Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Hrvatski Telekom implementirao je u Dubrovniku prvo rješenje „pametne rasvjete“ kao dijela infrastrukture „pametnog grada“.

U parku Luja Šoletića u petak, 8. svibnja, upaljena je prva demo svjetiljka u Europi koja u sebi ima integrirani multifunkcionalni senzorski sklop, začetak infrastrukture koja bi Dubrovnik kao „pametni grad“ mogla učiniti još otvorenijim za nova rješenja.

Svjetiljka koja je probno uključena u Dubrovniku razlikuje se od svih u Europi po tome što se u njoj nalaze senzori pokreta, zagađenosti zraka, temperature i zvuka, a na sklop se dodatno može spojiti i video kamera. Cijelim senzorskim sklopom upravlja se s jednog mjesta, što pruža mogućnost razvoja mnogobrojnih rješenja „pametnog grada“ bez potrebe da se svaki put iznova instaliraju senzori.

Na ovaj način omogućuje se ubrzana izgradnja multifunkcionalne senzorske mreže kao temeljne infrastrukture pametnog grada, koja tako postaje otvorena platforma za mnogobrojne pružatelje različitih rješenja. Svjetiljka koju smo danas upalili prva je takva instalirana u Europi, a Dubrovnik je prvi grad koji na bazi javne rasvjete planira izgraditi vlastitu senzorsku mrežu upravljanu s jednog mjesta, pojasnio je Renato Totić, menadžer za korporativne korisnike Hrvatskog Telekoma.

Ovaj iskorak HT-a s renomiranim globalnim partnerom Ciscom potvrđuje da je HT na globalnoj razini prepoznat kao vodeći telekom operator u Hrvatskoj. HT jedini posjeduje kompletnu, cjelovitu i otvorenu infrastrukturu spremnu za integraciju s bilo kojim sustavom ili platformom, a koja nužno mora povezivati građane sa svim uslugama i servisima pametnog grada, prioritetno vodeći računa o nužnosti integracije svih čimbenika sustava u jedinstven eko sustav inteligentnog grada.

Dubrovnik je svojim razumijevanjem primjene najnovije tehnologije u strategiji poboljšanja kvalitete žvota građana pokazao pravi put ka nastanku istinski pametnog grada, izjavila je Ana Seliškar, predstavnica Cisca za područje pametnih gradova u jugoistočnoj Europi.

Dubrovnik je prije tisuću godina nastao na najnaprednijoj tehnologiji tog doba. Tim putem nastavljamo i danas, kao predvodnici nove tehnologije pametnih gradova. Ova svjetiljka sa senzorima koju smo večeras upalili putokaz je za nove projekte i rješenja koja će Dubrovnik u punom smislu riječi učiniti pametnim gradom“, rekla je Andrea Novaković iz Razvojne agencije Grada Dubrovnika.

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.