Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Saznajte koje su osnovne komponente sigurnih sustava te provjerite je li i vaš informacijski sustav čuvan na svim potrebnim razinama.

Svaki odnos zasniva se na povjerenju. To je posebno izraženo u poslovnim odnosima, a izuzetno je važno u internetskom poslovanju. Gubitak važnih ili curenje osjetljivih podataka može ugroziti opstanak tvrtke na tržištu. Stoga je nužno da IT sustavi budu uvijek dostupni, a podaci sigurni.

Dostupnost
HT-ovi podatkovni centri jamče dostupnost 99,982 % vremena. Korištenjem HT Cloud usluga imat ćete na raspolaganju visoko dostupan i skalabilan sustav, uz smanjenje kompleksnosti vašeg IT okruženja i ukupnih troškova. Uz to, mijenja se i odnos prema informacijskoj tehnologiji u tradicionalnom pristupu s vlastitim sustavom kupujete IT po visokoj cijeni koju potom morate opravdati korištenjem tehnologije, a u HT Cloudu platit ćete samo ono što koristite.

Sigurnost
Dobar primjer sustavnog pristupa pitanjima sigurnosti i privatnosti predstavlja Hrvatski Telekom. Za ostvarivanje sigurnosnih ciljeva te adekvatnu implementaciju sigurnosnih mjeraT-HT Grupa utvrdila je proces upravljanja sigurnošću koji se temelji na standardu ISO IEC 27001, kao i odgovarajuću organizaciju upravljanja sigurnošću. Ona uključuje i obvezujuće sigurnosne zahtjeve postavljene ugovornim partnerima HT Grupe.

Pravna pitanja
Prvo načelo HT-ove Opće sigurnosne politike jest zakonito poslovanje. Tu se HT obvezuje poštovati sve zakonske propise vezane uz sigurnost. Osim zaštite radnika, zaštite od požara i drugih elementarnih nepogoda, za informacijske sustave to znači i obvezu čuvanja zapisa za potrebe istraga. Ovo se odnosi i na zapise u poslovnim informacijskim sustavima i na zapise niže razine, o prijavama u sustav, o IP adresama s kojih se pristupalo i slično.

Sigurnost osoba
HT veliku pozornost pridaje edukaciji svih zaposlenika i podizanju svijesti o važnosti svih elemenata sigurnosti sustava. Stoga su svi ranije navedeni dokumenti iz strukture politika sigurnosti prilog svim ugovorima o radu za stalne i privremene zaposlenike Hrvatskog Telekoma. Također, provode se provjere poznavanja sigurnosnih pravila i politika te svijesti zaposlenika o važnosti zaštite podataka. Sustavan pristup pokazuje se uspješnim, jer je vidljiv stalan napredak u rezultatima ovih provjera

Fizička i infrastrukturalna sigurnost
Svi HT-ovi objekti u kojima su smješteni podatkovni centri udovoljavaju svim ovim uvjetima. Objekti su otporni na velika opterećenja i utjecaj voda, te imaju osiguranu stalnu fizičku zaštitu, pri čemu se misli na zaštitarsku službu potpomognutu sustavom za kontrolu pristupa i upozoravajućim sustavima. Osim standardnih mjera kao što su protupožarna vrata, zaštita od požara uključuje i vatrodojavni sustav te automatsko gašenje požara plinom.

Nadzor infrastrukturnih elemenata obavlja se 24 sata dnevno. Sustavi za napajanje koncipirani su na način da postoje dva ili tri HEP-ova visokonaponska energetska voda te najmanje jedan redundantni transformator.
Također je osigurano rezervno napajanje putem stacionarnih dizelskih elektroagregata, od kojih je jedan redundantan, a zalihe energenata dostatne su za neovisan rad u trajanju od više dana.

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.