Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Prije nego krene panika, donosimo sve novosti koje (zasad) možete očekivati na najvećoj svjetskoj društvenoj mreži ove godine.

Svaki put kad Mark Zuckerberg i njegova programerska ekipa krenu raditi promjene u algoritmu, stručnjaci za marketing i društvene mreže strepe od konačnih rezultata. Prva ovogodišnja promjena stigla je ubrzo nakon Nove godine, 11. siječnja, kada je objavljeno da će algoritam koji je zadužen za News Feed prioritet davati objavama prijatelja, dok će one od medija i kompanija poprilično dozirati. Kako kažu, žele među korisnicima potaknuti interakciju koja će imati dublji značaj. Zuckerberg je veliki naglasak htio staviti na odgovornost koju imaju kao najraširenija društvena mreža, te zato želi utjecati na dobrobit ljudi, a ne samo njihovu zabavu. Njegova ideja značajnog očito uključuje više fotografija svakodnevice vama poznatih ljudi, nego medijskih napisa, vijesti i objava kompanija koje pratite.

Facebook_algoritam_2018_Zuckenberg

Novi Facebook algoritam potiče komunikaciju

U prvih nekoliko mjeseci promjene će se događati postepeno, a svi koji su njima pogođeni će za početak vidjeti osjetno smanjenje kada je o organskom dosegu riječ.  No i za ovo postoji rješenje. S obzirom na to da se naglasak stavlja na značaj same komunikacije, “Facebook rječnikom” gledamo radi se o tome da vaše objave potiču komentare, reakcije i još mnogo komentara. Logika je jednostavna – ako se o nečemu toliko priča, onda mora da je značajno. Ove će se promjene najviše odnositi na Facebook stranice. Neka teme o kojima pišete potaknu vaše čitatelje na međusobnu razmjenu mišljenja i dodatna pitanja, pa bi organski doseg samim time trebao i rasti. Ako je ta međusobna razmjena između osoba koje su prijatelji na Facebooku, veće su šanse da će se vaša objava naći na njihovom News Feedu. Planirate li ovaj problem riješiti tako da jednostavno pitate svoje pratitelje da komentiraju, to se Facebooku neće previše svidjeti, kao ni ostale vrste mamaca za klikove i komentare, a onda će posljedice biti vidljive – bit ćete maknuti izvan pogleda. Ono što možete je zamoliti svoju publiku da, jednom kada krenu pratiti vašu stranicu, odaberu opciju „See First“, te tako ostanu u doticaju sa svime što objavljujete. Dok je prije bilo važno da imate mnogo objava, sada ja najvažnije da ih nema previše i da imaju dublje značenje od punjenja praznog prostora na News Feedu.

bizit-facebook-oglasi-mobiteli-smartphone

Izvor: venturebeat.com

Posljedice novog algoritma na Facebook oglašavanje

Organski doseg već odavno nije dovoljan kada je u pitanju detaljno razrađeni marketing na društvenim mrežama, zbog čega su Facebook oglasi neizbježni. No što novi algoritam znači u njihovu slučaju? Sada je najvažnije da znate naciljati publiku kojoj je vaš sadržaj važan i biti spremni uložiti više u ovaj vid oglašavanja.

Video je i dalje najpoželjnija vrsta objave, čak i kada je u pitanju novi algoritam, a to se posebno odnosi na video zapis emitiran uživo. Njega je spomenuo je i sam Zuckerberg kada je predstavljao promjene koje nas očekuju, naglasivši kako live video ima u prosjeku šest puta više komentara i interakcija od običnog videa. Pozornost bi trebali usmjeriti i u Facebook grupe. One same po sebi funkcioniraju po principu angažiranosti samih sudionika, a tako će ostati i pod novim algoritmom. Napravite li grupu koja okuplja zainteresirane određenom tematikom, vaš bi brand mogao imati višestruku korist.

Društvene mreže su važne, ali ne i najvažnije

Cijeli proces promjene na Facebooku odvija se oko ideje da korisnici moraju biti zadovoljni, pod svaku cijenu. Tek kada je taj uvjet zadovoljen, htjet će provoditi više vremena na Facebooku, što onda logično znači da će i oglašivači željeti biti dio te cijele priče. No osim fokusiranja na same promjene na Facebooku, stručnjaci preporučuju da se reorganizirate i oslonite na cijelu marketinšku strategiju, ne samo njezine pojedinačne dijelove. Svaka društvena mreža, u svakom trenutku možda napraviti promjene na koje ne možete utjecati, no zato možete izgraditi kanale komunikacije koji su u potpunosti pod vašom kontrolom. Osim društvenih mreža, posvetite se vlastitoj web stranici, blogu, email marketingu i ostalim stvarima koje radite. Ne tretirajte ih kao odvojene kanale, već uskladite ciljeve na svima i pobrinite se da su jasni svima kojima trebaju biti – vašim potencijalnim klijentima i javnosti.

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.