Kontaktirajte nas

Gotovo svaka osoba koja posjeduje osobno računalo ima i barem jedan USB stick. Maleni i praktični za uporabu, najzgodniji su za čuvanje brojnih dokumenata, fotografija i programa. Prvi USB pogon zvao se DiskOnKey, pojavio se 2000. godine i imao je kapacitet od nevjerojatnih 8 MB podataka. S obzirom na to da se njegova memorija danas broji u terabajtima, osim kapaciteta povećala se i mogućnost za sigurnosni rizik tijekom njegove uporabe.

Spajanje dvaju ili više računala kako bi bili u mogućnosti razmijeniti podatke izrazito je nepraktično, pogotovo ako se radi o stolnim računalima. Zbog toga su mali prijenosni uređaji koji stanu u dlan postali s razlogom popularni. Na samom početku s njima smo mogli prebacivati tek manje dokumente, no danas na njih stanu čitavi programi i arhive tisuća dokumenata. Upravo je to njihova najveća prednost, ali i mana. Naime, što kada ti podaci postanu ugroženi, ako ih izgubimo ili padnu u pogrešne ruke? Postoje mnoge opasnosti koje vezujemo uz korištenje USB memorije, no spomenut ćemo samo one najčešće, s kojima se većina korisnika računala susrela barem jednom u životu.

Gubitak USB sticka veliki je rizik

Možda su najpoznatiji sigurnosni rizici u vezi s USB flash uređajima oni koji nastaju kada se neki uređaj izgubi. Imate li USB uređaj zaštićen lozinkom – ili još bolje, kodiran – tada ne biste trebali biti pretjerano zabrinuti kada ga izgubite; pod pretpostavkom da imate sigurnosnu kopiju podataka na još jednom mjestu, naravno. Ukoliko vaši podaci nisu toliko važni da bi netko koristio najsuvremeniju špijunsku opremu, relativno su male šanse da će itko probiti šifru na vašem USB sticku koristeći tek komercijalno dostupne alate. No budimo realni, većina nas ne koristi nikakvu zaštitu kada su USB stickovi u pitanju. Možemo misliti da se neće dogoditi ništa domogne li se netko našeg životopisa, fotografije ili OIB-a, ali to ne mora uvijek biti tako. Krađe identiteta veliki su problem u svijetu. Od onih kada netko u vaše ime sklopi ugovor, do toga da se pokuša domoći sredstava na vašem računu – informacije poput osobnih podataka potrebno je dobro zaštititi. Još veći problem nastaje kada se radi o materijalima s posla ili povjerljivim dokumentima. Industrijska špijunaža je poprilično stvarna, a iskorištavanje zaposlenika kako bi se domogli tajni poslovanja nije novost. Gubitak USB uređaja u tom bi slučaju mogao rezultirati proglašavanjem sigurnosnog incidenta, internom istragom ili čak gubitkom vašeg posla. Najočitiji savjet je da uređaj držimo na relativno sigurnom mjestu, poput zatvorenog unutarnjeg džepa, no treba pripaziti i da se ne radi o mjestu gdje bi se mogao lako slomiti, poput stražnjeg džepa. Nosimo li ga u torbi, treba redovito provjeravati da se ista nije poderala i da je ne ostavljamo bilo gdje. Ukoliko nije nužno, USB s poslovnim podacima najbolje je ne iznositi iz prostora kompanije. Držite osobne uređaje odvojene od onih koje koristite za rad i uvijek provjerite sadržaj pogona prije nego što ga predate nekom drugom.

Pronašli ste nepoznati USB? Ne koristite ga!

Pronaći novčić na ulici može donijeti sreću, no radi li se o USB sticku moglo bi se raditi o kobnim posljedicama. Studija je pokazala da gotovo 50 posto ljudi pronađeni USB stick umetne u svoje računalo bez poduzimanja bilo kakvih mjera opreza. Čak je i američki Odjel za domovinsku sigurnost otkrio 2011. godine da je 60% USB pogona (namjerno postavljenih na mjestima poput parkirališta savezne agencije) ubačeno u računala nakon što su ih pokupili naivni djelatnici. Ovaj se broj popeo na 90% kada su USB diskovi imali logotip Ministarstva domovinske sigurnosti. Ukoliko baš želite doznati što se na USB sticku nalazi, potrebno je koristiti sigurna računala s prijenosnim uređajima i specijaliziranim sigurnosnim softverom, a ne vaše osobno prijenosno računalo. Oslanjate li se na vlastiti antivirusni softver, pobrinite se da je ažuriran, iako ni to nije garancija protiv zlonamjernog programa. Ukoliko dajete svoj vlastiti USB nekome na korištenje, pobrinite se da je s njega uklonjeno sve što vas potencijalno može ugroziti.

Zaštitite svoje poslovanje

Potpuno brisanje podataka s USB pogona nije uvijek učinkovito, jer uređaji mogu ostaviti tragove datoteka ili čak pune kopije koje stručni haker može oporaviti. Svakako onemogućite automatsko pokretanje aplikacija. Značajka Autorun u sustavu Windows pokreće automatsko otvaranje prijenosnih medija poput CD-a, DVD-a i USB pogona kada su umetnuti u pogon. Onemogućavanjem ove značajke možete spriječiti da se zlonamjerni kod na zaraženom USB pogonu automatski otvori. Osigurajte da su zaposlenici svjesni opasnosti povezanih s USB pogonima i kakva je politika vaše tvrtke o pravilnoj uporabi istih. Bez obzira koliko se činilo da su vaši zaposlenici ovladali tehnologijom, nijedna tvrtka nije imuna na ljudske pogreške. Sljedeći put kad pokrenete USB pogon, imajte na umu potencijalne rizike koje biste mogli osloboditi na mreži. Korištenje flash pogona nije jedini sigurnosni rizik. Mnogi moderni prijenosnici danas se mogu napuniti putem USB priključka, što računalo može ostaviti otvorenim za napad, omogućujući hakeru pristup datotekama i podacima. Nedavno je za Europu uveden GDPR (Opća uredba o zaštiti podataka), s potpuno novim setom pravila koja se tiču ​​zaštite privatnosti i razmjene informacija. Čuvanje podataka o klijentima mora biti iznimno razrađeno i sigurno, s ograničenim pristupom zaposlenika tim podacima. Korištenje šifriranog USB sticka za prijenos podataka može se smatrati kršenjem protokola i rezultirati velikim novčanim kaznama.

Razmislite o sigurnijoj pohrani podataka – Cloud storage

Umjesto da se za dijeljenje datoteka oslanjaju na starinske USB uređaje, većina tvrtki trebala bi se prebaciti na pohranu podataka u oblaku, što omogućuje sigurno pohranjivanje i dostupnost datoteka putem zaštićene mreže. 

Cloud Storage je rješenje koja omogućuje zakup diskovnog prostora za pohranu i dijeljenje podataka. 

cloud-storage-pohrana-podataka

Podacima pohranjenim na Cloud Storageu pristupa se putem internetskog preglednika i/ili aplikacija za računala ili mobilne telefone. Administrator određuje količinu diskovnog prostora koji će se koristiti kao zajednički diskovni prostor. Svi korisnici usluge imaju pravo čitanja i pisanja po zajedničkom diskovnom prostoru, odnosno ovaj je prostor vidljiv svim korisnicima usluge. Privatni diskovni prostor je diskovni prostor kojeg administrator dodjeljuje pojedinom korisniku. Taj je prostor vidljiv isključivo korisniku kojemu je privatni disk dodijeljen. Korisnik privatnog diska može dodjeljivati prava čitanja i pisanja po svom privatnom disku ostalim korisnicima unutar kompanije. Ukoliko obrišete datoteku putem Cloud Storage web aplikacije, a ista datoteka je sinkronizirana na vaše računalo, onda će ta datoteka na vašem računalo dobiti oznaku da je obrisana u web aplikaciji. Ako obrišete sinkroniziranu datoteku putem vašeg računala, ona će na web aplikaciji prijeći u folder Smeće. Usluga Cloud Storage pamti zadnjih 5 verzija vašeg dokumenta, a podaci se arhiviraju u podatkovnom centru HT-a sukladno najvišim IT standardima uz redovnu dnevnu sigurnosnu pohranu podataka (backup) uz stopostotnu sigurnost korisničkih podataka.

Saznajte detaljnije o pohrani poslovnih podataka u Cloud Storage i kako ih imati nadohvat ruke bilo kad i bilo gdje,

1 komentar

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.