Kontaktirajte nas

Pravilno osmišljen i isporučen sustav u oblaku može biti sredstvo za rješavanje različitih vrsta izazova u području IT-a uz pogodnosti u kojima može uživati svako poduzeće.

Kao prvo, društva trebaju odrediti koje podatke i aplikacije mogu premjestiti u oblak, a koje bi bilo bolje zadržati unutar društva. Zatim mogu donijeti informiranu odluku pri odabiru modela oblaka i pružatelja usluga.

poslovanje-cloud-u-oblakuU studiji IDC-a iz 2015. godine navedeno je da će upotreba privatnih i javnih oblaka nastaviti rasti u budućnosti: očekuje se povećanje potrošnje na javno i privatno računarstvo u oblaku od 13 posto svake godine do 2017. Ipak, mnoga društva ne odlučuju se za opciju privatnog ili javnog oblaka. Čini se da su najčešće rješenja hibridnog oblaka najpopularnija alternativa. Tim se rješenjima poduzećima omogućuje kombiniranje najboljeg iz obaju svjetova usluga u oblaku: mogućnost proširenja postojećih IT resursa i mogućnost fleksibilnog rezerviranja dodatnog prostora za pohranu kad god je to potrebno.

Ciljevi računarstva u oblaku za poduzeća

Analizirajući raspodjelu preferencija za različite modele oblaka, postaje jasno da su društva sve sklonija hibridnim rješenjima u oblaku (36 %). Odmah iza hibridnog modela slijedi privatni oblak s 32 posto, a daleko na začelju nalazi se javni oblak sa 17 posto. To su rezultati studije koju je 2015. godine proveo IDG Connect. Međutim, društva su istodobno suočena s nekoliko prepreka kojima im je otežan prelazak na računarstvo u oblaku. Oko 55 posto kaže da imaju bojazni povezane sa sigurnošću, a 47 posto njih strahuje da njihove aplikacije neće glatko funkcionirati u oblaku. Kod drugih 45 posto osoblje nema potrebnu razinu kvalifikacija, dok je 44 posto obeshrabreno troškovima.

Detaljniji pregled modela oblaka

Koji je model oblaka najbolji? Tim su pitanjem otvorene brojne žestoke rasprave u posljednje vrijeme.

Privatni oblak 
Infrastruktura privatnog oblaka posebno je namijenjena poduzećima. Podaci i aplikacije smješteni su u vlastitim podatkovnim centrima ili kod pružatelja usluga u oblaku. Oni koji podržavaju privatni oblak smatraju da se tim modelom nudi najviši stupanj kontrole, sigurnosti i privatnosti. Nadalje, društvo ima potpunu kontrolu nad time kamo se smještaju njegovi podaci. Međutim, iako je privatni oblik izvrstan za posebne aplikacije za koje je potrebno ekonomično, ali podesivo rješenje, najveće radno opterećenje još je uvijek u kući ili na namjenskoj infrastrukturi pružatelja usluga.

Javni oblak 
S druge strane, javni je oblak idealan za analizu velikih skupova podataka. Taj se model isto tako uobičajeno upotrebljava za pohranu manje važnih podataka. Ono što javni oblak čini manje skupim od privatnog oblaka jest opcija fleksibilnog rezerviranja ili otkazivanja prostora za pohranu. Zahvaljujući tome i mala se poduzeća mogu služiti tim sustavom u oblaku te time smanjiti svoje troškove i ubrzati radne zadatke. U usporedbi s uspostavom vlastitog podatkovnog centra, mala i srednja poduzeća ostvaruju korist od razina sigurnosti, fleksibilnosti i učinkovitosti javnog oblaka.

Hibridni oblak 
Konceptom hibridnog oblaka objedinjena je većina funkcija kako javnog tako i privatnog oblaka. Tim se modelom društvima omogućuje da se bolje nose sa sezonskim fluktuacijama u svojem svakodnevnom poslovanju. Lokalna infrastruktura može se prilagoditi uobičajenim uvjetima rada uz istodobno povećanje računalne snage i pohrane javnog oblaka u skladu s potražnjom. Nakon sezone vršnog opterećenja mogu se ponovno smanjiti resursi koji više nisu potrebni. To je puno jeftinije nego rezerviranje namjenskih kapaciteta i računalne snage koji su većinu vremena nepotrebni. Stoga se hibridnim oblakom nudi veća fleksibilnosti i uštede nego odvojenim rezerviranjem javnog i privatnog oblaka. Međutim, ponekad je uputno držati aplikacije ključne za poslovanje u vlastitom podatkovnom centru društva, što je u određenim slučajevima i zakonom propisano. Ako se oblak sve više i više upotrebljava, hibridnim će se pristupom IT timovima omogućiti da ostvare najveću korist unaprjeđenjem cjelokupne učinkovitosti i fleksibilnosti poslovanja.

Privatni, javni ili hibridni: model koji društvo naposljetku odabere ovisi i o njegovim posebnim zahtjevima u pogledu IT-a, pravnim pitanjima i budućim planovima.

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.