Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Internet stvari generirat će goleme količine informacija koje će društvima koja pružaju financijske usluge omogućiti bolje obavljanje postojećih usluga i razvoj potpuno novih kategorija usluga.

Financijske usluge uvelike se bave brojevima na računalnim zaslonima. Internet stvari upotrebljava senzore kako bi povezao milijarde fizičkih stvari – zgrade, strojeve, ljude, medicinske uređaje itd. Što, dakle, povezuje internet stvari i financijske usluge?

Zapravo, svrha interneta stvari jest ponuditi niz novih primjena financijskih usluga.

Uzmimo za primjer komercijalno osiguranje. Postavljanje senzora na kontejnere i vozila omogućit će osiguravateljima da otkriju i oblikuju rizike od krađe ili oštećenja. Tako utvrđivanje cijene osiguranja neće biti aktuarska vježba, već procjena rizika i gubitaka bliska stvarnom vremenu. Kad je riječ o trgovinskim financijama, manja društva moći će učinkovitije otpremati robu jer podatci s postavljenih senzora prate lokaciju i stanje robe, a dijele ih pouzdani pružatelji podataka.

Senzori koji prate opremu i ostale fizičke predmete omogućit će zajmodavcima da sklope partnerstva s proizvođačima elektroničke opreme ili kućanskih uređaja kako bi ponudili kreditiranje kada podatci senzora pokažu da oprema propada ili da će uskoro prestati raditi. Leasing-društva moći će pratiti imovinu kako bi utvrdila precizniju preostalu vrijednost imovine po isteku leasinga.

Razmislite sada kako se u financiranju nekretnina vrednuje imovina. Internet stvari generirat će podatke iz senzora koji upravljaju energijom i sigurnošću zgrade i njezina susjedstva. Zahvaljujući tim informacijama komercijalni analitičari nekretnina preciznije će vrednovati imovinu, smanjujući neusklađenost leasinga i kupnje te pružajući ulagačima veću transparentnost u pogledu vrijednosti imovine.

 internet-of-things

Primjene interneta stvari u potrošačkom bankarstvu mogle bi uključiti tehnologiju beacona i senzorsku tehnologiju u podružnicama koje „vode” korisnika nakon što uđe u podružnicu, usmjeravajući ga do videoblagajnika ili kioska koji će ga uslužiti.

Konačno, nemojmo zaboraviti temu o kojoj se često raspravlja: povezane i autonomne automobile. Senzori u automobilima pružat će osiguravajućim društvima telematičke podatke o povijesti vožnje automobilom i o ponašanju vozača koji će se iskoristiti u određivanju premije osiguranja. Automobili koji voze bez vozača potaknut će prijelaz s osiguranja od automobilske nesreće u kojemu je krivica na vozaču na osiguranje od odgovornosti za štete nastale upotrebom proizvoda koju snosi proizvođač.

Neki promatrači smatraju da internet stvari prerasta u internet vrijednosti ili, kraće, mrežu vrijednosti (engl. ValueWeb) koja omogućuje trgovinu strojeva sa strojevima i ljudi s ljudima, na bilo kojem mjestu i u stvarnom vremenu, uz minimalno odstupanje. „Pametne” žarulje koje počinju usmjeravati odluke o kupnji električne energije samo su jedan od primjera.

Navedeni će scenariji od banaka i drugih financijskih tvrtki svakako zahtijevati rješavanje izazovnih pitanja privatnosti i sigurnosti.

Neovisno o tome, sada je pravo vrijeme za istraživanje novog svijeta mogućnosti koje će se pojaviti sa sve rasprostranjenijom upotrebom interneta stvari u sljedećih nekoliko godina. Kad je riječ o financijskim uslugama, prvi bi korak trebao biti razvoj strateških partnerstava s inovatorima interneta stvari.

Gabriella Csanak, viši industrijski stručnjak, Financijske usluge

T-Systems Hungary

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.