Kontaktirajte nas

U zagrebačkom Branimir centru 13. ožujka održana je, druga po redu, najveća regionalna digitalna konferencija Digital Takeover koja je okupila vodeće domaće i globalne stručnjake. Jedan od ključnih govornika na konferenciji bio je predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Davor Tomašković s inspirativnim predavanjem “Digitalno (ne)ambiciozna Hrvatska”.

Hrvatska je po ekonomskim pokazateljima na začelju Europske unije, no kao digitalno gospodarstvo postižemo neočekivane rezultate i imamo razloga za optimizam, poručio je Davor Tomašković.

Hrvatska je, naime, deveta od 28 zemalja Europske unije u cloud poslovanju, 12. smo po primjeni online prodajnih kanala, a 14. po ukupnom intenzitetu korištenja Interneta.

„Dobro smo pripremljeni za promjene koje nas čekaju, no treba imati na umu da njihova brzina nikada neće biti spora kao što je danas”, naglasio je Tomašković. Po intenzitetu ulaganja telekoma u 2016. godini Hrvatska je na trećem mjestu, no prostora za poboljšanje itekako ima s obzirom da je Hrvatska na začelju zemalja Europske Unije po razvoju e-javnih usluga i povezivosti.

„Moramo biti još brži i popraviti ono u čemu zaostajemo”, rekao je predsjednik Uprave HT-a te kao prepreke ulaganjima istaknuo: najskuplji radiofrekvencijski spektar u Europi, čak 38 parafiskalnih nameta te komplicirane procedure.

Rješavanjem tih bolnih točaka oslobodio bi se znatan iznos za ulaganja, no napretka nema bez – ljudi. U tome su ključne STEM vještine, a oni koji ih svladaju privlačit će kapital, osnivati inkubatore, tražiti lijekove za neizlječive bolesti i povezivati svijet.

 

Kako se uspješno nositi s digitalnom transformacijom

Na panelici „Women leaders in digital transformation”, koja je propitivala kako se uspješno nositi s digitalnom transformacijom, uz Blaženku Divjak, Maju Čulig, i Tonkicu Zlački, sudjelovala je i HT-ova Ana Pauzar.

panel-woman-leaders-in-digital-transformation

Između ostalog, Pauzar je istaknula da su telekomi uvijek bili predvodnici tehnologije, ali ono što je do sada učinjeno nije dovoljno.

„Bitno je imati zajednički cilj kako bi država mogla napredovati, kao što su ga primjerice imale Estonija i Irska”, smatra Pauzar.

Također, pojasnila je kako start up-ovi donose inovativne stvari i naglasila kako se intenzivno radi na umjetnoj inteligenciji i IoT-u – za mnoge još uvijek čudnim pojmovima, ali sasvim normalnim stvarima za moderne generacije.

HT uvodi Hrvatsku u digitalno doba

Na kraju konferencije predvodnicima digitalnog poslovanja u Hrvatskoj uručena su Business Leader priznanja. Riječ je o tvrtkama koje su pridonijele mijenjanju slike digitalne Hrvatske i koje definiraju kako će ‘digitalni biznis’ u Hrvatskoj izgledati sutra.

Hrvatskom Telekomu priznanje je uručeno za doprinos u razvoju digitalnog društva. Kroz tehnologiju i infrastrukturu, STEM vještine i znanja, proizvode i usluge za više zabave i povezanosti te alate koji unapređuju poslovanje tvrtki HT kontinuirano pomaže društvu.

dodjela-priznanja-htu-za-razvoj-digitalnog-drustva

Priznanje je preuzela direktorica Korporativnih komunikacija Hrvatskog Telekoma Nina Išek Međugorac

„Ovo je priznanje svim zaposlenicima HT-a, mojim kolegama koji vrijedno rade i pomažu društvu da iskoriste prilike koje nam donose tehnološke promjene – a to je veću povezanost, više prilika za učenje i dijeljenje, više novih poslova. Uz ljude, ključne su i investicije. Kao najveći privatni investitor HT značajno ulaže u veću povezivost, brzine, STEM znanja, pametno društvo. Na taj način podižemo novu generaciju – generaciju next, o kojoj ovisi budućnost i napredak našeg društva.”, poručila je Nina Išek Međugorac.

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.