Kontaktirajte nas

Bilo da želite samo zaštiti svoje ulaganje ili pružiti svojim klijentima osjećaj sigurnosti, uvođenje video nadzora u vaše poslovne prostorije trebalo bi vam biti na listi prioriteta kao poduzetniku. Evo kojim pravilima se trebate voditi…

Dok neki imaju čitave komplekse ili turističke objekte koje trebaju nadgledati, drugi žele samo kameru ili dvije kako bi “pokrili” kritične točke vlastitog poslovanja. Kojoj god skupini pripadali, trebate dobro razmisliti što želite od svog sustava video nadzora. Ono na čemu ne smijete štedjeti je kvaliteta kamere. Na tržištu postoje čak i lažne kamere koje služe samo kao privid sigurnosti, no vjerujete li doista da profesionalni kriminalci ne znaju razlikovati većinu modela kamera koji postoje, a kamoli prepoznati lažnu? Kada ste već odlučili poraditi na vlastitoj i sigurnosti svojih klijenata, napravite to kako treba.

Prednosti uvođenja video nadzora

Vremena kada smo ostavljali otključana vrata i nezaključane automobile odavno su prošlost, posebno u gradskim sredinama. Kada pomislite na video nadzor, prva asocijacija su provalnici koji se žele domoći vašeg novca, robe ili inventara. Sama prisutnost kamera djeluje obeshrabrujuće na barem dio onih kojih imaju takve primisli, dok ove druge koji se odvaže na kriminalne radnje pomoću videa možete barem sankcionirati. Boravi li u vašem poslovnom prostoru mnogo klijenata, primjerice ako se bavite ugostiteljstvom, oni će se osjećati sigurnije znajući da ste uložili u ovaj oblik zaštite. Istraživanje je pokazalo da kriminal opada od 25 do 77% kada je prisutan video nadzor, ovisno o njegovoj primjeni. Jedna od prednosti je i kontrola zaposlenika na koje sumnjate da ne obavljaju svoj posao kako bi trebali. Krađe na random mjestu znatno su manje kada je poznato da postoji stalni nadzor, a moguće je i spriječiti manipulacije ozljedama na radu. Više o prednostima uvođenja video nadzora u poslovanje možete saznati u ovom članku

Kvaliteta i kvantiteta – oboje je bitno

Rezolucija kamera koje koristite mora biti barem 720p ili veća – koja korist od kamere ako slika na njoj izgleda kao s televizora iz mladosti naših roditelja. Razmislite je li vam dovoljno da kamera bilježi sliku svakih nekoliko sekundi ili sve mora biti snimljeno u stvarnom vremenu. Nalaze li se sve kamere na otvorenom prostoru, trebaju biti namijenjene korištenju u svim vremenskim uvjetima, a bilo bi dobro da se nalaze izvan dohvata potencijalnih provalnika. Uzmite u obzir i kut snimanja kojeg želite pokriti, te zahvaćaju li odabrane kamere sve površine koje trebate vidjeti. Ako niste sigurni koji sustav je najbolji za vase potrebe, dobro je obratiti se stručnjacima. ICT video nadzor Hrvatskog Telekoma odličan je primjer skalabilnog i integriranog rješenja za sve potrebe. Moguće ga je koristiti na lokacijama koje zahtijevaju nekoliko kamera, kao i na onima koje treba pokriti s njih par stotina, a jednostavno ga je integrirati u postojeće sigurnosne sustave, povećavajući time njihovu učinkovitost. Što se tiče kompatibilnosti opreme, sav hardver i softer koji se koristi proizvodi vrhunski svjetski proizvođač TeleEye.

Video nadzor uz instalacijsku i operativnu podršku

Najveća nedoumica većine je vezana za postavljanje, održavanje i upravljanje sustavom video nadzora. ICT video nadzor dolazi uz implementaciju bez mnogo brige – HT stručnjaci izrađuju projekt, postavljaju cijeli sustav, kabliraju kamere i puštaju sustav u pogon.

Primjer iz prakse: ICT video nadzor u turizmu

Sva oprema je međusobno kompatibilna a sve je zaštićeno s pet različitih razina zaštite, kako bi se spriječio neovlašteni pristup. Osoba zadužena za video nadzor može gledati sve lokacije uživo s jednog mjesta kao i koristiti sustav glasovnog upozoravanja iz sigurnosti kontrolne sobe. Patentirani sustav kompresije video zapisa omogućuje do 50% više materijala od tradicionalnih sustava, a u ponudi su analogne i digitalne kamere. Želite li analizirati svoje poslovanje kroz kretanje u prostoru, dobro će vam doći alat koji omogućava praćenje kretanja ljudi u zadanim točkama, kao i broj ulaza i izlaza na određenom području.

Za koga je idealan ICT video nadzor?

Hoteli, restorani i uslužne djelatnosti
Hoteli, restorani i slične uslužne djelatnosti idealne su mete za pljačke, džeparenje i slične kriminalne radnje, jer nemaju jače sigurnosne mjere na ulazima. Uvođenje video nadzora pruža gostima osjećaj sigurnosti, bez narušavanja privatnosti. Osim toga, sustav video nadzora se može koristiti i u svrhu stvaranja dokaznog materijala i za prevenciju pljački.
Vozila ili vozni park
Bez obzira prevozite li putnike, robu ili novac, sigurnost je vrlo važna u vašem poslu. Uvođenjem video nadzora možete zaštititi sebe i svoje klijente od krađa vozila, tereta i goriva, oružane pljačke vozila za prijevoz novca, napada na putnike ili vozače.
Skladišta i logistika
Uz sustav video nadzora nadzirite ključne lokacije vašeg skladišta i zaštitite se od krađa od strane djelatnika ili vanjskih počinitelja, manipulacija ozljedama na radu, nepoštivanja poslovnih procesa, otuđivanja robe pri utovaru i istovaru te malverzacija pri vaganju robe.
Trgovina
Krađe i provale u trgovinama sigurno su jedan od najvećih problema u poslovanju vlasnika male trgovine. Sustav ICT video nadzora ne zahtijeva informatičke stručnjake koji bi ga nadgledali i vrlo je jednostavan za implementaciju i upotrebu. Prije njegova postavljanja nije potrebna nikakva posebna infrastruktura. Kamere se mogu rasporediti tako da uz unutrašnjost trgovine, snimaju i skladište te vanjski prostor, a sve se lokacije nagledaju s jednog mjesta. Kamere se mogu pratiti i putem pametnog telefona, u bilo kojem trenutku i s bilo kojeg mjesta.

Zatražite informativnu ponudu

Koji god model odabrali, svakako ćete bolje spavati znajući da ste napravili sve kako bi se zaštitili, a sigurnost nema cijenu, zar ne?

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.