Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Izračunati koliko zaradite kada prihod dolazi jednom mjesečno jednostavnije je nego paziti na svaku potrošenu kunu. Kako na kraju mjeseca ne bi bilo zbunjenih pogleda u prazan novčanik, zašto ne bi vodili računa o svojim financijama? Sve što vam treba je Excel tablica!

Kupnju velikih stvari relativno je jednostavno pratiti, svi se sjećamo kada smo potrošili nekoliko tisuća kuna na novi komad namještaja ili bijele tehnike. No kada je riječ o svakodnevnim troškovima i mjesečnim režijama, te neplaniranim izdacima, situacija je malo drukčija. Kuna ili dvije koju ostavimo kao napojnicu svaki dan u omiljenom kafiću doista nije mnogo, ali kada se zbroji na razini cijele godine, ta cifra može premašiti i četiri znamenke. Unatoč tome što često imamo osjećaj da ništa ne trošimo nerazumno, opet na kraju mjeseca nekako uspijemo potrošiti skoro sve. Kako onda stati na kraj vlastitim navikama i dovesti pod kontrolu kućni budžet?

Office 365 – za uredsku, ali i privatnu uporabu

Svatko tko posjeduje računalo barem se jednom susreo s Office paketom programa. Prezentacije, izvješća, tablice, mailovi – sve to i mnogo više zasigurno je prošlo baš kroz programe iz ovog paketa. Online bazirani Office 365 otišao je korak dalje, pa osim što nudi uredske programe koje već dobro poznajemo (npr. Word, Excel, PowerPoint i Outlook) u jednom paketu, nudi brojne nove mogućnosti i dodatne programe koji se nalaze unutar pojedinog paketa. Tako svojim dokumentima možemo pristupiti s bilo kojeg mjesta u bilo koje vrijeme, bez da se moramo brinuti jesmo li “mejlali” sebi zadnju izmjenu ili spremili dokument na USB koji smo zaboravili u uredu. Isto tako, osim uredskih, idealno pokriva i sve osobne potrebe modernog čovjeka. Najpoznatiji program za uređivanje grafova i tablica, Excel, ne može biti idealniji kada je rijeć o praćenu kućnog budžeta. Nakon što postavite sve parametre i upišete pravilne parametre za praćenje potrošnje, on će biti vaš kalkulator i podsjetnik.

Jeste li isprobali Office 365? Ako još niste, sada je prava prilika: 

Isprobajte besplatno na 30 dana

Excel tablica za poslovni ili kućni budžet

Stvar je poprilično jednostavna i matematički logična – trebate redovito unositi sve svoje prihode, baš kao i rashode, ma koliko sitni se oni činili. Jedino tako moći ćete dobiti pravu sliku o svojoj potrošnji. Naravno, čisto zbrajanje neće imati nikakvog smisla ako na kraju mjeseca ne znate na što ste točno potrošili određeni iznos i na što trebate više pripaziti. Kada vidite gdje se može smanjiti bespotrebno rasipanje sredstava, tu stavku možete detaljnije pratiti ili potpuno likvidirati iz svoje svakodnevnice, a višak novca koji vam ostane staviti na štednju ili pametno uložiti. Bez obzira pratite li financije za sebe, svoju obitelj ili poslovni kolektiv, pojasnite svima što trebaju napraviti, da ne zaborave bilježiti svaku potrošnju, a za one koji budu najrevniji odredite i simbolične nagrade. Dobar poticaj može napraviti čuda.

 

Excel predložak za proračun

Ne moraju svi biti stručnjaci za Office 365 niti Excel. Ako vam izrada tablica predstavlja glavobolju, uvijek možete preuzeti već napravljene tablice u koje ćete jednostavno upisivati i dodavati stavke po želji. Za razliku od mnogih aplikacija za praćenje kućnog budžeta, sve su besplatne, zato ne sumnjamo da ćete pronaći barem jednu koja vam odgovara. Ako vas inspiriraju da napravite i svoju verziju, svakako nam je pošaljite da je podijelimo s drugima – dobrih opcija za organizaciju nikad dosta! Evo naših pet favorita s čijim korištenjem ne biste trebali imati problema čak ni kao potpuni početnik.

1. Kalkulator mjesečnog proračuna

Izvor: omextemplates.content.office.net

Prilično jednostavna i vizualno jednostavna tablica u jednom tabu. S lijeve strane uvijek je vidljiv kratki presjek prihoda i troškova, dok se s desne strane vidi detaljni prikaz u koji se unose vrijednosti.

2. Mjesečni obiteljski proračun

Izvor: omextemplates.content.office.net

Prikaz mjesečnih troškova u tri taba. Prvi nam daje cjelokupnu sliku uz pomoć grafova koji se odnose na predviđene i stvarne troškove, dok se druga dva odnose na mjesečne prihode i mjesečne troškove.

3. Obiteljski proračun

Izvor: omextemplates.content.office.net

U jednom tabu ponuđen je pregled svih godišnjih troškova po mjesecima, dok je na vrhu vidljiv graf koji prikazuje trend raspoložive gotovine po mjesecima.

4. Upravljanje mojim novcem

Izvor: omextemplates.content.office.net

Prvi od tri taba prikazuje okrugli grafikon s ukupnim mjesečnim prihodima, troškovima i štednjom. Drugi tab pokriva mjesečnu štednju, dok je treći posvećen izdacima.

5. Mjesečni obiteljski proračun

Izvor: omextemplates.content.office.net

Na prvu malo kompliciran, no prilično detaljan način vođenja mjesečnih troškova. Za svaku stavku moguće je unijeti predviđeni i stvarni trošak, dok formula izračunava razliku i daje finalni rezultat troškova, prihoda i štednje.

Imate li vi posebnu metodu praćenja svojih troškova ili tablicu koju biste željeli podijeliti s nama? Podijelite je s nama u komentarima i pomozite svima koji muku muče s proračunom ali i izradom Excel tablica.

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.