Kontaktirajte nas

Jedna od glavnih strateških odrednica Hrvatskog Telekoma izgradnja je svijeta boljih mogućnosti, svijeta u kojem kako građani tako i tvrtke mogu iskoristiti suvremenu tehnologiju za bolji život i uspješnije poslovanje.


Čak 9 000 m2 krovnih površina zgrada u vlasništvu tvrtke Genere prekriveno je solarnim panelima.


U skladu s tom misijom, Hrvatski Telekom je zajedno sa svojim partnerom za obnovljive izvore energije, tvrtkom Enerco Solar, na lokaciji farmaceutske tvrtke Genera u Svetoj Nedelji implementirao najveću integriranu solarnu fotonaponsku elektranu za vlastite potrebe u Hrvatskoj, koja je svečano puštena u rad početkom rujna 2019.

Projekt vrijedan 15 milijuna kuna

Riječ je o realizaciji projekta vrijednog gotovo 15 milijuna kuna, a svečanom puštanju u rad prisustvovali su iz Hrvatskog Telekoma član Uprave Saša Kramar, direktor Sektora za marketing poslovnih korisnika Jerko Dumanić, direktor projekta obnovljivih izvora energije Mate Omazić, te menadžer za razvoj poslovanja Tihomir Blaškić iz Combisa.

Digitalna transformacija poduzeća – strateška odrednica HT-a

Ovaj je projekt važan jer se na njegovom primjeru zorno vidi kako Hrvatski Telekom pomaže tvrtkama u digitalizaciji i iskorištavanju mogućnosti koje im tehnologija već danas pruža, što je ujedno misija i strateška odrednica Hrvatskog Telekoma.

Primjena suvremenih tehnologija donosi tvrtkama brojne prednosti – od veće učinkovitosti i nižih troškova poslovanja do veće konkurentnosti i otvaranja novih radnih mjesta, što pridonosi dodatnom poticaju razvoju hrvatskoga gospodarstva te izgradnji svijeta boljih mogućnosti kako za tvrtke tako i za građane.

Ušteda od više od milijun kuna godišnje

Tako je u ovom konkretnom slučaju, na površini od približno 9 000 četvornih metara krovnih površina zgrada u vlasništvu tvrtke Genera, postavljen fotonaponski sustav snage 1,5 MW. Taj će sustav godišnje proizvoditi više od milijun i pol kWh električne energije, što će tvrtki Genera godišnje donijeti više od milijun kuna ušteda!

Obnovljivim izvorima energije do smanjenja štetnih emisija

Ovaj projekt također dobro pokazuje kako Hrvatski Telekom podupire tvrtke u prelasku na obnovljive izvore energije kao što su, primjerice, solarne elektrane, omogućujući tvrtkama korištenje zelenih energija u proizvodnim procesima, čime se značajno smanjuju emisije štetnih plinova.

Osim što ostvaruju uštede i postaju energetski neovisne, tvrtke na taj način pridonose stvaranju održivog i čišćeg okoliša, što je također jedna od misija Hrvatskog Telekoma. Tako će, primjerice, tvrtka Genera zahvaljujući implementiranoj fotonaponskoj elektrani na godišnjoj razini smanjiti emisije CO₂ za čak 360 tona!

Projekt „Izgradnja fotonaponske elektrane Genera za potrebe proizvodnog pogona” dijelom je financiran iz programa Europskog fonda za regionalni razvoj, a temeljem ugovora o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava, zaključenog između Genere i Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u lipnju 2018. godine.

Digitalna rješenja hrvatskog telekoma – „srce“ i „mozak“ cijelog sustava

Ova elektrana predstavlja jedan od najkompleksnijih i najnaprednijih sustava toga tipa, a osim fotonaponskog sustava uključuje i brojna digitalna rješenja Hrvatskog Telekoma nužna za nesmetan rad cijelog sustava, u čijoj su realizaciji sudjelovali članovi projektnog tima Hrvatskog Telekoma.

Riječ je o ICT sustavu i aplikaciji za nadzor i upravljanje radom elektrane, point-to-point bežičnoj komunikaciji distribuiranih dijelova sustava, komunikaciji s internetom, Cloud rješenju za pohranu podataka o radu elektrane te punionici za električna vozila.

Članovi tima HT-a koji su sudjelovali u realizaciji projekta

U projektnom timu Hrvatskog Telekoma koji je sudjelovao u implementaciji najveće integrirane solarne elektrane ovoga tipa u Hrvatskoj bile su naše djelatnice i djelatnici iz Područja za poslovne korisnike: Andreja Koren, Krešimir Jendričko, Petra Gajšak, Marko Gulan, Saša Pavlaković, Mate Omazić, Monika Kovačić, Goranka Gaćina, Filip Brkljača, Dino Novosel i Ivica Ivanović.


DIGITALIZACIJA DRUŠTVA I TVRTKI SVIH VELIČINA

Saša Kramar, član Uprave HT-a, istaknuo je: „Iznimno mi je drago što je Hrvatski Telekom sudjelovao u realizaciji ovog projekta. Kao tehnološki lider i vodeći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj, Hrvatski Telekom ima odgovornost poticati digitalizaciju hrvatskog društva i svima u Hrvatskoj omogućiti da iskoriste tehnologiju za bolji život i uspješnije poslovanje. U fokusu našeg poslovanja je korisnik, a kada govorimo o ključnim poslovnim korisnicima, cilj nam je pomoći im u razvoju vlastitog poslovanja te stvoriti dugoročni partnerski odnos. Jedna od strateških odrednica naše kompanije je i digitalizacija tvrtki svih veličina, bilo da je riječ o digitalizaciji procesa, dokumentacije ili poslovanja. Ciljevi su poboljšati efikasnost, produktivnost, i konkurentnost poslovanja tvrtki“.

DIGITALNE TEHNOLOGIJE KAO TEMELJ PROJEKTA

Mate Omazić, direktor projekta obnovljivih izvora energije u HT-u i voditelj realizacije projekta SE Genera, kazao je: „Realizacijom ovog projekta tvrtka Genera će postići više pozitivnih efekata od kojih valja izdvojiti smanjenje operativnih troškova, povećanje konkurentnosti, povećanje energetske neovisnosti, detaljno praćenje energetske slike poduzeća i smanjenje emisije CO₂. Također, ovim projektom ostvaren je visoki stupanj konvergencije ICT tehnologija i energetike što predstavlja veliki korak prema industriji 4.0. U skladu sa strateškim smjerom društva, temelj ovog projekta su nove digitalne tehnologije, obnovljivi izvori energije, održivi razvoj i inovacije te mi je drago što Hrvatski Telekom svojim znanjem i resursima ima priliku pomoći svojim poslovnim korisnicima da budu još konkurentniji na domaćem i svjetskom tržištu. Ova elektrana trenutno je najveća integrirana fotonaponska elektrana za vlastite potrebe u RH i posebno vrijedi istaknuti da je uz korišteno znanje i većina ugrađenih komponenti i opreme hrvatske proizvodnje. Iznimno smo ponosni na ovaj projekt te bih se posebno zahvalio članovima projektnog tima te svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog sustava.“

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.