Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Otkrijte kako će izgledati gradovi budućnosti i što vas u njima očekuje!

Gradovi budućnosti bit će pametni. Jer već danas kada Internet stvari (IoT) preuzima brojne aspekte našeg života, vidimo u kojem smjeru se kreće razvoj tehnologije i što to znači za građane.

Naime, pametni grad (smart city) je onaj grad koji koristi digitalne tehnologije ili informacijsko-komunikacijske tehnologije (ICT) kako bi se pojačala kvaliteta i izvedba urbanih usluga, kako bi se smanjili troškovi i potrošnja resursa te kako bi učinkovito i aktivno uključili svoje građane.

Smatra se da će tržište pametnih gradova globalno vrijediti 1.3 trilijuna € u 2020. godini!

Pametni gradovi će se kreirati po mjeri građana, usklađivati s pravilima održivosti te unapređivati okruženje za bolju kvalitetu života građana. U tome veliku ulogu ima tehnologija, a u kojim sve područjima će zaživjeti promjene čitajte u nastavku.

Pametni gradovi

Transport u pametnim gradovima

Brojni izumi koji se vezuju uz pametne gradove imaju u sebi zelenu notu, a to je smanjenje utjecaja na okoliš. Uloga tehnologije u gradovima budućnosti je velika, osobito u pogledu utjecaja na okolinu i smanjenju klimatskih promjena. 

Iako pokrivaju samo 2% zemljine površine, gradovi su odgovorni za do 70% štetnih stakleničkih plinova. (UN Habitat Global Report Gradovi i klimatske promjene)

Kao primjerice električni auto, koji je sve više prisutan na ulicama. Naime, korištenjem električnih vozila smanjujemo emisije CO2 jer se za pogon ne koriste fosilna goriva (op.a. ukoliko ta električna energija dolazi iz obnovljivih izvora). U Hrvatskoj se tako otvara sve više električnih punionica automobila, kreirana je pametna aplikacija za parking Magsense, a možda uskoro na cestama vidimo i druga vozila iz budućnosti te ovog robota koji radi dostavu.

Transport se pametnije promišlja u pametnim gradovima. Primjerice, u gradu Krommenieju u Nizozemskoj postavljeno je 70m biciklističke staze koja je prekrivena solarnim pločama i koja generira dovoljno energije za jedno malo kućanstvo u jednoj godini. Zamislite da imate takve staze kroz cijeli grad, koliko bi to manji pritisak bio na prirodu. A već i samo korištenje bicikla je pametno jer znači puno za okoliš ako s njime idete na posao. 🙂

Infrastruktura

Sve što se nalazi u pametnim gradovima mora biti u službi građana i okoliša. Odličan primjer te usklađenosti jest domaći izum Pametna klupa, djelo studenta Ivana Mrvoša iz Solina. Klupa pruža mjesto za sjedenje, no kako sadrži i solarne ploče koja dobivaju energiju od Sunca tada ima i praktičnu i ekološku primjenu za punjenje električnih uređaja građana, a noću služi kao svjetiljka.

Nadalje, još smo u nečemu prvi – u Dubrovniku je postavljena i prva europska pametna svjetiljka. Svjetiljka je opremljena senzorima pa se pali i gasi točno onda kada je potrebno, čime se uzalud ne troši energija. Osim toga, u njoj se nalaze senzori pokreta, zagađenosti zraka, temperature i zvuka, a na sklop se dodatno može spojiti i video kamera te se pametnom svjetiljkom upravlja s jednog mjesta.

pametni-grad-dubrovnik-prva-pametna-svjetiljka

U Parizu su postavljena drveća koja hvataju energiju vjetra… I u budućnosti nas čeka još puno ovakvih pametnih i korisnih izuma!

Komunikacija

Građani u pametnim gradovima jednostavno komuniciraju s gradskim službama putem interneta i putem aplikacija te se na taj način problemi mogu i brže rješavati. Možete direktno slati informacije o potrebama i problemima u kvartu, označiti točnu lokaciju, dodati fotografiju ili video i sl. Primjer takve korisne aplikacije je MUP-ova aplikacija za smartphone koja omogućuje anonimnu prijavu slučaja policiji.

Uz pomoć aplikacija na zaslonu mobitela “komunicirate” sa stanom, regulirate razne funkcije poput paljenja grijanja ili gašenja struje, provjere kvalitete zraka itd. Tako ti se npr. više nikad neće dogoditi da ostaviš upaljenu peglu jer će te aplikacija upozoriti. 🙂 Isto tako, možete nositi narukvicu oko ruke ili privjesak oko vrata koji očitava tvoje vitalne znakove i šalje redovite izvještaje tvom doktoru i alarmira ga po potrebi.

U pametnom gradu s vama komuniciraju čak i koševi za smeće. Naime, u Londonu su za vrijeme Olimpijskih igara 2012. postavljeni pametni koševi za smeće koji na 2 LCD ekrana prikazuju najnovije vijesti, podatke uživo s burze itd. Osim toga, imaju i ugrađen WiFi te u slučaju opasnosti instantno obavještavaju prolaznike.

Ljudi i tehnologija postaju sve povezaniji i upravo to je ono što je misao vodilja pri stvaranju rješenja pametnih gradova.
Jeste li već vidjeli ili isprobali neke od uređaja koji su dio pametnih gradova?

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.