Kontaktirajte nas

Zavirite u data centar, napredno tehnološko rješenje koje je rezultat rada hrvatskih stručnjaka.

Počnimo s osnovama, znate li što je data centar (podatkovni centar)? Data centar predstavlja veliku skupinu umreženih računalnih servera koji se koriste za daljinsko skladištenje, preradu ili distribuciju velikih količina podataka. U njemu zainteresirani poslovni subjekti zakupljuju prostor za smještaj servera i smještaju svoje podatke te time data centru prepuštaju dio brige za njihove ICT potrebe. Ovakve centre koriste brojne tvrtke, a njihova stalna dostupnost i ispravan rad od ključne su važnosti.

Kako to izgleda u praksi ili što to sve sadrži jedan data centar za ispravan rad? “Prošetajte” s nama kroz impresivni data centar i upoznajte ga!

Jedna od najvećih investicija Hrvatskog Telekoma u ICT sektor u 2014. godini, vrijedna 62,5 milijuna kuna, bila je upravo u ovaj data centar u Zagrebu. No, njegova vrijednost je puno veća od navedene cifre. Zašto? Zato što na tržište unosi cjelovito i kvalitetno rješenje za smještaj, daljinsko praćenje i upravljanje ICT infrastrukturom te pritom stvara značajne uštede u poslovanju svim onim poslovnim subjektima koji će tamo smjestiti svoje servere.

Strogo kontroliran i siguran podatkovni centar je smješten unutar prostora visoke raspoloživosti koji zadovoljava definirane tehničke i sigurnosne standarde (kontrola pristupa, protupožarna zaštita, redundancija napajanja i hlađenja), gdje se kao mjerodavan autoritet smatra Uptime Institute i TIER certifikacija.

Zelena tehnologija: zrakom hlađeni transformatori, smanjuju rizik od požara te je veća efikasnost.

Energana – glavna distribucija i upravljanje energetikom data centra. TIER III radni i redundantni kontroleri za upravljanje.

Autonomija je osigurana za period od 30 minuta pri punom opterećenju baterija Enersys, 432 V, životnog vijeka 10+ godina.

Želite smjestiti svoje servere u najsigurniji data centar u Hrvatskoj?

Saznajte zašto smjestiti vaše servere u HT data centar

Unutarnje jedinice sustava direktnog/indirektnog hlađenja čine rashladni ormari (ukupni rashladni kapacitet jedne jedinice 65 kW):

  • Rashladni sustavi sastoje se od kombinacije rashladnih sustava na vodu i klima jedinica ugrađenih za sve serverske prostorije, tako da je uvijek instaliran barem jedan redundantni rashladni ormar u svakoj pojedinoj sistem sali.
  • Temperatura se održava u granicama 22 ± 2°C, a vlažnost zraka u server salama je u granicama 50 ± 20%. Za svaku sistem salu postoji ugrađen sustav za dovod svježeg zraka opremljen pročistačima zraka, indikatorima plina i dovodom svježeg zraka kapaciteta 1-2 izmjene po satu.

Rashladni sustavi sastoje se od kombinacije rashladnih sustava na vodu i klima jedinica ugrađenih za sve serverske prostorije, tako da je uvijek instaliran barem jedan redundantni rashladni ormar u svakoj pojedinoj sistem sali.

Toplo-hladne zone“ u sistem salama: u sistem salama su instalirani ormari za smještaj korisničke IT opreme tako da je fizički odvojen prostor koji se hladi od ostalog prostora, čime se ostvaruje ušteda na električnoj energiji.

U cilju energetske učinkovitosti napravljeno je nekoliko infrastrukturnih zahvata koji omogućavaju uštedu električne energije, čime se postiže povoljnija cijena za korisnika:

  • free cooling“ u sklopu indirektnog sustava hlađenja: u zimskim periodima se za hlađenje rashladnog medija koristi vanjski zrak,  te zbog toga ne mora raditi rashladni agregat, čime se smanjuju troškovi električne energije
  • „toplo-hladne zone“ u sistem salama: u sistem salama su instalirani ormari za smještaj IT opreme takoda  je fizički odvojen prostor koji se hladi od ostalog prostora, što ima za posljedicu uštedu na električnoj energiji.
  • „pametne energetske letve“: u svakom ormaru u sistem salama su instalirane energetske letve koje služe za napajanje IT opreme preko kojih se može lokalno i daljinski mjeriti potrošnja opreme po ormaru.

Plin koji se nalazi u sustavu automatskog gašenja požara u sistem salama razvrstava se u tzv. “zeleni plin” jer ne utječe na ozonski sloj i ne pridonosi globalnom zatopljenju.
Svaka serverska dvorana je ostvarena kao zaseban požarni sektor odvojen od okolnih prostorija zidovima i vratima od materijala požarne otpornosti minimalno 60 minuta, a brtvljenje instalacijskih prodora prema susjednim prostorijama sukladno je HRN DIN 4102 standardu.

Da bi cijeli prostor bio 100% siguran…

  • ustrojena je odgovarajuća alarmna organizacija, nadzor i upravljanje sigurnosnim i drugim sustavima, redovito ispitivanje i održavanje istih te ostale potrebne procedure, kao i slanje alarmnih stanja SMS porukama i porukama elektroničke pošte.
  • korisnička zona ima video nadzor
  • za nadzor i kontrolu funkcioniranja ugrađenih uređaja i opreme implementiran je CNUC – Centralni Nadzorni Upravljački Sustav.
  • zaštitarska služba u pojedinom objektu je stalna
  • protuprovalni standard je ostvaren ugradnjom odgovarajućih čvrstih materijala u izgradnji objekta i formiranjem serverskog prostora kao dark room, bez vanjskih otvora.
Kolokacija (smještaj) servera

Smještajem opreme u HT data centru izbjegavaju se ogromna kapitalna ulaganja koja idu uz opremanje vlastitog data centra, a kolokacija servera dolazi uz jamstvo sigurnosti prema svjetskim standardima i tehničku podršku 24/7, kao i dedicirani mrežni pristup svojoj opremi s javnom IP adresom.

U cilju energetske učinkovitosti napravljeno je i nekoliko zahvata koji omogućavaju uštedu električne energije, čime se postiže povoljnija cijena za korisnika.

Želite smjestiti svoje servere u data centar uređen prema TIER 3 standardima?

Saznajte zašto smjestiti vaše servere u HT data centar

Whitepaper – Privatnost i sigurnost podataka u HT Cloudu

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.