Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Dinosauri koji oživljavaju pred našim očima, knjige koje čitamo na mobilnim uređajima, šetnje kroz svjetske muzeje iz vlastitog naslonjača i gledanje predstave s kraja svijeta uživo, a u vlastitom gradu… Sve je to samo dio mogućnosti koje možemo zahvaliti novim tehnologijama koje su pronašle svoj put do svijeta kulture i umjetnosti.

Mnogo je prošlo od vremena kada su ljudi vrišteći bježali jer su pomislili da će se vlak koji gledaju na platnu sjuriti među njih. Dapače, danas masno plaćamo kako bi i sami barem na neki način postali dijelom onog virtualnog, na prvi trenutak nedostižnog svijeta. Tako su knjige postale digitalne, filmovi u više dimenzija, a muzeji, umjesto izlaganja na policama, svojim posjetiteljima nude iskustvo prošlih vremena u prvom licu.

Interaktivni muzeji kao budućnost

Noć u muzeju koju je proživio Ben Stiller na filmskom platnu, sada u stvarnosti možemo doživjeti svi. Berlinski prirodoslovni muzej tako nudi mogućnost da kroz vlastiti mobitel, stavljen u VR uređaj, gledamo kako kosti dinosaura oživljavaju pred našim očima. U Frankfurtu, uz sličan princip, možete vidjeti kako je njihova zgrada izgledala prije 140 godina, uz osjećaj kao da ste otputovali kroz vrijeme. Da su i muzejski stručnjaci shvatili da je došlo vrijeme kada napredak tehnologije trebaju iskoristiti za približavanje ljudima, pokazao je i projekt #MuseumInstaSwap, u kojem su londonski muzeji na tjedan dana jedni drugima prepustili svoje profile na društvenim mrežama. Na taj način dali su priliku kolegama da iz svoj perspektive izvuku ono najbolje ili dosad neistraženo iz vlastitog im fundusa, te na nov način predstave javnosti svoje otkriće.

Razvojem novih tehnologija, cijela stvar ide mnogo dalje od audio vodiča koji su dosad bili vrh ponude. Tako posjetitelji koji imaju problema sa sluhom i vidom mogu nekim ili svim kolekcijama pristupiti bez ograničenja, te ih istražiti na njima prilagođen način.

Izvor: eteknix.com

Da ni Hrvatska ne zaostaje (previše) za svjetskih trendovima, pokazuje i aplikacija CroMuseums, koju je izradila Jelena Bračun Filipović. U nedostatku platforme koja bi joj pružila informaciju koju je tražila, izradila ju je sama. Tako putem ove aplikacije možete doznati koji muzeji se nalaze u vašoj blizini, što nude, koliko naplaćuju ulaz i slično. Dok državni projekti na ovoj razini poprilično kaskaju za novim vremenom, privatni muzeji drukčije prihvaćaju novu stvarnost. Tako je Muzej prekinutih veza, jedan od najpoznatijih u našoj metropoli, ponudio dijelove svoje kolekcije online, a ako ih posjetite i ne govorite ni hrvatski ni engleski jezik na kojem su opisi pisani, pomoću QR kodova možete jednostavno doći do prijevoda na ostale svjetske jezike. Napore svjetskih muzeja za uspješnom digitalizacijom prepoznao je i Google, koji je pokrenuo Google Cultural Institute, a u kojem se našao i riječki muzej Peek&Poke. Interaktivna virtualna šetnja kroz dio njihovih eksponata, tako je centar Rijeke približila svjetskoj muzejskoj publici.  

Kazališta s filmskim doživljajem

Naš najveći kino distributer u svojoj ponudi redovito ima izvedbe iz kazališta diljem svijeta, kojima možete prisustvovati uživo, iz kino dvorane. Možda se ne može usporediti s doživljajem gledanja Labuđeg jezera u izvedbi moskovskog teatra uživo, ali s obzirom da su šanse da ćete ubrzo otputovati u Rusiju ipak male, ovo je sljedeća najbolja stvar koju možete iskusiti.

Izvor: digitaltheatreplus.com

Iako je riječ o umjetničkom izražavanju poznatom već stotinama godina, ne možemo reći da se kazalište opire tehnološkim promjenama. Upravo suprotno. Iako se mnogi kritičari mršte na spomen digitaliziranja predstava, činjenica je da su već i prvi kazališni stručnjaci tražili način kako što vjernije dočarati scenu gledateljima. Tako su glumce vješali na različite sprave, pomoću kojih bi lebdjeli iznad pozornice, a scenografiju pokušali dočarati velikim platnima koje bi micali po potrebi. Danas je samo lakše doći do onoga što redatelj i scenograf žele, upravo uz pomoć tehnologije. Naravno, tu je uvijek pitanje mjere – koliko tehnologije je dopušteno na daskama koje život znače, prije nego ih pretvorimo u još jedno filmsko platno. Vrhunski stručnjaci koji se bave virtualnom stvarnošću u kazalištima kažu kako je tanka linija između toga da vam tehnologija pomaže ili u potpunosti preuzme cijeli show, što onda doista ubije čar izvedbe uživo.

Ako ste zaljubljenik u kazališnu umjetnost, a nemate vremena ni sredstava putovati i obići sva svjetska kazališta, tu su projekti poput Digital Theatrea. Uz mjesečne pretplate, putem ekrana doduše, možete pogledati stotine predstava koje imaju u svojoj bazi, zajedno s intervjuima i različitim dodacima vezanim uz produkciju. Takvi projekti mogu poslužiti i kao dobar izvor materijala za učenje i usavršavanje, ali i kao zabava onima koji su jednostavno privrženi kazalištu. Dok je za neke snimljena predstava samo oduzimanje čari „živoj slici“, na ovaj način možemo neke od najboljih izvedbi sačuvati i za buduće generacije, koje inače ne bi imale priliku doživjeti ih.

Hologramski koncerti kao dostojna zamjena?

Imate li namjeru otići na koncert Michaela Jacksona? Nismo poludili, isti se stvarno održavaju, zahvaljujući tehnologiji i hologramskim projekcijama. Na manjoj razini to smo mogli vidjeti u jednoj od naših najpopularnijih glazbenih emisija gdje se poznati natječu imitiranjem glazbenih izvedbi, a u novije vrijeme i izvode duete sami sa sobom. Tu se opet nameće stara dvojba – je li doživljaj isti ili približno sličan „pravoj stvari“? No u slučaju kada je riječ o umjetnicima kojih više nema među živima, pitanje je nebitno, jer ih u svakom slučaju više nikada nećemo moći vidjeti uživo. Na ovaj način njihov lik i djelo barem u nekoj mjeri ostaju dostupni generacijama koje dolaze.

Izvor: klincek.com

„Danas svatko može biti DJ“, rečenica je koju smo mnogo puta mogli čuti u inflaciji novih glazbenih žanrova i zvijezda koji se izmjenjuju na top listama, a neke od kojih jedva upamtimo nakon prvog hita. Tehnologija je postala pristupačna svima koji su mogu okušati kao izvođači ili producenti. Kritičari kažu kako to nije dobro, jer se ubija kvaliteta, no istina je da za sve postoji publika, a vrijeme i promjenjivi ukusi sami filtriraju ono vrijedno ponavljanja od prolaznog trenda. Uz glabu, moguće je bez mnogo muke odmah napraviti i popratni video, koji onda omogućuje još veći doseg novog uratka, a streming servisi tu su kako bi se zaobišle dosadašnje rute objavljivanja poput diskografskih kuća.

Čak i poznati glazbenici ne bježe od novosti. Massive Attack je primjerice svojim obožavateljima dao mogućnost da se putem aplikacije zvane Fantom poigraju s njihovom glazbom i stvore neke sasvim nove uratke. Neki pak odluče u potpunosti prepustiti svoju glazbu javnosti i to besplatno, smatrajući da pripada svima. Ključ je u suradnji i otkrivanju nekih novih ideja, ideja koju diskografske kuće i izdavači teško prihvaćaju ali se ipak moraju prilagoditi.

Mjera je ključ svega

Koji god stav zauzeli na temu tehnologija u kulturi, činjenica je da ju je nemoguće izbjeći. A zašto bi? Istraživanja su pokazala da sve više mladih pokazuje zanimanje za stvari koje su im dosad jednostavno bile dosadne. Problem, kao i uvijek, možemo svaliti na odgoj, današnje društvo i slične dežurne krivce, ali to neće promijeniti istinu. Svijet se mijenja otkad je stvoren, neprestano i nezaustavljivo. Ono što se nekad smatralo nemogućim i nezamislivim danas je nešto bez čega ne možemo, počevši od elementarnih stvari poput struje pa nadalje. Ukoliko stručnjaci iz kulture budu pametno prilagođavali svoj svijet novim trendovima, slutimo da nas čeka itekako zanimljiva i privlačna budućnost. Ključ je u pravilnoj mjeri i doziranju, naravno, ali ne vrijedi li to ionako za ama baš sve?

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.