Kontaktirajte nas

Kada uštede i učinkovitost u jednom paketu postanu (dobrom) navikom.

Za pojam cloud računarstva, tehnološki segment koji u posljednje vrijeme postaje od posebne važnosti za poduzeća, malo tko danas nije čuo. Ipak, sve i da se kojim slučajem uspješno ‘izoliralo’ od poznavanja teme, stvar je relativno jednostavna i ne treba predstavljati bauk. Zapravo, upravo ta jednostavnost korištenja je ono zahvaljujući čemu danas brojni vode učinkovitije poslovanje no ikad ranije.

U svega nekoliko godina, cloud sustavi i vezane usluge su transformirale svakodnevicu

Bilo da je riječ o razvijenim korporativnim okruženjima ili privatnoj uporabi, računarstvo u oblaku je gotovo uvijek tu, čak i da ga krajnji korisnik nije svjestan.

Mnoge platforme kojima se korisnici povezuju i stvaraju posebne zajednice (Facebook, Twitter i dr.) koriste cloud; fotografije, dokumenti i općenito datoteke sve više se smještaju na komercijalna rješenja kako bi korisnici mogli pristupiti sadržaju bilo gdje bez potrebe za posebnim hardverom, a u cijeloj priči posebno vrijedi izdvojiti mobilne uređaje poput tablet računala i nosivih gadgeta. Oni iskorištavaju snagu kakvom sami fizički ne mogu raspolagati – snagu podatkovnih centara koji čine srca cloud sustava.

Cloud-za-pocetnike-drustvene-mreze-2

Cloud je neizbježan dio IT industrije – i s razlogom je eksplodirao u milijarde dolara vrijedno tržište za poduzeća svih veličina. Što je možda bitnije, svako ulaganje se čini potpuno isplativim u vrlo kratkom roku – jer je po mnogima jeftinije iznajmiti računalnu snagu i pripadajuće usluge nego li investirati u vlastita (i obično manje fleksibilna i funkcionalna) rješenja.

Smanjenje i predvidljivost kapitalnih troškova i povećanje fleksibilnosti poduzeća u više segmenata je samo po sebi već dovoljan razlog za početak razmišljanja o cloud integraciji.

cloud-za-poduzece-cloud-za-tvrtku

No, što cloud donosi u praksi?

1. Fleksibilnost i dostupnost

Jednom kada se počne koristiti cloud usluge, povratka na stari način rada jednostavno nema. Ne zbog neke tajne petlje u priči, već zbog svih pogodnosti. U slučaju da potrebe poduzeća rastu ili padaju, cloud je u pravilu uvijek moguće prilagoditi. Pored toga, u praksi je danas moguće raditi s bilo kakvog uređaja povezanog na internet. Npr. Evernote bilješke će se bez problema sinkronizirati na sve uređaje gdje to korisnik poželi.

2. Softverske nadogradnje i održavanje

IT odjeli mogu (gotovo) u potpunosti odahnuti kada je riječ o iznajmljenim uslugama. Ono što se iznajmljuje je uvijek nadograđeno na najnoviju verziju proizvoda i s najboljom mogućom zaštitom dostupnom u tom trenutku.

cloud-sigurnost-i-nadogradnja

3. Bolja komunikacija i suradnja u radu

Era USB memorijskih štapića i optičkih diskova sasvim sigurno je prošla svoj vrhunac. Pored gotovih rješenja IT divova poput Microsofta, Googlea, Dropboxa i drugih, poslovni korisnici uistinu ne moraju više voditi računa o čišćenju virusa s prenosive memorije kako bi učitali sadržaj na koleginom računalu, instalirati upravljačke programe za taj USB pogon i slično. Što se suradnje tiče, za primjer je dovoljno spomenuti da na datoteci u cloudu podijeljenoj s odabranim korisnicima može raditi više njih – i to s različitih lokacija, s različitih uređaja i uz istovremenu komunikaciju.

Budućnost u oblaku

“Do 2020. godine, projekcije govore kako će čak 78 posto malih poduzeća u SAD-u potpuno integrirati cloud računarstvo u svoje poslovanje”

U ovom trenutku se govori o 37 posto pa je očekivani rast itekako upečatljiv. Slični podaci vrijede i za ostatak visokorazvijenih zemalja. Računica je jasna, a eksplozivan rast zanimanja poduzeća za računarstvo u oblaku je tu s razlogom – budućnost leži u cloudu.

cloud-za-poduzece-tajna-uspjeha

Modeli cloud računarstva i koji je za koga

Cloud računarstvo stiže u tri tipa:  Software-as-a-Service (SaaS), Platform-as-a-Service (PaaS) i Infrastructure-as-a-Service (IaaS), a na potrebama poduzeća je što točno valja iznajmljivati i iskoristiti. Plaća se i koristi samo ono što je potrebno, što predstavlja značajan iskorak u odnosu na tradicionalni način rada.

SaaS – predstavlja aplikacije ili softverska rješenja koja rade na udaljenim računalima ‘u cloudu‘. Tehnički, u pravilu je riječ o iznajmljivanju gotovog komada softvera.

Office 365 je tipičan predstavnik ovog tipa (donosi sve uredske aplikacije u paketu koje poduzeće uopće može zatrebati), a moguće ga je

Besplatno testirati na 30 dana

PaaS – je od većeg zanimanja za web i app developere, koji će iskoristiti snagu iznajmljene platforme (ne i gotove aplikacije) kako bi razvili rješenja (npr. web aplikacije) potrebna za poduzeće.

IaaS – je tip cloud računarstva u kojem pružatelj usluga omogućava korištenje virtualiziranih računalnih resursa preko interneta. Ukratko – iznajmljivanje hardvera i pripadajućih alata potrebnih za održavanje, što je vrlo privlačno mladim kompanijama.

cemu-sluzi-cloud

Ako pak već postoji dio vlastitih rješenja, onda se govori o hibridnoj cloud okolini. Dio usluga poduzeće može iznajmiti, npr. PaaS, dok se sve ostalo izvodi in-house. IT resursi kojima se raspolaže u ovom slučaju nisu višak, već se korektnim restrukturiranjem različite potrebe poduzeća mogu zadovoljiti određenom kombinacijom s postojećim cloud rješenjima.

Oni koji žele saznati više o poslovanju u oblaku i Cloud računarstvu, na izbor imaju izvore iz ICT Akademije, ali i brojne online tečajeve koji se mogu pronaći malim istraživanjem interneta.

 

1 komentar

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.