Kontaktirajte nas

S novim pametnim rješenjem, prvi pametni grad u Hrvatskoj i naš biser Jadrana sve je bliže cilju – postati najboljim pametnim gradom na svijetu.

Možete li zamisliti spremnik za otpad koji samostalno dojavljuje kad je pun, smanjuje količinu otpada, povećava stopu odvajanja te koristi sunčevu energiju za napajanje?

Upravo takvo rješenje dubrovačka Čistoća pronašla je u vodećem sustavu za pametno upravljanje otpadom sa solarnim napajanjem te prva u Hrvatskoj u cijelosti implementirala ovaj sustav popraćen video nadzorom te analitikom na čak osam najfrekventnijih gradskih lokacija.

Riječ je o naprednom sustavu video nadzora tvrtke Vizura te pametnim spremnicima naziva BigBelly i SmartBelly, u naravi dvostrukoj stanici za prikupljanje sitnog i selektivnog otpada na javnim površinama sa GPS odašiljačem i softverom pomoću kojeg u realnom vremenu šalje signal o popunjenosti spremnika i obavijesti kada ih je potrebno isprazniti. U cjelovito pametno rješenje uklopljen je je video snimač s integriranim senzorima za temperaturu, vlažnost i tlak zraka, za mjerenje CO, NO2, te za mjerenje razine svjetla i buke, opskrbljen jednako putem energije sunca.

BigBelly koristi se za miješani sitni otpad, dok se SmartBelly koristi za selektivni otpad – ambalažu od plastike ili metala. Video nadzor Vizura spreman je bilježiti ključne pokazatelje na svakoj od lokacija.

Zahvaljujući integriranoj preši, BigBelly spremnik ima pet do sedam puta veći kapacitet od uobičajenih spremnika što ovaj „veliki trbuh“ čini pravim rješenjem za pretrpane košarice koje je u vrijeme turističke sezone bilo potrebno prazniti i do 9 puta dnevno.

Ovaj dvojac svojom jednostavnošću i inovativnošću zasigurno će građane i turiste poticati na odvajanje otpada, aktivnost sve važniju i sve presudniju za održavanje čistog i zdravog okoliša. Istodobno se povećava sigurnost u Gradu te se na najtočniji način sakupljaju vrijedne informacije s terena.

Čistoća u suradnji s Hrvatskim Telekomom, a u sklopu inicijative uspostave pametnih gradova, postavljenjem pametnih spremnika i video analitike na užem gradskom području, Dubrovnik svrstava u sam vrh svjetskih gradova koji na pametna način uz pomoć najsuvremenije tehnologije podiže kvalitetu življenja i svijest o važnosti odvajanja otpada na javnim prostorima.

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.