Kontaktirajte nas

U sljedećih 5 godina, kompanije diljem svijeta potrošit će nevjerojatnih 5 bilijuna dolara na rješenja iz područja Interneta stvari.

Jedno od većih istraživanja područja Interneta stvari pokazalo je kako danas postoji oko 6,6 milijardi uređaja koje funkcioniraju po ovom principu, dok bi ih do 2021. godine trebalo biti čak 22,5 milijardi. Za napredak u tom smjeru, predviđaju se ulaganja od čak 4,8 bilijuna dolara u naredne četiri godine. Brojke zvuče gotovo nestvarno i apstraktno, no napredak vezan za IoT (Internet of Things) tehnologiju je neizbježan.

Internet stvari mijenja svijet

Velike trgovine poput Amazona svoje su stanje na skladištu već povezale sa senzorima u najnovijim hladnjacima za kućnu upotrebu. Ova pametna tehnologija tako sama može zaključiti čega nedostaje i naručiti dostavu hrane za čitavu obitelj. Pametni gradovi sve više postaju stvarnost, a oblasti poput ransporta ili medicine mijenjaju se gotovo svakodnevno kako bi se prilagodili novim tehnološkim postignućima. Trgovine na zapadu ulažu u takozvane eSvjetionike koji se povezuju s potencijalnim kupcima koji prolaze pokraj njihove trgovine i šalju im informacije o proizvodima temeljene na njihovim željama i navikama kupnje. Nešto kao sofisticirana verzija „loyalty“ kartice (koju samo što ne počnu nuditi i kumice na placu). Podaci o navikama kupacama najdragocjenija su informacija, zato je postotak popusta koji trgovine u zamjenu za njih nude gotovo nikakav ili zanemariv trošak.

 kako-internet-stvari-utjece-na-male-kompanije-1

Upravo je intuitivno prikupljanje i obrada informacija glavna odlika interneta stvari. Podaci koje smo prije morali prikupljati ručno, unositi u beskonačne tablice i provesti dane obrađujući, sada su stvar prošlosti. Sve to za nas radi softver koji na kraju obrade ponudi i rješenje naših problema. Sigurnost je bitna stavka kada su u pitanju sve komunikacije preko najveće svjetske mreže, a nju nitko ne može garantirati sa stopostotnom sigurnošću.

Što IoT može učiniti za male tvrtke?

Odgovor je: mnogo toga. Veliki igrači imaju na raspolaganju više resursa, no mali se zato mogu brže adaptirati i okrenuti tehnologiju u svoju korist. Pomoću IoT-a moguće je smanjiti operativne troškove, povećati produktivnost i poboljšati marketinšku strategiju i probiti se na nova tržišta.

Primjerice, kada je o rezanju troškova riječ, pomoću dostupne tehnologije danas možete bez velikih ulaganja opremiti svoj ured video nadzorom koji vam je putem internetske veze dostupan i kada niste u poslovnom prostoru. Nadzor možete vršiti sami kada i kako želite, a bez potrebe za velikim serverima za pohranu podataka. Bavite li se iznajmljivanjem, u svoje apartmane možete ugraditi pametne brave koje se otvaraju pomoću šifre koja se mijenja za svakog novog gosta, što smanjuje potrebu za troškovima novih zaposlenika, te nudi dodatnu korist putnicima koji ne žele previše kontakta s domaćinima.

 kako-internet-stvari-utjece-na-male-kompanije-2

Vinari mogu povećati svoju produktivnost ukoliko u svoje vinograde ugrade sustave praćenja vremena i kvalitete tla i zraka. Pomoću takvih očitanja lakše će utvrditi pravo vrijeme za potrebne intervencije i optimalni period za berbu kako bi dobili najkvalitetniji proizvod. Neki od kafića u Zagrebu već su uveli mogućnost naručivanja preko pametnih telefona. Svoju narudžbu možete poslati konobaru i prije nego vas stigne upitati što želite, a pomoću aplikacije možete ga i dozvati kako bi platili račun bez mahanja preko sobe. Također, trgovci mogu implementacijom sigurnosnih rješenja doći do veće sigurnosti, ali i vrijednih marketinških podataka o kretanju kupaca unutar trgovine.

Pametan odabir pametnih rješenja

Ključna stvar za male tvrtke je da prije upuštanja u svijet tehnologije dobro razmisle o vlastitim potrebama. Besmisleno nabacivanje IoT rješenjima nema nikakvog smisla ukoliko ona ne rade svoj posao i pomažu vam da radite pametnije, a ne napornije. S obzirom da većina malih tvrtki ne može, niti želi posjedovati servere potrebne za rad IoT rješenja, na vrijeme doznajte koliko će vam Cloud prostora trebati i pazite da svoje povjerenje poklonite sigurnom i pouzdanom partneru. Bude li dio vašeg poslovanja ovisio o IoT tehnologiji, dobro je znati da vam je slučaju potencijalnih problema na raspolaganju stručna podrška.

Mnoge male kompanije razvile su i vlastita rješenja, kako bi unaprijedili svoje poslovanje, nakon čega su ih uspješno ponudili i na tržištu. Mnoge od ovih ideja pronalaze svoj put do kupaca i putem online platformi za financiranje, gdje uvijek možete doći do dobrih ideja i proizvoda za manju cijene od one po kojoj bi se jednog dana mogli pojaviti na tržšitu. Poanta interneta stvari je svakako umrežavanje za opću korist, zato iskoristite mogućnosti koje vam se nude.

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.