Kontaktirajte nas

Pametno upravljanje otpadom uz BigBelly kante je jednostavnije i praktičnije, a neki hrvatski gradovi ostvaruju milijunske uštede koristeći ovo rješenje za pametne gradove.

Pametno upravljanje otpadom je prioritet svih urbanih sredina koji žele opstati i razvijati se na održiv način. Na konferenciji Pametni gradovi – gradovi budućnosti 2019., održanoj u studenom, sudjelovao je i Jyrki Katainen. Kao potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost, izjavio je kako EU Strategija 2050. ima viziju koja će dovesti do poboljšanja ekonomije i klimatskih promjena. Očekuju se investicije u polju energetike, a osigurano je 85 milijuna eura za projekte koji će pomoći s gorućim problemima. Krajnji cilj ove strategije je osnažiti gradove i potaknuti ih na promjene za bolju budućnost, a urbana inovativnost postat će stvarnost. Cilj je poticati gradove da sudjeluju i nameću teme poput pametne elektromobilnosti, ulaganja u tehnološka rješenja i pametne opskrbe energijom. Rješenja u službi građana kao korisnika i zaštite prirode zasigurno se prioritet, a jedno od takvih odnosi se i na upravljanje otpadom.

BigBelly rješenje najkorištenije u Hrvatskoj

Bigbelly Solar je prvenstveno pametan spremnik za prikupljanje i odvajanje reciklabilnog javnog otpada. Ima ugrađene senzore, GPS odašiljač i SIM karticu pomoću kojih komunicira sa softverom za upravljanje koji se nalazi u oblaku, što omogućuje slanje signala kada ga je potrebno isprazniti. 

Osim toga, Bigbelly ima izuzetno snažnu prešu koja komprimira otpad kada se napuni i time stvara mjesto za dodatnu količinu otpada. S obzirom na to da ima pet do sedam puta veći kapacitet od uobičajenih spremnika za otpad, sprječava se da kamioni za prijevoz otpada prevoze “zrak” i štedi se mnogo nepotrebnih vožnji do pojedinih lokacija, čim se smanjuje emisija CO2

BigBelly koristi se za miješani sitni otpad, dok se SmartBelly koristi za selektivni otpad – ambalažu od plastike ili metala. Dizajniran je za uporabu u gradskom okruženju pa je njegova konstrukcija napravljena od čelika koji se jednostavno popravi u slučaju udara vozila. Plastični bočni panel dizajniran je da spriječi stvaranje eventualnih udubljenja i ogrebotina, dok zaštitni premaz omogućuje lagano čišćenje i jednostavnu zamjenu. Nema vanjskih okova, a brava prednjih vrata može podnijeti jake udarce čekićem, što ga čini otpornim na vandalizam. Zbog sigurnosti korisnika, fizički je nemoguće dosegnuti u prostor kompresije i automatski se zaključava u trenutku zatvaranja vrata. Uz patentiranu nožnu pedalu koja otvara ladicu na kontroliran način, eliminira se rizik od ozljeda nastalih naglih otvaranjem. 

Bigbelly Solar omogućuje prilagodbu izgleda spremnika na koji je moguće staviti vizuale i poruku, čime postaje i marketinška, edukacijska ili zabavna platforma.

Dubrovnik na čelu pametnih gradova u Hrvatskoj

Dubrovnik je jedan od hrvatskih gradova koji se često spominje u kontekstu primjene pametnih rješenja u svom svakodnevnom funkcioniranju. Osim pametne ulice i pametnog parkinga, Grad je uveo i pametno upravljanje otpadom. Čistoća Dubrovnik je započela s primjenom BigBelly tehnologije krajem 2016. godine, a danas upravlja s 39 pametnih kanti – 24 spremnika namijenjena miješanom otpadu, a 15 za plastičnu i metalnu ambalažu. No on je samo jedan od mnogo hrvatskih gradova koji su prepoznali potrebu za pametnim gospodarenjem otpadom.

 

Čistoća_Dubrovnik-BigBelly_tehnologije-upravljanje_otpadom

Čistoća Dubrovnik je započela s primjenom BigBelly tehnologije krajem 2016. godine, a danas upravlja s 39 pametnih kanti.

Grad Korčula u rujnu ove godine postavio je BigBelly stanice na 22 lokacije, te tako potpunosti digitalizirao gradsku jezgru. BigBelly koji je postavljen na Trgu Sv. Marka u kolovozu, zamijenio je klasičnu kantu za otpad i korišten je više od devet tisuća puta. Prikupljeno je ukupno 22 tisuće litara miješanog javnog otpada, a potreba za pražnjenjem smanjena ja za 80% u odnosu na period kada je korištena klasična košarica.

Korčula-BigBelly_tehnologije-upravljanje_otpadom

Grad Korčula u rujnu ove godine postavio je BigBelly stanice na 22 lokacije, te tako potpunosti digitalizirao gradsku jezgru.

Prve dvije pametne kante u Hvaru su postavljene još 2017. godine. U srpnju ove godine Grad Hvar je proširio svoju Bigbelly mrežu postavljanjem stanica visokog kapaciteta na sedam novih lokacija, čime su zajedno s već postojećim Bigbelly stanicama za prikupljanje miješanog otpada digitalizirali upravljanje javnim otpadom u najužem centru grada.

Hvar- BigBelly_tehnologije-upravljanje_otpadom

Grad Hvar je proširio svoju Bigbelly mrežu postavljanjem stanica visokog kapaciteta na sedam novih lokacija

Zagreb je donio svoju strategiju Smart City do 2030., u sklopu koje je pokrenut dvomjesečni pilot projekt pametnog upravljanja javnim otpadom pomoću BigBelly sustava za prikupljanje i odvajanje javnog otpada. Svoje bi prednosti ovaj sustav trebao pokazati upravo tijekom najzahtjevnijeg razdoblja za metropolu – zagrebačkog Adventa. Zbog toga se za testiranje odabrao najopterećeniji prostor, na potezu od Zrinjevca preko Strossmayerovog trga do Trga kralja Tomislava gdje su postavljeni spremnici za odvajanje otpada (plastičnu i metalnu ambalažu) kao i spremnici za miješani otpad. Bigbelly spremnik smješten kod meteorološkog stupa, na sjevernoj strani parka Zrinjevac, jedini je spremnik za otpad u Hrvatskoj koji ima i govornu funkciju, čestita predstojeće blagdane i zahvaljuje što odlažete otpad u njega.  Devetnaest BigBelly pametnih spremnika će pokriti to područje na ukupno 14 lokacija, sve do 1. veljače 2020. godine. Nešto ranije, od lipnja ove godine, BigBelly se nalazi i ispred novog Business Showrooma Hrvatskog Telekoma na Radničkoj cesti 21.

Zagreb-BigBelly_tehnologije-upravljanje_otpadom

U sklopu Smart City strategije, Zagreb će postaviti 19 BigBelly pametnih spremnika na ukupno 14 lokacija, sve do 1. veljače 2020. godine.

Popisu hrvatskih gradova koji koriste pametna rješenja za upravljanje otpadom, pripadaju i mnogi drugi poput Splita, Makarske, Koprivnice, Gradca, Opatije, Kastva, Vrsara, Krka ili Rijeke, koja je svoje kontejnere odlučila iskoristiti i kao umjetničku instalaciju. Direktorica KD-a Čistoća Jasna Kukuljan smatra da se na taj način promoviraju lokalni umjetnici, ali i briga za okoliš: „Ovi spremnici donose niz prednosti u odnosu na klasične košarice za otpad, a prilikom realizacije projekta željeli smo pokazati talent riječkih umjetnika koji su ‘obukli’ spremnike i dali im originalni urbani karakter.“

KD Čistoća Rijeka - BigBelly_tehnologije-upravljanje_otpadom

U sklopu Smart City strategije, Zagreb će postaviti 19 BigBelly pametnih spremnika na ukupno 14 lokacija, sve do 1. veljače 2020. godine.

Hrvatski Telekom kao vodeći partner za pametna rješenja

Što se tiče pametnih rješenja HT je vodeći pružatelj cjelokupnih rješenja za promet u kretanju i mirovanju na tržištu. Kao nositelj ISO 37120:2014 (Sustainable development of communities – Indicators for city services and quality of life) certifikata platinum kategorije, vodeći je na tržištu kao pružatelj pametnih usluga za zbrinjavanje otpada. Jedini je razvio i implementirao specijalnu mrežu za prijenos podataka u rješenjima Interneta stvari na području inteligentnog parking sustava, te upravlja i nadograđuje najrašireniju međunarodnu mrežu elektro punionica. Uz prijenos podataka najviše razine, Hrvatski Telekom omogućuje pohranu podataka u računalnom oblaku TIER 3 standarda i djeluje kao pouzdan savjetnik svakog grada ili županije. Korištenje napredne tehnologije u svakodnevnom životu više nije opcija, već potreba, želimo li ostvariti kvalitetnu budućnost. Srećom, mnogo svjetskih, ali i hrvatskih gradova je to već prepoznalo i provodi digitalizaciju i modernizaciju svog poslovanja. Pametna rješenja uz podršku IoT tehnologije igraju važnu ulogu kada je u pitanju održivost, zato je iznimno bitno imati kvalitetnog partnera poput Hrvatskog Telekoma, čije iskustvo garantira kvalitetu. 

*Izvori fotografija: bigbellysolar.hr

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.