Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Halkida, glavni grad Eubeje, drugog po veličini grčkog otoka, predvodi u području pametnih gradova zahvaljujući nedavno uvedenim tehnologijama i aplikacijama za unaprjeđenje svakodnevnog života.

Nedavno su u gradu na jedinstvenoj upravljačkoj platformi instalirane pametne pilot-aplikacije za parkiranje, rasvjetu i praćenje kvalitete zraka. Projekt, koji je proveden zajedno s društvima OTE Group, Cisco, KAFKAS i OTS, u praksi pokazuje kako se tehnologijom može unaprijediti svakodnevni život.

Parkiranje: lakše nego ikad!

halkida-umjetnost-pametnog-1Pametnim rješenjem za parkiranje, u kombinaciji s mobilnom aplikacijom koju je razvio OTS i koja je dostupna za uređaje s operativnim sustavima Android i iOS, vozačima se pružaju informacija o slobodnim parkirnim mjestima i putu do njih. Ako odabrano parkirno mjesto postane zauzeto, aplikacija preusmjerava vozača na drugu lokaciju. Predviđeno je da će se aplikacijom znatno smanjiti vrijeme potrebno za pronalažene parkinga, a time i prometne gužve te emisije iz vozila. Gradsko poglavarstvo isto će tako moći učinkovitije upravljati parkirnim mjestima jer će imati informacije o vremenu parkiranja svakog vozila i o svim prekršajima.

Osvjetljavanje puta prema uštedi energije

Pametnim sustavom rasvjete, koji se temelji na tehnologiji SSL/LED koju je instalirao KAFKAS, zamijenjene su halkida-umjetnost-pametnog-2konvencionalne žarulje i ušteđeno je više od 60 % na potrošnji električne energije. Zahvaljujući bežičnom upravljanju, sustavom se omogućuju udaljeno praćenje, postavljanje, rad i održavanje te dinamična prilagodba rasvjete u svrhu optimalne potrošnje energije, sigurnosti i boje vidljivosti za građane.

Udahni, izdahni… svjež, čisti zrak!

halkida-umjetnost-pametnog-3Praćenje kvalitete zraka, koje je uspostavila OTE Grupa, osigurano je visokokvalitetnim senzorima koji prepoznaju štetne emisije u atmosferi i tri vrste čestica. Praćenje uključuje i mjerenje temperature, vlažnosti i atmosferskog tlaka, čime je gradskom poglavarstvu omogućena optimizacija planova i provedba mjera za smanjenje onečišćenja zraka i poboljšanje dobrobiti stanovnika.

Brojne pametne aplikacije na jednoj platformi

Podaci iz pametnih rješenja objedinit će se u infrastrukturi oblaka koju osigurava OTE Grupa, a naposljetku će završiti na Ciscovoj pametnoj i povezanoj digitalnoj upravljačkoj platformi. Platformom se omogućuje upravljanje pametnim rješenjima te integracija, ušteda i vizualizacija podataka na jedinstvenoj kontrolnoj ploči. Nadalje, u pametnu i povezanu digitalnu platformu moguće je integrirati dodatna pametna rješenja u budućnosti.

1. Christos Pagonis, gradonačelnik Halkide, izjavio je:

„Zahvaljujući dragocjenoj pomoći tako važnih partnera, Halkida je napravila veliki iskorak i postala primjer zelenog i pametnog grada u Grčkoj. Ovim smo projektom pokazali kako suvremene tehnologije imaju važnu ulogu u osiguravanju dobrobiti građana te smanjuju učinaka na okoliš i potražnje za energijom. Ponosni smo na činjenicu da naš grad utire put prema budućnosti.”

2. Grigoris Christopoulos, glavni komercijalni direktor za segment poslovnih korisnika OTE Grupe izjavio je:

„Novo digitalno doba svima nam pruža alate za promjenu svakodnevnog života putem tehnologije. Instalacijom pametnih rješenja u Halkidi OTE Grupa, Cisco, OTS i KAFKAS pokazuju kako u praksi gradove učiniti funkcionalnijima, kako zaštiti okoliš, kako smanjiti operativne troškove i kako ponuditi bolju kvalitetu života. Potpunim iskorištavanjem IT i komunikacijskih tehnologija možemo svijet učiniti boljim.”

Autor: Konstantinos Polychroniadis,
Korporativni odnosi s medijima, OTE Grupa

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.