Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

COMBIS je, uz podršku FER-a i ASR Grupe, osigurao bespovratna sredstva Europske Unije za ComEnergy – projekt povećanja energetske učinkovitosti.

Vodeći pružatelj IT usluga u Hrvatskoj, COMBIS, u suradnji s tvrtkom ASR Group i FER-om (Fakultetom elektrotehnike i računarstva), osigurao je bespovratna sredstva Europske unije za projekt ‘Poboljšanje efikasnosti prerađivačke industrije kroz istraživanje i razvoj inovativnih ICT usluga za povećanje energetske učinkovitosti – ComEnergy’. Projekt je odobren od strane Europskog fonda za regionalni razvoj, a usmjeren je na istraživanje, razvoj i inovacije u sektoru informacijske i komunikacijske tehnologije unutar proizvodne industrije.

combis-fer-asr-group

Robert Rac – ASR Group, Goran Brnjac – COMBIS i Roman Malarić – FER

Projekt će trajati tri godine, a ukupna vrijednost projekta je 14.720.143,86 kuna, a iznos potpore Europske unije iznosi 7.333.330,51 kuna.

Tijekom trajanja ComEnergy projekta, COMBIS će kao nositelj projekta, a zajedno s partnerima, razviti Internet of Things (IoT) platformu, naprednu analitiku za veliku količinu podataka i aplikacija namijenjenih praćenju energetske potrošnje i ambijentalnih uvjeta te unaprijediti portale za upravljanje podacima.

“COMBIS je pilot projektom SmartMetering već dokazao da na tržištu postoji potreba za pametnim energetskim rješenjima u proizvodnoj industriji. Izrazito smo zadovoljni što je ovaj projekt prepoznat i od strane Europske unije kao projekt koji može unaprijediti i doprinijeti proizvodnoj industriji u Hrvatskoj, ali i šire. Cilj nam je, u suradnji s partnerima, kreirati značajan potencijal za istraživanje i razvoj novih Internet of Things (IoT) i Cloud tehnologija, čime bi se kreirale i nove usluge na tržištu, ali i nova zapošljavanja, što bi, svakako, doprinijelo hrvatskom gospodarstvu, kao i gospodarstvu cijele Europske unije”, komentirao je Goran Brnjac, direktor Sektora poslovnog razvoja u COMBISu.

ComEnergy projekt će objediniti nekoliko strateških tematskih područja, a to su energetske tehnologije, sustavi i oprema; održiva proizvodnja i prerada hrane; ekološki prihvatljive tehnologije, oprema i novi materijali. U sljedeće tri godine COMBISov cilj je, zajedno s partnerima, tvrtkom ASR Group i FER-om, poboljšati i povećati energetsku učinkovitost u proizvodnoj industriji.

“Uloga FER-a, a posebno Zavoda za osnove elektrotehnike i električna mjerenja na FER-u unutar ovog projekta, je da znanstvenim istraživanjima te njihovom objavom u međunarodnim znanstvenim časopisima i na konferencijama potvrdi ovo rješenje, odnosno poveća prijenos znanja, iskustva i tehnologije, te konkurentnosti COMBISa i tvrtke ASR Group, te na taj način pomogne globalnom plasmanu ComEnergy rješenja. S partnerima, COMBISom i tvrtkom ASR Group, želimo omogućiti što veću prepoznatljivost hrvatskog znanja i inovativnosti”, naglasio je prof. dr. sc. Roman Malarić, Zavod za osnove elektrotehnike i električka mjerenja, FER.

ComEnergy SmartMetering je rješenje koje omogućuje precizno praćenje energenata, a povezuje različite izvore podataka, integrira ih i obrađuje te omogućuje uvid u stvarno stanje potrošnje energenata, osigurava niže troškove, optimizaciju potrošnje, smanjivanje rizika i kvarova. Praćenjem potrošnje energenata kroz sve dijelove proizvodnog procesa u realnom vremenu, moguće je značajno smanjiti troškove proizvodnje i utjecaj na okoliš, a istovremeno povećati proizvodni kapacitet postojećih proizvodnih resursa te se približiti implementaciji ISO 50001 norme.

“Do sada smo, zajedno s COMBISom, već uložili značajne resurse u istraživanje kako bismo dokazali potrebu i opravdanost sustava na globalnoj i regionalnoj razini. Rezultat pilot projekta kojeg smo finalizirali pokazuje potrebu za daljnjim ulaganjem u projekt ComEnergy, a potvrđen nam je interes i drugih klijenata, regionalnih i globalnih. ASR Group posjeduje inozemno iskustvo u automatici i upravljanju poslovnim procesima, a unutar projekta ComEnergy, radit ćemo na razvoju aplikacije za energetsku učinkovitost te sudjelovati u razvoju prototipa u oblaku”, rekao je Robert Rac, direktor u ASR Group.

COMBIS je niz godina usmjeren prema EU projektima te uspješno sudjeluje kao partner i dobavljač ICT opreme i usluga na centraliziranim EU razvojnim projektima poput Horizon 2020, CEF Telecom te Central Europe programa, a dio je i inovativnog projekta Smart City Rijeka. Za podršku svim poslovima vezanim uz Europsku uniju, unutar COMBISa formiran je i poseban tim stručnjaka koji se posvetio kvalitetnoj pripremi te provedbi projekata financiranih iz EU fondova, a zbog čega je COMBIS sve više prepoznat kao etablirani partner za EU projekte.

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.