Kontaktirajte nas

Blockchain tehnologija je posljednjih godina dospjela u centar pozornosti mnogih računalnih stručnjaka, ali je i potaknula radoznalost unutar različitih industrija. Većinom je razlog njezin potencijal za dramatičnu promjenu načina pohranjivanja i korištenja podataka, uz pojačanu transparentnost i sigurnost, te poboljšane transakcije. Iznimka nije ni hospitality industrija čiji svakodnevni zahtjevi i izazovi mogu biti pravi poligon za primjenu blockchaina.

Posljednjih su godina gotovo svi čuli za kripto valute. Iako bi to trebala biti jedna od tema o kojima se razgovara u svijetu financija, stručnjaci iz mnogih drugih industrija također su brzo shvatili prednosti temeljne tehnologije kripto valuta – blockchaina. Radi se o popisu javnih zapisa u kojem su zapisane transakcije između različitih stranaka, u većini slučajeva više od dvoje. Svaki zapis, nazvan ‘blok’, osiguran je kriptografijom. Jedan od najvažnijih aspekata blockchain tehnologije je taj da se podaci decentraliziraju, nitko nema ekskluzivni pristup, a informacije se dijele preko peer-to-peer mreže. Svaki blok sadrži podatke o transakciji i njenu vremensku oznaku. Blokovi su trajni i ne mogu se mijenjati bez konsenzusa iz cijele mreže i bez mijenjanja svih narednih blokova. Decentralizirana, stalna, vremenski obilježena i nepromjenjiva priroda podataka zabilježenih u blockchainu znači da su podaci sigurniji, sljedivi i transparentniji.

Blockchain mijenja način razmišljanja o putovanjima

Gledajući prednosti koje blockchain tehnologija može pružiti unutar putničke industrije, stabilnost i sigurnost rangirani su vrlo visoko. Decentralizirana priroda blockchaina znači da informacije nikada ne mogu biti “offline” ili izgubljene slučajnim brisanjem, kao ni zlonamjernim cyber napadom. Transakcije je zato uvijek moguće pratiti – od stvaranja do svake promjene. Hospitality industrija oslanja se na različite tvrtke koje međusobno prenose informacije. Na primjer, putnički agenti trebaju proslijediti detalje o kupcima zrakoplovnim kompanijama i hotelima, dok se osobne stvari putnika često prenose između kompanija. Blockchain može učiniti pristup i pohranjivanje važnih informacija lakšim i pouzdanijim, jer se odgovornost za njihovo pohranjivanje dijeli na cijeloj mreži. Naravno, financijske transakcije također su važan dio turističke industrije, a blockchain tehnologija ima mogućnost ne samo pojednostaviti, već i osigurati plaćanja, što se posebno odnosi na plaćanje u inozemstvu.

Blockchain_tehnologija_pojednostavljuje_i_osigurava_online_transakcije

Cilj blockchain tehnologije u ugostiteljstvu i hotelijerstvu je uklanjanje troškova treće strane i poticanje izravnog interakcije dobavljača s potrošačima. Iskorištavanjem svojim karakteristika, blockchain ima potencijal poboljšati razinu povjerenja među svim stranama uključenim u određenu transakciju. Sustav pametnih ugovora omogućava gostima da se dogovaraju izravno s hotelima ili vlasnicima apartmana. To automatski osigurava da sve uključene strane poštuju pravila koja su dogovorili i izvršavaju svoje obveze.

Potencijalne uporabe blockchaina u hospitality industriji

Blockchain tehnologija može biti izuzetno korisna za praćenje kretanja prtljage, posebno kada se radi o međunarodnim putovanjima. U mnogim slučajevima korisnikova prtljaga tijekom putovanja više puta mijenja ruke, a nerijetko se i zagubi. Korištenje decentralizirane baze podataka znatno olakšava dijeljenje podataka za praćenje između tvrtki. Usluge identifikacije izuzetno su važne za putničku industriju, a blockchain bi potencijalno mogao postati standard za pohranu putničkih podataka. Korištenjem ove tehnologije značajno se smanjuje vrijeme prijave ili čekanja u zračnim lukama, dok otisak prsta ili skeniranje mrežnice mogu zamijeniti prikazivanje dokumenata. Mnoge hospitality tvrtke pokreću programe lojalnosti kupaca, kako bi se lakše prilagodile njihovim zahtjevima i proširili svoju ponudu. Blockchain u ovom slučaju pojednostavljuje postupak prijave i prikupljanja bodova, omogućavajući klijentima lakši pristup informacijama i bolju zaštitu od prijevara.

blockchain_se_brine_za_sigurnost_transakcija_u_hospitality_industriji

Kako bi poboljšali opskrbu hranom u kuhinji, hotelsko osoblje može koristiti blockchain tehnologiju koja će im omogućiti da prate i nadgledaju upravljanje lancem dobavljača koji uključuje detalje o dobavljačima hrane, dostavi hrane i vlasniku restorana. Također je moguće pratiti količinu, vrstu i kvalitetu hrane pristupom privatnoj blockchain mreži. Kada su načini primjene ove tehnologije u pitanju, stručnjaci kažu kako zasad vidimo samo vrh ledenog brijega, koji može biti mnogo veći nego smo zamišljali. Njegovom primjenom moguće je znatno smanjiti tržišni udio online putničkih agencija i drugih posrednika. Pod blockchainom te će agencije nastaviti s poslovanjem, ali pod poštenijim uvjetima i s većom konkurencijom. Time bi se sadašnje provizije na uslugu posredovanja mogle značajno smanjiti.

Dočekajte sljedeću sezonu spremni, informirajte se na vrijeme već danas!

Upoznaj digitalna rješenja
za hospitality

 

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.