Kontaktirajte nas

Čak 1909 senzora diljem Dubrovnika omogućit će vozačima lakše snalaženje i pronalazak parkinga u Gradu. Najveći je to projekt pametnog parkinga u Hrvatskoj i regiji, te jedan od najvećih projekata realiziranih na Narrowband IoT mreži u svijetu. Njegov cilj – smanjenje prometnih gužvi u gradu pod Srđem.

Prije malo više od tri godine u Dubrovniku je otvorena prva pametna ulica u Hrvatskoj. Bio je to tek početak suradnje grada Dubrovnika i Hrvatskog Telekoma u sklopu projekta kandidature za titulu Europske prijestolnice kulture 2020. Ovog ljeta Dubrovnik postaje jedan od prvih gradova na svijetu koji će uz pomoć Narrowband IoT tehnologije uvesti pametni parking na cijelo svoje područje. Projekt je to vrijedan 3,2 milijuna kuna te samo dio niza aktivnosti u sklopu krovnog projekta „Dubrovnik Smart City“. Prometne gužve, pogotovo oko stare gradske jezgre u samome centru Grada, trebale bi se implementacijom ovog sustava pametnog parkinga značajno smanjiti, a s vremenom i postati dio povijesti. 

Trećina gradskih gužvi nastaje zbog parkinga

Svima nam je dobro poznat prizor ulica zakrčenih automobilima koji kruže pokušavajući pronaći slobodno parkirališno mjesto. Prema jednom istraživanju čak oko 30% usporenog gradskog prometa uzrokovano je vozačima koji aktivno traže mjesto za parkiranje. To rezultira prometnim zagušenjem oko parkirnih zona, a najviše u samim gradskim centrima. Vozači koji traže slobodno mjesto za parkiranje usporavaju promet jer voze sporije od ostalih, gubeći pritom mnogo vremena, goriva i živaca. Kružeći oko parkirnih zona, vozači su manje koncentrirani na zbivanja oko sebe, a više na prazno mjesto koje bi mogli ugledati, zbog čega je vjerojatnije da će uzrokovati prometnu nesreću. Jedna od pet prometnih nesreća dogodi se baš na parkiralištu ili u njegovoj neposrednoj blizini. Vozači koji traže parkirno mjesto pod velikim su stresom, što predstavlja rizik kako njima samima, tako i ostalim vozačima, ali i pješacima. Dođe li doista do nezgode, promet se još više usporava, a gužve postaju još veće.

Smart parking s pozitivnim učinkom na okoliš

Rješenje za prometne gužve Dubrovnik je odlučio potražiti uvodeći pametni parking. Ovaj višestoljetni turistički biser Jadrana u koji se svake godine slijeva na tisuće turista, odlučio je iskoristiti prednosti najnovijih tehnologija kako bi povećao kvalitetu života svojih građana. Stvaranje većeg broja parkirnih mjesta ne rješava nužno i prometne gužve, a ne pridonosi ni ekološkom očuvanju, zbog čega je važno pametno upravljati već postojećim kapacitetima. 

smart_parking_dubrovnik_2

Zahvaljujući senzorima ugrađenim u parkirna mjesta, uvođenjem pametnog parkinga vozačima je omogućeno brže i lakše lociranje slobodnih parkirnih mjesta. Time se vrijeme provedeno u traženju parkinga značajno smanjuje, a ne usporava promet. Primjerice, nakon uvođenja pametnog parkinga u San Franciscu vrijeme potrebno za pronalazak slobodnog parkirnog mjesta palo je za 43%, broj prevaljenih kilometara za 30%, a emisija štetnih plinova za čak 30%.

Dubrovnik ovim projektom postaje jedini u cjelosti pokriven grad smart parking tehnologijom kao i grad s najvećim brojem parkirnih mjesta koja su obuhvaćena ovim projektom.

Dubrovnik postaje najbolji primjer pametnog grada u Hrvatskoj

Grad Dubrovnik svojom strategijom želi biti prepoznat kao pametna destinacija u turizmu i kulturi. Dubrovnik “Smart City“ projekt proizlazi iz strateškog dokumenta pod nazivom „Strategija Pametnoga Grada Dubrovnika“.  U njemu je definirana i buduća gradska platforma koja nosi naziv DUSC – Dubrovnik Smart City platforma i morat će zadovoljiti nekoliko ključnih ciljeva: 

  • osigurati prikupljanje indikatora pametnog grada koji imaju za cilj mjerenje parametara povezanih s kvalitetom života i upravljanjem uslugama grada 
  • poboljšati učinkovitost modela upravljanja Gradom tako da osigura lakše povezivanje različitih dionika (građana, ustanova, akademske zajednice, poduzetnika, itd.) 
  • doprinijeti transparentnosti i otvorenosti javne uprave kroz dostupnost podataka (cjelokupnih, konzistentnih i unificiranih) 
  • stvoriti temelje za održiv razvoj, kroz učinkovitije pružanje usluga i potrošnju resursa. 

„Izuzetno smo ponosni i sretni jer smo realizirali ovaj projekt koji će za naše sugrađane i posjetitelje donijeti olakšice i raditi u njihovu korist. Posebno bih istaknuo kako smo sve segmente projekta odradili uz pomoć partnera iz Hrvatske – Hrvatskog Telekoma, koji je osigurao cjelokupnu mrežnu infrastrukturu za komunikaciju senzora, te tvrtki Profico (izrađivač mobilne aplikacije) i Mobilisis (proizvođač senzora i platforme za njihov rad te javnih displeja). Ovo je kapitalni projekt ne samo za Dubrovnik već za cijelu Hrvatsku jer se radi doista o primjeni najmodernijih rješenja koja postoje trenutno u svijetu“, ističu iz Sanitata Dubrovnik d.o.o.

“Ovo je kapitalni projekt ne samo za Dubrovnik već za cijelu Hrvatsku jer se radi doista o primjeni najmodernijih rješenja koja postoje trenutno u svijetu“, ističu iz Sanitata Dubrovnik d.o.o.

Hrvatski Telekom – ključan partner za pametni grad

Temeljem provedenog natječaja za izvođača projekta “Smart parking” je odabran Hrvatski Telekom sa svojim partnerima. Projekt pametnog parkinga ponajprije je u službi građana jer omogućuje vozačima brži i jednostavniji pronalazak slobodnih mjesta, nudi im najbliža alternativna slobodna parkirna mjesta i navođenje do njih, te pravičniju naplatu i kontrolu.  

„Ponosni smo što je Hrvatski Telekom, partner gradovima u implementaciji pametnih tehnologija, imao priliku biti glavni nositelj ovako zamašnog projekta. Čak i u mnogim tehnološki razvijenijim zemljama ne postoji ovako obuhvatan projekt koji bi bio realiziran na najmodernijoj NB-IoT mreži i uključivao tako velik broj senzora s obzirom na veličinu grada. Hrvatski Telekom strateški je orijentiran prema izgradnji pametnih gradova i njihovoj digitalnoj transformaciji, koja uključuje primjenu suvremenih tehnologija radi povećanja kvalitete života građana, optimiziranja resursa i razvoja poduzetništva“, istaknuo je Saša Kramar, član Uprave i glavni operativni direktor za poslovne korisnike Hrvatskog Telekoma.

smart_parking_dubrovnik_predstavljanje

Mateo Perak, tvrtka Profico; Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika; Tomislav Tabak, direktor Sanitata; Saša Kramar, član Uprave HT-a, i Krešimir Meštrić iz Mobilisisa

Projekt je započeo u travnju, a završio u lipnju 2019. U njegovoj realizaciji, sa strane Hrvatskog Telekoma, sudjelovao je niz timova i stručnjaka koji su upravljali realizacijom projekta od početka do kraja. Zahvaljujući svojim kompetencijama iz raznih segmenata (od konzaltinga na području pametnih gradova do tehnike i mrežne infrastrukture, te od ICT-a do telekomunikacijskih usluga), kao i suradnjom sa stručnjacima tvrtki partnera, zaslužni su što je cijelo rješenje realizirano u ovako kratkom roku. Partner Hrvatskog Telekoma u provedbi projekta bila je tvrtka Mobilisis, proizvođač senzora za detekciju vozila i displeja za sudionike u prometu, te IoT platforme za rad senzora.

aplikacija_smart_parking

Tvrtka Profico bila je zadužena za izradu aplikacije za mobilne uređaje namijenjene građanima, dok je tvrtka Furia omogućila ugradnju i aktivaciju senzora na terenu.
Projekt pametnog parkinga implementiran je kako bi se dubrovačkim vozačima olakšala potraga za slobodnim parkirnim mjestom, smanjile prometne gužve kao i onečišćenje uzrokovano štetnim ispušnim plinovima, a  Hrvatski Telekom ovim se projektom potvrđuje kao pouzdan partner gradovima koji najsuvremeniju tehnologiju, koja je dostupna već sad, mogu primijeniti na dobrobit svojih građana, povećanje kvalitete života, ostvarenja boljih mogućnosti te razvoja cijeloga grada.

 

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.