Kontaktirajte nas

Za mnoge vozače parkiranje znači neizbježno živciranje. Bez obzira radi li se obilasku ulica, lovu na izrazito uzak otvor uz rub ceste ili žurbi da napusti svoje parking mjesto dok drugi vozač već nestrpljivo čeka, svaki će vozač u jednom trenutku pomisliti – možemo li cijeli ovaj proces izvesti pametnije? Napredak tehnologije omogućio nam je i pozitivan odgovor na to pitanje – pametni parking.

Nedostatak transparentnosti, u pogledu dostupnosti i cijena parkinga, često stvara frustraciju potrošača i znatne ekonomske troškove. Na primjer, Amerikanci u prosjeku provode 17 sati godišnje u potrazi za parkingom, što rezultira troškovima od 345 američkih dolara po vozaču u izgubljenom vremenu, gorivu i emisijama plinova. Maknemo li se od prosjeka i pogledamo velika svjetska odredišta, brojevi postaju još veći. Vozači u New Yorku troše 107 sati i 2243 američka dolara godišnje u potrazi za parkingom. Budući da je tehnologija učinila mnoge naše svakodnevne aktivnosti jednostavnijim i praktičnijim, bilo je za očekivati i da će se primjenom iste svakodnevne vozačke muke napokon uvelike smanjiti. Dugoročni trendovi vezani za mobilnost i pojavu autonomnih vozila već danas poprilično mijenjaju način parkiranja, kao i lokacije potrebne za parkirne infrastrukture. Neki vlasnici garaža i drugih parking lokacija (poput pametnih gradova) već rade na iskorištavanju tih dostignuća stvaranjem inovativnih rješenja za reguliranje potražnje, optimizaciju ponude i bolje zadovoljavanje potreba potrošača.

Promjena mobilnosti vođena pametnom tehnologijom

Napredak u povezivanju vozila, pametna infrastruktura i IoT aplikacije mijenjaju mogućnosti parkiranja. Kako se bude razvijala budućnost mobilnosti, parkiranjem će vjerojatno upravljati samo oni koji mogu razviti inovativna rješenja za upravljanje potražnjom, optimizirati opskrbu i bolje ispuniti potrebe potrošača uz podršku digitalnih tehnologija i procesa. Nove i važne mogućnosti vjerojatno će se ostvariti oko usluge s dodanom vrijednošću, poput inovativnog upravljanja prostorom, fleksibilnih sadržaja i različitih mogućnosti plaćanja. Tvrtke za upravljanje parkirališnim objektima mogle bi povećati svoju konkurentsku prednost dodavanjem usluga na postojećem parkirnom mjestu, te primjerice postaviti ​​stanice za punjenje električnih vozila, poboljšati sigurnosne značajke, automatizirati parkiranje koje koristi senzore ili ugraditi dizala za optimalno postavljanje automobila, te  nuditi servisiranje i održavanje vozila. 

inovativni_pametni_parking

Analizom podataka dolazi se do rezultata o popunjenosti i komunicira o dostupnosti u stvarnom vremenu putem digitalnih zaslona, ​​usmjeravajući vozače na slobodna mjesta i smanjujući zagušenja. Zakon ponude i potražnje vrijedi i kod cijena parkinga, pa je tako San Francisco u prosincu 2017. godine na svih 28000 parking mjesta na javnim ulicama i 14 garaža u gradu, uveo algoritamsku metodologiju u stvarnom vremenu za stvaranje optimalnih cijena parkiranja. Takvi podaci potencijalno mogu biti unovčeni i od strane drugih lokalnih poduzetnika. Lokalni trgovci, na primjer, mogli bi biti zainteresirani za njegovo korištenje u planiranju ponuda za obližnje kupce ili prilagodbu svog radnog vremena, ovisno o posjećenosti određenog područja.

Važnost inovacije za pametni parking

Želja da se svijet učini ekološki održivijim utječe na parkiranje jednako kao i na bilo koji drugi sektor koji se zasniva na energiji. Stoga će za uspjeh prijelazu na zeleni parking biti potrebne inovativne tehnologije. Inovacije koje treba istražiti uključuju tehnologiju koja se temelji na bežičnim senzorima. Dinamička razmjena poruka, parking senzori i administrativni sadržaji vezani za podatke o parkiranju u određenoj četvrti – sve je to od presudne važnosti za one koji žele poboljšati prostorno planiranje, dizajn grada i pametno okruženje za život. U stvarnosti pravo pametno rješenje dolazi iz mase podataka i njihove aplikacije za bolje planiranje u budućnosti. Glavne svjetske zračne luke odlično su mjesto za testiranje mnogih inovacija. 

U Düsseldorfu ćete sresti Raya, dok vas u Lyonu čeka Stan. Oni su zaposlenici parkirališta na njihovim zračnim lukama, no ujedno i roboti koji preuzimaju vaše vozilo i odlažu ga na parkirališno mjesto. No pitanje je koliko je ljudi spremno dati svog limenog ljubimca u ruke robotu. Automatizirane osobne uspinjače u svijetu također nisu novi koncept – u Japanu ima preko 1,6 milijuna parkirnih mjesta koja opslužuju takva dizala, a čija primjena u ostatku svijeta zasad spada u domenu budućnosti.

Mobilisis – hrvatsko rješenje za pametni parking diljem Europe

Hrvatski adut na polju pametnog parkiranja je svakako tvrtka Mobilisis, partner Hrvatskog Telekoma. Naime, uz pomoć NB-IoT tehnologije koju pruža upravo HT, ova varaždinska kompanija osmislila je i implementirala nekoliko rješenja za pametni parking diljem Hrvatske, ali i Europe. Ova tehnologija omogućava rad uređaja koja nemaju potrebu biti stalno spojena na mrežu i šalju male količine podataka, generirajući niske troškove. Senzori postavljeni na svako parking mjesto šalju informaciju o zauzeću i lokaciji parkinga, a ista se putem sustava prikazuje i krajnjem korisniku, vozaču, putem aplikacije. Eliminacijom uzaludnog lutanja ulicama u potrazi za parkingom smanjuju se i gužve, ali i povećava sigurnost u prometu, jer su vozači usredotočeni na promet, a ne prazna mjesta. Najbolji primjer ovog rješenja u praksi možemo vidjeti u Dubrovniku, čije inovativno rješenje će svakako postati ogledni primjer i za druge svjetske gradove.

smart_parking_dubrovnik

Promjene opcija parkiranja i ostvarivanje dobitaka neće se dogoditi preko noći, a prelazak na pametno okruženje za parkiranje zahtijeva koordinaciju i suradnju različitih strana: operatera, gradske uprave, pružatelja plaćanja, tehnoloških kompanija i mnogih drugih. Oni koji su spremni gledati dalje od trenutnih potreba i predvidjeti sutrašnje izazove, shvatit će kako je mobilnost važan faktor u svijetu budućnosti, a s tehnologijom koja nam je dostupna možemo doista mijenjati svijet.

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.