Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Želite biti poduzetnik? Doznajte što sve morate imati na početku puta do poduzetničkog uspjeha!

Pokretanje poslovanja velika je životna odluka te za mnoge jedna velika nepoznanica. Kako biste kroz taj put prošli nešto lakše potrebni su vam “prečaci”, mala pomoć institucija, kolega poduzetnika ili naši savjeti. 🙂 Najvažnije je ne odustati, jer ako već imate ideju, vrijedi se potruditi da ona zaživi.

Nijedan poduzetnik neće reći kako je to lako, ali da je osjećaj slobode i zadovoljstva koji dođe nakon sveg tog truda bolji od ičeg drugog – to vam svi mogu potvrditi! Stoga, krenite u tu novu životnu avanturu i napravite nešto za sebe i za okruženje koje će biti bogatije za još jednu ideju koja im unapređuje svakodnevicu.

Kako otvoriti obrt

Prvi koraci
  • Poslovni plan – Svaki početak koji je dobro isplaniran vodi prema uspjehu. Poslovni plan pišete kako biste na jednom mjestu mogli pronaći sve informacije i kako bi vam bio podsjetnik kuda idete i kamo morate stići. Također, poslovni plan je vrlo važan ukoliko želite dobiti potpore i poticaje, kao onaj za zapošljavanja preko HZZ-a pa vam zato skrećemo pažnju da se time pozabavite na samom početku.
  • Informiranje u institucijama – Živimo u svijetu novih tehnologija i više nije potrebno toliko vremena gubiti u čekanju reda na šalterima. Jako puno informacija sada je dostupno online, kao primjerice sekcija “Poslovanje” i rubrike o pokretanju poslovanja te o potporama za poslodavce na stranici Središnjeg državnog portala ili “Kako osnovati poduzeće” od HAMAG BICRO-a ili, ukoliko otvarate obrt, u “Vodiču za poslovanje u obrtu”. Ako odgovore na svoja pitanja ne možete pronaći na web stranicama državnih službi možete ih tražiti i emailom te odgovor stiže u zakonskom roku, a i prije. 🙂
  • Prostor – Odluka o lokaciji tvrtke ovisi o tipu poslovanja, treba li vam prostor u koji će dolaziti kupci ili će služiti samo kao ured u koji dolazite vi i zaposlenici. U odluci vam mogu pomoći i savjeti iz našeg članka Vlastiti ili coworking prostor.
  • Fiskalizacija – Bez ovoga ne možete ako otvarate trgovinu, ugostiteljski objekt, frizerski studio ili sl. Potrebno je izabrati najbolje rješenje koje vas neće mučiti. Rješenje koje vam u jednom uređaju nudi pisač, tipkovnicu, aplikaciju i internetsku vezu te veliki ekran na dodir je Maxi fiskalna blagajna. Ako poslujete samo preko sezone i tada će vam dobro doći jer plaćate samo onoliko koliko fiskalnu blagajnu koristite. Više o sezonskom poslovanju pročitajte ovdje.

Kako postati poduzetnik

Upravljanje poslovanjem

Nakon što ste pokrenuli tvrtku i riješili administrativni dio, čekaju vas klasični uredski zadaci, a za koja također imamo neka rješenja:

  • Pametno rješenje za dokumente – Kao moderni poslovnjak sigurno želite imati pristup dokumentima gdjegod se nalazite. Zato postoji rješenje koje spaja aplikacije koje dobro poznajete (Word, Excel, PPT, Outlook) i drži ih u oblaku i čuva tako da im možete pristupiti od bilo gdje i s bilo kojeg uređaja (kompjuter, laptop, smartphone, tablet) – Office 365.
  • Upravljanje timom – Zbog čuda moderne tehnologije ne morate ni biti u istom prostoru kao i vaš tim. Možete Skypeati, grupno chatati putem aplikacija i pritom čak biti produktivniji. Doznajte više o tim mogućnostima.
  • Čuvanje arhive i sigurnost podataka – Dio koji ne smijete zanemariti. Ne smijete dopustiti da sve oko čega ste se dosad trudili nestane u jednom neslavnom trenutku. Svoje podatke držite u oblaku jer ćete tako imati sigurnosnu kopiju, a Cloud Storage bi vam mogao savršeno pomoći u tom zadatku. Dodatno o temi sigurnosti u današnjem poslovanju pisao je naš autor Denis u dva poglavlja, I. dio i II. dio.
Promocija

Otvorili ste/pokrenuli tvrtku pitate se kako do prvih kupaca i klijenata? Morate se pobrinuti da se za vas čuje. Poradite na ovim taktikama:

  • Vizitke – bez njih i dalje ne možete. One su trajni podsjetnik na vas i ako želite ostaviti dobar dojam nosite ih uvijek sa sobom i dijelite potencijalnim klijentima i kupcima. Obvezno navedite email, adresu web stranice i kanala na društvenim mrežama.
  • Web stranica – Ovo je vaše primarno mjesto za promociju. Kada kupci traže neki proizvod ili uslugu na webu ili putem tražilice vaša web stranica mora biti u rezultatima. Doznajte kako izraditi web stranicu, što sve treba vaša web stranica sadržavati I. dio, II. dio, a na odmet nije ni da se informirate o optimizaciji web stranice za tražilice.

Ako želite brzo rješenje koje nudi više usluga u jednom, kreirajte web na FullBusiness platformi! Uključuje web profil/stranicu, izradu web shopa, prisutnost na televiziji (FullTV, kanal na MaxTV-u), tehničku podršku (e-mail, chat, besplatni broj i web kontakt forma) te direktnu komunikaciju s kupcima/posjetiteljima.

Besplatni alati:

  • Društvene mreže – Bilo da radite Business-to-business (B2B) ili Business-to-customer (B2C), svima je potrebna prisutnost na društvenim mrežama. Dosad su naši autori napisali brdo korisnih savjeta za početno upravljanje profilima tvrtke na društvenim mrežama koje možete pronaći ovdje. Samo hrabro i transparentno i korisnici će vas zavoljeti! 😉

Pohvalite nam se u komentarima vašom pričom o uspješno pokrenutom tvrtkom i primjenom naših savjeta. Isto tako, pozivamo vas da nam javite koje biste teme željeli čitati na našem blogu!

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.