četiri godine, što se smatra prilično kratkim rokom na razini čitavog grada. S obzirom na to da digitalna ekonomija i ICT rješenja iz područja Interneta stvari predstavljaju segment ekonomije koji u prosjeku raste sedam puta brže od ostalih područja, ovakva ulaganja postaju i pametan poslovni potez.

Prednosti Big Belly sustava

  •       Smanjenje operativnih troškova komunalnih službi do 80%; manji broj vožnji kamiona, uštede goriva, smanjenje emisija C02
  •       Eliminacija vidljivog otpada i sprječavanje raznošenje otpada vjetrom
  •       Sprječavanje pristupa štetočinama
  •       Poticanje recikliranja na javnim mjestima
  •       Zadovoljstvo građana i manji broj pritužbi
big-belly-kontejner-s-integriranim-senzorima-i-IoT-tehnologijom

Izvor: bigbellysolar.hr

Kako funkcionira Big Belly sustav za pametno prikupljanje otpada i recikliranje na javnim površinama?

Svaki kontejner opremljen je tehnologijom potrebnom za mjerenje i dojavu ključnih podataka. 25 godina iskustva i istraživanja u komunalnom radu, omogućio je proizvođaču ove kante razvoj integriranog softvera koji pokriva sve nužno za pametno upravljanje otpadom. U njega su ugrađeni GPS i GSM kartice, pa se do tih podataka može doći u realnom vremenu, a cijeli sustav moguće je nadzirati putem računala ili pametnog telefona, zbog čega nije potrebna dodatna informatička struktura. Kada svaki pametni kontejner dojavi svoje stanje u centralnu jedinicu za upravljanje, sustav predlaže i najbolju rutu za prikupljanje otpada, kako bi se optimalno trošili resursi. Po želji, u kontejner se mogu ugraditi i dodatne mogućnosti, pa tako osim skupljanja otpada, on može i zasvirati svaki put kada se u njega nešto ubaci. Big Belly može služiti i kao hotspot za WiFi mrežu, a može i mjeriti buku, temperaturu zraka, radioaktivnost i brojne druge okolišne parametre. Cijeli Big Belly sustav radi u oblaku, pod nadzorom Hrvatskog Telekoma koji upravlja tijekom i sigurnošću svih podataka. 

Hrvatski gradovi pametno upravljaju otpadom uz Big Belly

Otok Krk posljednji je u nizu hrvatskih gradova koji je svojim građanima i posjetiteljima omogućio pametno odlaganje otpada uz Big Belly sustav. Prije njega to su uspješno napravili Koprivnica, Opatija, Dubrovnik, Makarska, Korčula, Rijeka i Hvar, a neki od njih su iz svog višegodišnjeg iskustva izvukli i impresivnu statistiku. Tako je Dubrovnik smanjio pražnjenje spremnika za čak 88%, a kroz kontejner na hvarskoj Pjaci u samo šest mjeseci prošlo je čak 96 tisuća litara otpada. Dok neki još eksperimantiraju s cijelim sustavom ili lokacijama za postavljanje kontejnera, ovakav način zbrinjavanja otpada u budućnosti će svakako postati standard, a ne iznimka. S obzirom da su Big Belly sustavi modularni, te se mogu postaviti za svaku vrstu otpada posebno, oni direktno mogu utjecati na navike odvajanja otpada upravo tamo gdje on i nastaje. Zato ne čude brojne nagrade koje je ovaj sustav zaslužio u kategoriji Smart City rješenja diljem svijeta.

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.