Kontaktirajte nas

Projektom vrijednim 3,2 milijuna kuna, čiji je nositelj bio Hrvatski Telekom, realiziran je projekt implementacije pametnog parkinga na području cijelog Dubrovnika. Ovaj najveći projekt pametnog parkinga u Hrvatskoj i regiji jedan je od najvećih realiziranih na Narrowband IoT mreži u svijetu!

Biti među prvima u svijetu nije mala stvar, a upravo je to pošlo za rukom Dubrovniku u suradnji s Hrvatskim Telekomom. U sklopu strategije pametnog grada već 2016. godine počeli su s projektima s ciljem povećanja kvalitete života svojih građana. Nakon prve pametne ulice u Hrvatskoj, na red je došlo i pametno upravljanje otpadom, a zatim su ispisali povijest sustavom pametnog parkinga temeljenom na inovativnoj NB-IoT tehnologiji Hrvatskog Telekoma, čime Dubrovnik postaje među prvima na svijetu koji je uveo ovakav sustav u čitavom gradu. Kako bi bolje razumjeli o čemu se radi, potrebno je prvo pojasniti Narrowband Internet of Things.

NB-IoT tehnologija u službi povećanja kvalitete života

Narrowband IoT (NB-IoT) tehnologija je namijenjena uređajima koji nemaju potrebe za kontinuiranom povezanošću na mreži i šalju male količine podatkovnog prometa bez potrebe za SMS, MMS ili glasovnom komunikacijom. NB-IoT tehnologija pogodna je za primjenu u rješenjima namijenjenima pametnim gradovima koji koriste velik broj takvih uređaja i senzora, a prednosti se očituju u niskim troškovima i jednostavnom komunikacijskom modulu koji omogućuje izravno povezivanje senzora i drugih IoT uređaja na mobilnu mrežu. Njihovom primjenom osigurava se niska potrošnja energije potrebne za rad IoT uređaja, tj. povećanje trajanja baterije uređaja. Ova tehnologija utemeljena je na globalnom industrijskom standardu za mobilne mreže, a garantirana je i dugoročna opstojnost standarda s obzirom na to da su se za NB-IoT tehnologiju kroz dugoročnu strategiju poslovanja opredijelili svi veliki telekom operatori.


Upravo su na ovoj mreži, koju je Hrvatski Telekom predstavio prošle godine kao jednu od svojih najvažnijih inovacija, povezani senzori koji su ugrađeni u čak 1909 parkirališnih mjesta na cijelom području Dubrovnika. Ovi su senzori u mogućnosti detektirati kada je na njima parkirano vozilo, a kada su pak slobodna, i te informacije šalju kako bi mogle biti dostupne vozačima.

Kako radi smart parking aplikacija?

aplikacija_smart_parking

Kako bi vozači u svakom trenutku mogli vidjeti koje je parkirno mjesto slobodno, te prema tome planirati gdje bi se mogli parkirati, napravljena je i posebna aplikacija za mobilne uređaje koja je dostupna svima – kako građanima Dubrovnika tako i turistima. Zahvaljujući ovoj aplikaciji, vozači će točno znati da im se u pojedine zone ne isplati ulaziti, te će ih sustav upućivati u one zone gdje su parkirna mjesta slobodna. Putem aplikacije će se prikazivati samo ona mjesta koja su slobodna dulje od jedne minute, jer je jednom automobilu obično potrebno oko 30 sekundi da napusti parkirno mjesto, te isto toliko drugom da se na njemu parkira.

aplikacija_za_pametni_parking_dubrovnik

S obzirom na to da su senzori postavljeni i na mjestima za osobe s invaliditetom, pametni parking pomoći će i građanima s otežanom mogućnošću kretanja u lakšem i bržem pristupu slobodnom parkirnom mjestu. U drugoj fazi implementacije sustava, preko ove će aplikacije taj isti parking moći i plaćati, pa vozači neće više morati fizički odlaziti do šaltera i automata za naplatu. Na pojedinim mjestima u gradu postavljen je i sustav od dvadeset javnih informativnih displeja kako bi se i onim građanima koji ne koriste aplikaciju omogućio uvid u slobodna parkirna mjesta nekoliko ulica ranije, kako bi na vrijeme mogli vidjeti koje je mjesto raspoloživo.

Hrvatski Telekom – najbolji partner u izgradnji pametnih gradova

Cijeli projekt implementacije pametnog parkinga u Dubrovniku uklapa se u širu viziju Hrvatskog Telekoma, odnosno onog njegovog segmenta koji je usmjeren poslovnim korisnicima i lokalnim samoupravama, kao i samim građanima, a koji za cilj ima pružanje potpore lokalnim vlastima i građanima u izgradnji pametnih gradova.

„Ostvarenje ove dugoročne vizije možemo vidjeti i na ovom uspješnom primjeru, a vjerujemo da će ga uskoro slijediti i ostali gradovi. Uvođenjem digitalnih pametnih rješenja poput ovoga, gradovi bez obzira na svoju veličinu ili budžet – jer postoje i znatna sredstva Europske unije u kojima Hrvatski Telekom također može pružiti potporu – imaju odličnu priliku riješiti neke od svojih gorućih problema te omogućiti svojim građanima kvalitetniji život“, istaknuo je Saša Kramar, član Uprave i glavni operativni direktor za poslovne korisnike Hrvatskog Telekoma.  

Za ovaj projekt Hrvatski Telekom osigurao je:

– cjelokupnu mrežnu infrastrukturu za komunikaciju senzora zasnovanu na NB-IoT tehnologiji, jedinstveni pristup i VPN mrežu

– mobilne priključke za ostale uređaje (displeje i uređaje koje koriste kontrolori parkinga)

– poslužiteljsku okolinu za funkcioniranje softverskog dijela integriranog rješenja

– smještaj svih sustava u svome Data centru, čime se jamči najviša razina sigurnosti i kvalitete. 

Partneri Hrvatskog Telekoma u provedbi projekta osigurali su svu potrebnu podršku. Tvrtka Mobilisis proizvođač je senzora za detekciju vozila i displeja za sudionike u prometu, te IoT platforme za rad senzora. Tvrtka Profico bila je zadužena za izradu aplikacije za mobilne uređaje namijenjene građanima, dok je tvrtka Furia omogućila ugradnju i aktivaciju senzora na terenu.

Pametni parking jedno je od brojnih rješenja iz portfelja rješenja za pametne gradove Hrvatskog Telekoma koja omogućuju gradovima digitalnu transformaciju, efikasnije upravljanje postojećim resursima, učinkovitiji rad gradskih službi, kao i višu razinu usluga za građane, povećavajući tako kvalitetu njihova života i čineći grad ugodnijim mjestom za život. 

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.