Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Ako tražite posao, želite dodatni posao ili razmišljate kako unovčiti svoj hobi, možda je vrijeme je da razmislite o ulasku u svijet nezavisnih profesionalaca.

Koncept rada evoluirao je u posljednjih nekoliko godina zajedno s razvojem tehnologije. Drugim riječima, posao je postao mobilniji, nije strogo vezan uz jednu lokaciju, a na internetu ima mjesta za svakog, što otvara pregršt mogućnosti. Danas je jednostavnije nego ikad prije outsourceat svoj rad i zaraditi “sa strane”, radeći na nekom neovisnom projektu.

S druge strane, prema podacima s HZZ-a, stopa registrirane nezaposlenosti* u Hrvatskoj u siječnju iznosila je 18,5% (izvor). Kako ne biti dio te statistike?

Pretpostavimo da ste bez posla ili u ste u fazi potrage za poslom. Ili ste jedni od onih koji žele pokrenuti posao no nemate kapitala za otvoriti ga.  S druge strane, već posjedujete neka određena znanja i vještine koje se mogu unovčiti. Ako ste snalažljivi, uporni, imate volju za radom i smatrate da imate dovoljno znanja za rad na nekim manjim poslovnim projektima, okušajte se kao freelancer.

Što je freelancing? Freelancing je jedna od najboljih načina zarade ​​na internetu i zavisi isključivo o vještinama, kompetencijama i iskustvu pojedinca, odnosno freelancera. Freelance način rada podrazumijeva samostalan i neovisan rad za klijenta, a zasniva se na osnovi privremenog Ugovora o radu ili Ugovora o autorskom djelu. Dakle, freelancer je radnik koji se sam zapošljava, rijetko je vezan za jednog poslodavca i istovremeno može obavljati posao za više njih. Nekima je ovo privremeni status, opcija za vrijeme nezaposlenosti, dok drugi od toga izgrade i karijeru.

Da, freelancing je jedan oblik poduzetništva. 🙂 Činjenica jest da freelancing uživa rast u posljednjih nekoliko godina te postaje sve prihvaćeniji način rada u  svijetu kao i u Hrvatskoj, u kojoj tek očekujemo restrukturiranja i pravno definiranje. Prema podacima magazina Forbes, statistike pokazuju da će do 2020. godine u svijetu broj freelancera premašiti broj stalno zaposlenih radnika!

Freelancer u Hrvatskoj

Prema EUROSTAT-u, a kako prenosi portal Netokracija, u Hrvatskoj djeluje preko 200.000 nezavisnih profesionalaca, a hrvatske freelancere u posljednje vrijeme sve više okuplja i neovisna udruga Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca,  s više od 2000 članova. Udruga želi freelancerima pružiti operativnu i pravnu podršku i kanale za umrežavanje i poslovne prilike, uspješno organizira razna savjetovališta, pruža reprezentativnu uredsku infrastrukturu za svakodnevan rad (coworking), a uskoro će objaviti i internetski portal na kojem će pružiti sve relevantne informacije i edukativne sadržaje koje mogu pomoći članovima.

kako-pronaci-honorarni-posao

Koje su prednosti za poslodavca i freelancera i odakle krenuti

Koncept freelancinga donosi koristi objema stranama. Poslodavcima (npr. startup tvrtki) omogućuje pronaći iskusne i stručne zaposlenike za stalni ili povremeni poslovni angažman bez dugoročnih ugovora i po povoljnijoj cijeni. Dugoročnije gledano, vjerujemo da će s vremenom tek pokazati nove prednosti za naručitelje posla.

Freelanceru osim nezavisnosti i dodatne zarade omogućava fleksibilnost, novo, poduzetničko iskustvo ali i “brušenje” postojećih vještina, čime postaje konkurentniji na domaćem i svjetskom tržištu rada. Uz ove prednosti, kao freelancer ste sam svoj šef. Znači sami organizirate svoje radno vrijeme, uzimate onoliko poslova koliko želite, sami određujete što raditi i kako se ponašati.

Kako funkcionira plaćanje za freelance posao? Iako prvenstveno ovisi o dogovoru i online zajednici u kojoj freelancer radi (više pročitajte niže u nastavku teksta),  freelancer može dogovoriti plaćanje svojeg posla u obliku satnice, dnevnice ili naplatiti po završetku projekta, iako je u većini slučajeva plaćanje angažmana je određeno po satu rada. a složenije projekte plaćanje je najbolje odrediti po fazama, znači na temelju određenih koraka.

Što treba učiniti prije ulaska u svijet freelancinga?

Freelancer:

 • Dobro ocijenite svoje prednosti i nedostatke, znanja i vještine. Potencijalni klijenti žive diljem svijeta pa su za freelancing najbolji poslovi koji se mogu obavljati na računalu.
  Primjerice, preispitajte se posjedujete li neke od vještina poput ilustriranja, programiranja, grafičkog ili web dizajna, pisanje članaka, prevođenje, izrade prezentacije…
 • Raspitajte se o cijenama usluge koje pružate
 • Nemojte zaboraviti da uvijek morate poštivati rokove koje vam je zadao vaš klijent.
 • Upitajte sami sebe možete li si pravilno organizirati vrijeme kako biste odradili posao motivirani i odmorni. Nabavite alate za povećanje produktivnosti i bolju raspodjelu vremena:
  https://godigital.hrvatskitelekom.hr/bizit/uz-ove-pomagace-produktivnost-ce-vam-biti-u-stalnom-porastu/
  https://godigital.hrvatskitelekom.hr/bizit/usavrsite-4-taktike-za-produktivnost-da-biste-gustali-vise/
 • promovirajte se i budite prisutni na što više specijaliziranih web stranica i društvenih mreža, napravite vlastitu web stranicu ili blog.

Poslodavac:

 • Objavite oglas u kojem aktivno tražite profesionalce kakvi vam trebaju
 • Pregledajte detaljno profile profesionalaca koji vam pristižu (preporuke, životopis, portfolio)
 • Pratite savjete na vodećim specijaliziranim portalima za freelancere
 • Raspitajte se o cijenama usluge na domaćem tržištu

 

Pa prijeđimo na posao – kako naći posao, tj. klijenta?

U pronalaženju angažmana mogu vam pomoći razni online freelancing servisi koji na jednom mjestu okupljanju poslodavce i freelancere iz cijelog svijeta. Isti omogućuju izradu profila i portfolia, savjete za obje strane i sl. Registracija je najčešće besplatna, svaki ima svoja pravila. U nastavku donosimo neke od najpoznatijih domaćih i svjetskih servisa.

Freelance.hr

Freelance.hr

Domaća platforma koja djeluje 3 godine, prije svega je namijenjena povezivanju hrvatskih nezavisnih profesionalaca s hrvatskim naručiteljima. Domaćim freelancerima žele pružiti stabilniju zaradu, a naručiteljima najbolje stručnjake uz povoljnije uvjete i smanjen rizik. Nudi i brojne savjete za freelancere i poslodavce, pomoć u predstavljanju i izradi životopisa.

Rentaj.me

Rentaj.me

Prva online burza honorarnih i outsource poslova pruža usluge spajanja poslodavaca i samostalnih profesionalaca (freelancera) za rad na konkretnim zadacima. Poslodavci oglašavaju konkretne projektne zadatke za izvršenje, s rokom izvršenja i cijenom koju su spremni platiti, a posloprimci šalju ponude za izvršenje te vlastite kvalifikacije za posao. 

Freelance.com

Freelance.com

Servis sa preko milijuna korisnika. Postati korisniko možete ukoliko posjedujete vještine pisanja, programiranja, unosa podataka ili web dizajna. Poslodavci preko ove web stranice zapošljavaju freelancere koji ponude najnižu satnicu. Ovisno o kompleksnosti projekta raste i zarada, a fiksna provizija samog servisa iznosi 3 do 5 dolara.

Elance

 

Elance
Najstariji servis i jedan od onih kojem se najviše vjeruje. Od 1999. godine kada je lansiran, okupio je više od 3 milijuna freelancera.
S obzirom na veliku ponudu, nije lako doći do posla na Elanceu. No, uspijete li pronaći ili dogovoriti posao, možete zaraditi par tisuća dolara na tjednoj ili mjesečnoj bazi!

Drugi servisi:

 • http://www.iwriter.com/ – za one koji žele dodatno unovčiti svoju vještinu pisanja
 • https://www.odesk.com/ – sličan kao i veliki brat Freelancer.com, Odeskova provizija za iznosi 10%.
 • http://www.fiverr.com/ – tržište za ponudu malih/jeftinih usluga sa cijenama od $5. Iako se $5 čini malom zaradom, to i nije tako u praksi, ukoliko je potražnja za onim što baš Vi znate i možete velika. Svakako je Fiverr mjesto gdje možete zaraditi svoju mjesečnu plaću. Provizija za Fiverr je fiksna i iznosi $1.

Ukoliko vam ova lista nije dovoljna, predlažemo da uz pomoć omiljene tražilice istražite dodatne platforme. Vjerujemo da prilika za dodatni posao čeka iza ugla, samo je treba strpljivo potražiti.  Sretno!

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.