Kontaktirajte nas

U petak, 24. srpnja je u Zračnoj luci Split svečano je otvorena prva u nizu od pet punionica Hrvatskog Telekoma za električna vozila na području Splitsko-dalmatinske županije.

Osim Zračne luke, punionice se nalaze u sklopu Hotela Park, Hotela Cornaro, City Centra One Split te Aparthotela Miramare u Makarskoj.

Istog dana, u Rijeci je otvorena garaža Zagrad 2 gdje se nalaze četiri nove punionice. U sklopu ulazne etaže garaže izgrađena su četiri aparata za punjenje električnih vozila kapaciteta istovremenog punjenja četiri električna automobila i dva električna mopeda ili bicikla u vremenu punjenja 30-120 minuta za 30-80 posto napunjenosti baterije. Punjenje baterija bit će besplatno, kao što će biti besplatan i parking u garaži dok punjenje traje. Dvije punionice su samostojeće, dok su druge dvije montirane direktno na zid. Svi punjači su opremljeni čitačem kartica za autorizaciju, dok su punionice montirane na zid opremljene PIN KOD tipkovnicom putem ekrana osjetljivog na dodir te 4,5 metra dugačkim priključnim kabelom za vozilo.

I u Splitu je dogovoreno da Hrvatski Telekom, u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom i projektnim partnerima, svim korisnicima električnih vozila omogućava besplatan pristup punionicama na području Splitsko-dalmatinske županije do 1. ožujka 2016. godine. HT je prepoznao inicijativu Splitsko-dalmatinske županije u konceptu razvoja infrastrukture za veću upotrebu električnih vozila što je rezultiralo izgradnjom punionica.

Otvorenje punionica u Splitsko-dalmatinskoj županiji omogućeno je uz pomoć Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije, koji u okviru međunarodnog EU IPA projekta INTERMODAL ima za cilj promovirati intermodalnost na tom području kroz kreiranje pilotne mreže intermodalnih čvorišta.

„Na ovaj način promičemo eMobilnost i izgradnju javne infrastrukture punionica za e-vozila čime želimo povezati cijelu Županiju, a kroz e-platformu priključiti se europskoj mreži punionica. Potaknuti subvencijama Fonda za zaštitu okoliša, sve je više hrvatskih građana zainteresirano za nabavku električnih vozila, a kako bi se odgovorilo na rastući interes i potrebe kako za naše građane, tako i za potrebe turizma, Županija se odlučila na ovu pilot aktivnost“, rekao je župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja.

Pregled lokacija navedenih punionica, kao i detaljne informacije o njihovom korištenju moguće je pronaći na portalu za pretraživanje punionica dostupnom na www.puni.hr. Kad korisnik pronađe trenutačno raspoloživu punionicu na www.puni.hr i dođe do nje, može podignuti identifikacijsku RFID karticu na info pultu lokacije s kojom započinje koristi uslugu. Ako želi, može prije toga uputiti zahtjev na e-mobility@t.ht.hr, nakon čega će na kućnu adresu dobiti personaliziranu RFID karticu s kojom se identificira.

Hrvatski Telekom razvija ICT eko sustav koji omogućuje vrhunsko korisničko iskustvo korištenja napredne infrastrukture za električna vozila. Dosad je s partnerima otvorio devet punionica u Rijeci, Kaštel Štafiliću, Splitu i Makarskoj u sklopu projekta e-mobility te omogućava aktivan pristup prema 25 javno dostupnih punionica u 10 hrvatskih gradova. Također, uskoro se otvara deseta punionica u Gospiću.

„Osim otvorenja punionica u Splitu, intenzivno radimo na razvoju kako mreže punionica tako i kompletnog eko sustava e-mobilnosti. Pritom surađujemo s međunarodnim partnerima, privatnim investitorima, ali i predstavnicima jedinica lokane samouprave, u cilju osiguravanja vrhunskog korisničkog iskustva temeljnog na jednostavnom, pouzdanom i zabavnom pristupu javno dostupnoj mreži punionica za električna vozila“, istaknuo je Dino Novosel, viši stručnjak za korporativnu strategiju zadužen za projekt e-mobility u HT-u.

punionica za električne aute Split

Kako koristiti punionicu za električne automobile?
  • Pronaći trenutno raspoloživu punionicu na www.puni.hr u neposrednoj blizini preferencijalne lokacije dolaska.
  • Identifikacijsku RFID karticu podići na info pultovima lokacija gdje se nalaze punionice ili uputiti zahtjev na e-mobility@.ht.hr, nakon čega ćete na kućnu adresu dobiti personaliziranu RFID karticu .
  • Kabel za punjenje umetnuti u vozilo.
  • Kabel za punjenje umetnuti u raspoloživu utičnicu odgovarajućeg tipa (punionica obavještava korisnika na LCD zaslonu da nastavi s identifikacijom prije punjenja).
  • Prisloniti RFID karticu na čitač magnetskih kartica na punionici.
  • Punjenje započinje na utičnici u koju je umetnut kabel za punjenje.
  • Na LCD zaslonu prikazuje se trenutačni status utičnice na kojoj se vozilo puni. Osim toga, na zaslonu je vidljiva i trenutačna potrošnja električne energije za vrijeme punjenja.
  • Punjenje završava odjavom, ponovnim prislanjanjem RFID kartice na čitač magnetskih kartica. (Samo u slučaju punjenja preko Schuko utičnice korisnik može prekinuti punjenje jednostavnim izvlačenjem kabela iz utičnice. Ako se korisnik odjavi, ali zaboravi odspojiti kabel za punjenje, stanica obavještava korisnika na LCD zaslonu na kojemu se pojavljuje upozorenje da korisnik treba odspojiti kabel).
  • Kabel pospremiti na odgovarajuće mjesto.
  • Vratiti RFID karticu na info pult lokacije, ukoliko ste istu preuzeli tamo.

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.