Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Bespilotne letjelice imaju mnogo više primjena od snimanja svadbi i prekrasnih krajolika, a neke od njih mogu uštedjeti ili zaraditi gomile novca.

Popularni dronovi donedavno su bile prilično skupe igračke, no danas ima toliko modela s raznom opremom da svatko može pronaći nešto za sebe. Njihova primjena seže daleko dalje od zapisivanja osobnih trenutaka, zato ne čudi što velike svjetske kompanije ulažu milijune u istraživanje i razvoj bespilotnog sustava letenja. Do 2020. godine očekuje se da će tržište bespilotnih letjelica biti vrijedno oko 7 milijardi dolara. U 60% slučajeva koristi ih se u sektoru komunikacija i medija, no svoju primjenu sve brže i sve više nalaze i u brojnim drugim područjima.

Tržište nekretnina

Oglasi kuća i zemljišta koje se nude na tržištu zasigurno dobivaju novu dimenziju s pogledom iz zraka, stavljajući cijeli objekt u pravu perspektivu. Trenutno se razvija i infracrveni senzor koji će uspješno detektirati i sve podzemne instalacije, kao i značajke tla. Takvi podaci nisu korisni samo za marketinške svrhe, već na osnovu njih građevinari i arhitekti znaju što mogu očekivati od područja na kojem planiraju gradnju. Dobra priprema je pola posla.

Pogledajte kako arhitekti u Australiji koriste dronove za inspekciju građevinskih radova:

Globalna povezanost

Facebook je ovog ljeta uspješno lansirao dron kojeg pokreće solarna energija, a letio je neprekidnih 96 minuta preko Arizone. Njegovi tvorci nadaju se kako će dužina trajanja leta s vremenom doseći čak tri mjeseca u komadu, a planiraju međusobno povezati njih nekoliko kako bi i najzabačenija područja dobila pristup internetu. Sličnu stvar radi i Google, no u pitanju nisu dronovi već baloni.

Prirodne katastrofe

Lovci na uragane već neko vrijeme razvijaju tehnologiju koja će im omogućiti da s dronovima ulete u središte događaja – usred uragana. Podatke skupljene na taj način moguće je detaljno obraditi i pokušati se približiti vječno nedostupnom idealu, razumijevanju prirode. Prognoze vremena također bi mogle postati točnije, a dobiveni podaci trebali bi značajno pomoći prilikom sprječavanja prirodnih katastrofa.

Humanitarne misije

Teško dostupna područja kojima je pomoć neophodna dosad su ovisila o snalažljivosti humanitaraca. Bespilotne letjelice uvelike olakšaju raspodjelu nužnih namirnica onima kojima je to najpotrebnije, a rizik od stradavanja smanjen je na minimum.

Agrikultura

dron-poljoprivreda

Nadzor nad usjevima i kontrola hektara nasada s ovim je alatom postala daleko brža i učinkovitija. Farmeri mogu imati pregled nad velikim područjem odjednom, te uočiti promjene koje s tla na prvi pogled nisu ni vidljive. Kontinuirano praćenje biljki daje im odličnu podlogu za sigurnija predviđanja, kao i priliku za ranu intervenciju u slučaju zaraze ili raznih nepogoda.

Potraga i spašavanje

Duhoviti i informativni tvitovi našeg HGSS-a u pozadini kriju težak rad i mnoštvo resursa prilikom svakog slučaja potrage i spašavanja nestalih. Uporaba dronova u situacijama nepristupačnog terena ili slabije vidljivosti uvelike bi im olakšala posao i smanjila vrijeme potrage. U ovakvim situacijama dronovi doslovno mogu spasiti živote.

Dostava

Amazon je odavno najavio kako bi njihovu dostavnu službu uskoro mogli zamijeniti dronovi, no ta će priča još pričekati svoj zaključak. Uz prepreke poput jedva vidljivih žica, velikih udaljenosti, pravila očuvanja privatnosti i mnogih drugih imaju popriličan zadatak kako to provesti u djelo. Ideja u kojoj bi nam pizza iz lokalnog restorana stizala na vrata još vruća zvuči odlično, zato se nadamo brzoj provedbi u djelo. 🙂

Nadzor prometa

Prometne gužve i nesreće učinkovito se mogu nadzirati upravo uz pomoć dronova. Količina buke koju proizvode helikopteri i avioni, kao i nemogućnost niskog letenja čine ih nezgodnim za ove vrste aktivnosti, zato su bespilotne letjelice bolji i praktičniji izbor. Snimanje prekršaja, lociranje počinitelja u bijegu ili uočavanje problema na cesti samo su neke od stvari prilikom kojih ove letjelice mogu pomoći.

Vezani članci: 

Zakonska regulativa korištenja bespilotnih letjelica

Kompanije koje koriste bespilotne letjelice rade to na jedan od dva načina – ulože u vlastiti sustav ili iznajme opremu i/ili uslugu. Prva opcija odlična je za one koji se brinu o tajnosti dobivenih podataka, kao i vlasništvu istih. No druga zahtijeva znatno manje ulaganja, a jedna velika briga prepuštena je drugima – zakonodavstvo. S obzirom na brzinu kojoj su dronovi zauzeli tržište, ne čudi što zakonodavci nisu stigli na vrijeme reagirati, pa se stvorila takozvana „siva zona“ u kojoj je skoro svatko mogao što god i gdje je htio. Iako izgledaju kao igračke, dronovi su zapravo jako opasni ukoliko se njima ne rukuje stručno, pa se srećom ubrzano radi na reguliranju svih pravila upravljanja istima.

Za početak važno je napomenuti kako se svako snimanje iz zraka mora najaviti Državnoj geodetskoj upravi barem 15 dana ranije. Snimke koje nastanu nakon odobrenja dužni ste donijeti na uvid u istu ustanovu na odobrenje koje izdaje povjerenstvo koje se sastaje dvaput mjesečno. No prije svega morate imati dozvolu za snimanje iz zraka, a svako „dizanje“ drona morate dobro procijeniti i svrstati u točnu Pravilnikom određenu kategoriju. O svom letu svakako ne zaboravite obavijestiti i Hrvatsku agenciju za civilno zrakoplovstvo, te vodite dnevnik letenja koji morate čuvati barem dvije godine od datuma leta. Prije upuštanja u snimanje iz zraka svakako se dobro raspitajte i proučite pravila, jer iako se na njima radi, zakonski propisi još uvijek nisu u potpunosti jasni.

Zaštita privatnosti

Dronovi su inspirirali mnoštvo novih startupa, a dok je većina njih uključivala iskorištavanje ove sprave na sve moguće načine, neki poput Drone Go Home specijalizirali su se za eliminiranje istih. Naime s opcijom da svatko tko nabavi dozvolu može slobodno preletjeti iznad vaše kuće ili poslovnog prostora, dolazi i legitimno pitanje narušavanja privatnosti. Kakav nadzor spada u funkciju općeg dobra, a koji narušava temeljno pravo na slobodu kretanja i privatnost? Neki stručnjaci predlažu zoniranje prema kojem bi se jasno definiralo tko smije snimati i kada u određenim područjima. No tu predstoji mnogo detaljnog analiziranja kako bi se ograničile ili uredile stvari poput upotrebe softvera za prepoznavanje, kontinuirano snimanje i praćenje osoba, kada je dozvoljeno termalno snimanje i tko uopće smije obrađivati podatke dobivene takvim nadzorom. Od osobnih razmirica i ljubavnih problema so poslovnih neslaganja i industrijske špijunaže – mnogo je slučajeva kada bi bespilotne letjelice mogle jednoj od zainteresiranih strana donijeti koristi na štetu drugih. Naivno je misliti da u doba razvijene tehnologije možemo u potpunosti zaštittiti svoju privatnost, no granice ipak moraju postojati.

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.