Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Upoznajte neke od najutjecajnijih žena koje su bitno doprinjele razvoju tehnologije bez koje ne možemo!

Iako žena u svijetu tehnologije ima manje nego muškaraca, one koje dobiju priliku sudjelovati ipak ostavljaju veliki trag! Žene u dominantno mušku struku donose svoj malo drugačiji pogled na svijet i participiraju svježim idejama iz drugog kuta gledanja čime obogaćuju tehnološki svijet.

Žene drže 41% inžinjerskih i znanstvenih diploma, a u najvećih 11 tehnoloških kompanija u svijetu (uključujući Google, Microsoft itd.) radi prosječno 30% žena

 

Pozivamo vas da upoznate hrabre žene iz davne prošlosti pa sve do današnjih dana, a koje su bitno utjecale na naše bezbrižno uživanje u čudima tehnologije!

Žene-u-tehnologiji-Ada-Lovelace

Ada Lovelace

Ada Lovelace (1815. –1852.) se smatra prvom računalnom ženskom programerkom. Poznata je po radu na ranom mehaničkom računalu široke namjene Charlesa Babbagea, Analitičkom Motoru. Njezini zapisi o tom uređaju uključuju nešto što se prepoznaje kao prvi algoritam koji je uređaj trebao provesti, zbog čega nosi tu titulu pionirke programiranja!

 

Grace Hopper

žene-u-tehnologiji-Grace-Hopper

Grace Hopper (1906.–1992.) bila je časnica američke mornarice i prva programerka elektro-mehaničkog računala Harvard Mark I, poznata kao “Majka COBOL-a” (kompjuterskog programskog jezika). Razvila je prvi ikad compiler (pretvara kod u programski jezik) poznat kao A-0. Također je popularizirala termin – debugging, koji je dobio naziv prema moljcu koji je pronašla u Harvard Mark II računalu.

 

Hedy Lamarr

žene-u-tehnologiji-Hedy-Lamarr

Hedy Lamarr (1913.–2000.) vam sigurno zvuči poznato jer je ona poznata glumica! Može se reći da je vizionarka wireless tehnologije jer je tijekom svoje filmske karijere ujedno i ko-izumila tehnologiju za širenje spektra i osmislila ideju slanja radio signala iz različitih frekvencijskih kanala, u suradnji sa skladateljem Georgeom Antheilom. Ova nova tehnologija je postala važna američkoj vojsci tijekom 2. svjetskog rata jer je korištena u kontroli torpeda, a ti izumi su nedavno uključeni u Wi-Fi, Bluetooth i CDMA tehnologije, zbog čega je 2014. godine Hedy primljena u popis slavnih (Hall of Fame) izumitelja.

Mary Lou Jepsen

žene-u-tehnologiji-Mary-Lou-Jepsen

Mary Lou Jepsen (1965 – ) poznata je po filantropskom utjecaju u tehnologiji jer je bila suosnivač i prvi glavni tehnološki direktor u projektu “Jedan laptop po djetetu (OLPC)” za zemlje u razvoju. Projektirala je laptop koji košta samo 100 $, s novom arhitekturom zaslona koji rade na suncu, upravljanjem uz vrlo nisku potrošnju energije, novom tehnologijom baterija, novim korisničkim sučeljem itd. Isporučeno je milijune laptopa u nastojanju da se počne transformirati odgoj i obrazovanje za djecu u zemljama u razvoju. Danas Jepsen radi u Facebooku (Oculus) i zadužena je za dovođenje virtualne stvarnosti na novu razinu, u što ne sumnjamo da će joj uspjeti.

Marissa Mayer

žene-u-tehnologiji-Marissa-MayerMarissa Mayer (1975 – ) je žena lavica koja hrabro vodi Yahoo, a tamo je došla iz drugog giganta – Googlea. Marissa je diplomirala računalne znanosti, sa specijalizacijom iz umjetne inteligencije. U Googleu je zaposlena 1999. kao 20. zaposlenik po redu i kao prva žena programer u Googleu. Marissa je napredovala sve do pozicije podpredsjednice za proizvode vezane uz tražilicu i korisničko iskustvo, a u svojoj karijeri sudjelovala je u razvoju Google tražilice, Google Images, Google News, Google Maps, Google Books, Google Product Search, Google Toolbar, iGoogle i Gmaila. U Yahoou je prilikom dolaska na čelnu poziciju uvela brojne izmjene za poboljšanje efikasnosti u radu, što je mnogima zasmetalo u komociji, no Yahoo se uspješno vraća na temelje stare slave, a mi još svašta očekujemo od Marisse. 🙂

Ruchi Sanghvi

žene-u-tehnologiji-Ruchi-Sanghvi

Ruchi Sanghvi (1982 – ) je mladi tehnološki potencijal koje je donijelo 21. stoljeće. Radila je u Oracleu kao inžinjerka softvera, bila je prva žena inžinjerka u Facebooku i radila na onome što danas nazivamo Facebook News Feed. Nakon toga je osnovala vlastiti kolaboracijki startup Cove, a zatim nakon toga radila u Dropboxu (koji je kupio Cove) kao podpredsjednica Operacija. Nismo doznali čime se bavi sada, ali ne sumnjamo da se radi o nečem velikom i da je pred njom blistava tehnološka karijera!

 
SiriSiri-tehnologija

Iako je ona program na iOS platformi, Siri je ipak odabrana da ima ženski glas te joj je na taj način prepuštena velika uloga budući da je s njom, ženom, po prvi puta glasovno komunicirala masa korisnika smartphone uređaja.
Bravo za Siri! 🙂

 

Iskrena kapa dolje svim ovim ženama! Mi smo izabrali samo neke od žena u tehnologiji koje nas inspiriraju, a ovaj napis posvećujemo svim ženama koje svakodnevno uspješno koračaju svijetom tehnologija i svim budućim ženama koje će zasluženo doći na te pozicije i obogatiti naš svijet još više!

Izvori:
http://en.wikipedia.org/wiki/Women_in_computing
http://thinkprogress.org/economy/2014/04/04/3422975/women-tech-outnumbered/
http://www.techrepublic.com/article/the-state-of-women-in-technology-15-data-points-you-should-know/

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.