Kontaktirajte nas

Ransomware je postao jedan od velikih problema modernog poslovanja – evo kako se zaštititi.

Otkad su računala postala dio naše svakodnevnice, jedan od najvećih strahova postao je onaj za sigurnost podataka koje na njima držimo. Dok gubitak onih privatnih, poput digitalnih fotografija, može izazvati popriličan emotivni stres, zamislite kakvi tek problemi mogu nastati kada su ugroženi poslovni podaci. Računi, ugovori, specifikacije, projekti koju si nastajali mjesecima ili godinama… Nepažnjom ili posljedicom računalnog napada u samo nekoliko sekundi možemo ostati doslovno bez svega.

Ransomware – otmica vaših računalnih podataka

Procjenjeno je da kompanije izgube čak 75 milijardi dolara godišnje zbog ransomwarea, a u posljednje dvije godine broj ovakvih napada povećao se za 97%.

Pored već poznatih virusa i trojana, posljednjih je godina velika opasnost stigla u formi takozvanog ransomwarea. “Ransom” na engleskom znači otkupnina, a upravo se tako ponaša i ovaj virus. Radi se o programima koji korisniku onemogućuju pristup datotekama koje je dotad nesmetano koristio. Jednom kada se krene širiti vašim računalom, ova vrsta virusa promijeni ekstenziju na datotekama tako da ih je nemoguće otvoriti bilo kojim poznatim programom. Tada se pojavljuje poruka koja korisniku kaže koliko novaca treba uplatiti da bi mu se dostavila šifra za otključavanje svih zaraženih datoteka. Mnogi misle da će to riješiti njihov problem, no nakon uplate većinom se ne dogodi ništa. Datoteke ostanu nepromijenjene, a novac nikada ne bude vraćen.

Kako ukloniti ransomware?

Mnogi IT stručnjaci nemoćni su kada su u pitanju ovakve situacije, a jedino rješenje je povratak na situaciju prije napada, ukoliko se izvršio back up podataka. Idealno bi bilo da se on drži na zasebnom disku, kojeg virus ne može zahvatiti, no ponekad je moguće to napraviti i na istom. Za to je potrebno prije napada aktivirati opciju „system restore“, no ni to ne garantira uspjeh, s obzirom da se ransomware već toliko razvio da je sada u mogućnosti napasti i te spremljene podatke. Postoje i besplatni alati za uklanjanje ovih virusa, poput CoinVault i Bitcryptor ili CryptoDefense, no oni djeluju samo na određene inačice, a uglavnom se radi o starijim verzijama.

Kompanije koje se suoče s ransomwareom prosječno potroše oko 133 tisuće dolara kako bi uspješno vratile svoje podatke, a novi napadi na kompanije događaju se svakih 14 sekundi. 

Kako bismo bili sigurni da smo napravili sve što možemo za sigurnost podataka svog poslovanja, potrebno je paziti na nekoliko važnih stvari:

  • Redovito ažurirati operacijski sustav i ostali softver
  • Instalirati antivirusni program
  • Redovito kreirati back up podataka na odvojenim diskovima ili poslužiteljima
  • Izbjegavati sumnjive internet stranice
  • Ne otvarati poštu nepoznatog sadržaja ili poveznice u istoj
  • Ne otvarati sumnjive reklamne sadržaje.

Kolokacija servera kao najbolja prevencija

Data centar

Kolokacija servera omogućava smještaj vašeg servera unutar sigurnih lokacija data centra (podatkovnog centra) Hrvatskog Telekoma. Na ovu se mogućnost odlučuju sve kompanije koje nemaju adekvatan prostor za smještaj potrebne infrastrukture ili ne žele dodatno ulagati u opremu koju mogu iznajmiti uz tehničku podršku. Ako je izrazito važno da vaše poslovanje ne trpi čak i kada svugdje nestane struje, data centar ima neprekidno napajanje i vlastitu trafo stanicu. Dogodi li se ikada neželjena situacija poput ransomware napada, prilikom kolokacije moguće je implementirati Disaster Recovery Site sustav. Tako možete biti sigurni da su vaši podaci uvijek zaštićeni najnovijim inačicama sigurnosnih programa. Disaster Recovery je proces vezan uz pripremu za oporavak ili nastavak tehnologijske infrastrukture kritične za organizaciju nakon prirodne ili ljudski izazvane katastrofe. Oporavak se pritom fokusira na IT tehnologiju ili sustav koji podržava poslovne funkcije. Data centar Hrvatskog Telekoma posluje po TIER 3 standardima, što znači da garantira raspoloživost od barem 99,982% na godišnjoj razini, odnosno do maksimalno 1.6 sati godišnje neraspoloživosti, a osim fizičke zaštite tu je i zaštita od požara, kao i nadzor 24h svih dana u godini.

Kako vi štitite svoje podatke? Koliko ste spremni riskirati svoje poslovanje s neadekvatnom zaštitom?

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.