Kontaktirajte nas

Opasnosti vrebaju sa svih strana, krađe podataka, napadi hakera, online prevare postali su svakodnevica. No tko je zapravo kriv? Ljudski faktor ili tehnologija?

Teško je napustiti stare navike i prihvatiti novu tehnologiju pogotovo u vrijeme kada smo zatrpani s vijestima o krađi podataka, hakiranju, provaljivanju na servere i slično. No, krađa je bilo i prije samo su se odvijale na drugi način, stoga ne treba strahovati od modernih tehnologija koje nam olakšavaju svakodnevni život. Cloud Computing je postao nezaobilazna platforma za tvrtke koje žele poslovati u današnjem modernom okruženju. Prednosti su brojne, poput fleksibilnosti, štedljivosti, sposobnosti za rad i suradnju na daljinu i što je najvažnije lakoća pristupa podacima s bilo kojeg mjesta u bilo koje vrijeme. Sve ove pogodnosti baš kao i mnoge druge poslovanje na oblaku čine odličnim alatom za tvrtke svih veličina. Međutim, kao i većina stvari ni Cloud nije savršen, no najbliže je tome što zamišljamo kao savršenstvo kada je u pitanju olakšano poslovanje. No pitanje sigurnosti je legitimno.

Sigurnosne prednosti Cloud Servera i Cloud computinga

Prije nego li počnemo govoriti o mogućim sigurnosnim rizicima Cloud servera i pohrane podataka na oblaku spomenimo prednosti. Korištenje oblaka za pohranu podataka prebacuje sigurnost u ruke velikih kompanija koje imaju sve potrebne resurse kako bi se učinkovito brinuli oko sigurnosti podataka. Jedno od općih pravila hosting kompanija je redovno ažuriranje softvera što već u samom startu može spriječiti mnoge zlonamjerne napade. Cloud softver je isplativiji i fleksibilniji, ali i sigurniji od fizičkog softvera na tradicionalnim medijima za pohranu podataka. Sama priroda cloud poslovanja osigurava sigurnost podataka. Pohrana podataka na samo jednom serveru znači gubitak istih ako se nešto dogodi na tom serveru. Pohrana podataka na oblaku s druge strane koristi više udruženih računala koja djeluju kao jedinstveni server, Cloud server. Ako se nešto dogodi jednom računalu, podaci su i dalje sigurni na oblaku. Jedini pravi problem koji se može dogoditi je pad centralnog servera, ali i tada su vaši podaci sigurni. Ako se podaci “izgube” oni se mogu vratiti samo je za taj postupak potrebno nekoliko dana.

Potencijalne opasnosti! Jedna od najvećih opasnosti kod bilo kojeg online poslovanja su hakeri. Kada se osjetljivi podaci pohranjuju online koriste se određeni sigurnosni kanali, šifriranje podataka i brojne ostale mjere za sigurnost, no ne postoji potpuno siguran način koji bi osigurao da naši podaci nikada ne padnu u ruke hakera, ali većina uglednih hosting providera ima sigurnosne mjere koje mogu odbiti većinu pokušaja hakiranja. Osim hakera, uvjeti korištenja različitih Cloud hosting tvrtki mog biti opasni za sigurnost osjetljivih podataka. S toga pažljivo pročitajte uvjete korištenja prije nego li svoje podatke prenesete na oblak. Kao i sa svakim ugovorom ništa ne potpisujte prije nego li dobro proučite sve elemente.

 cloud-server-rjesenje-po-mjeri

Ljudski faktor jedan je od najvećih sigurnosnih rizika. Baš kao što su se nekad gubili laptopi, USB ključevi, CD-i i razni mediji za prijenos podataka isključivo zbog naše nepažnje, isto tako nedovoljno ljudskog opreza može stvoriti problem na oblaku. No, ovaj aspekt ljudske pogreške kada je Cloud server u pitanju sveden je na minimum. Online podacima se može pristupiti s bilo kojeg mjesta na svijetu koje ima internetsku vezu, i u tome ponekad leži problem. Dok su strojevi neosjetljivi na poslu ljudi mogu napraviti veliku štetu, a dovoljno je samo malo nepažnje. Svađa sa šefom, loši međuljudski odnosi i brojne druge stvari mogu biti razlozi za kompromitiranje sigurnosti podataka. Osoba s pristupom podacima bilo gdje u svijetu može biti u iskušenju da podijeli povjerljive datoteke s onima koji ne bi trebali imati pristup. Stoga je itekako važno kome dajete lozinku za pristup podacima. Postoji bezbroj slučajeva kada su radnici skidali podatke sa servera njihovih tvrtki, a zatim su te informacije dijelili s drugim tvrtkama nakon što su dobili novi posao. To potencijalno može uzrokovati velike štete malim tvrtkama, a još veće velikim tvrtkama. Jedini način da se ovo riješi je putem stroge zakonske kazne, ali čak i tada, to može biti premalo ili prekasno. No takve su se stvari događale i znatno prije poslovanja na oblaku.

Kao vlasnik tvrtke, trebate biti dobro informatički obrazovani, kada su u pitanju lažna elektronička pošta i drugi načini krađe identiteta koji se mogu koristiti za krađu vaših podataka za logiranje. Također se morate pobrinuti da su svi koji imaju pristup vašim važnim podacima budu dobro informirani. Korisnici koji ne znaju za phishing napade mogu postati žrtve istog, pogreškom dati njihove podatke za pristup nekim trećim osobama i uzrokovati gubitak podataka.  Adekvatna obuka zaposlenika koji imaju pristupe podacima je jednako važna, ako ne i važnija od IT sigurnosnih rješenja, kako bi zadržali podatke vaše tvrtke sigurnima.

  10 najčešćih stvari koje narušavaju današnju IT sigurnost (II. dio)

 

Sigurno se pitate “ako je Cloud server tako siguran kako je onda Appleov cloud hakiran?”. Nakon dobro poznatog i u svim medijima objavljenog napada na Appleov oblak ankete su pokazale pad popularnosti oblaka, a poglavito pohranjivanja datoteka da oblaku. Korisnici su se prepali za vlastiti sadržaj te su počeli sumnjati u sigurnost. No, što se uistinu dogodilo? Sa svih su strana stizali naslovi kako je oblak hakiran, te kako su gole slike poznatih osoba ukradene s 26 privatnih računa. No, slike su uistinu bile ukradene s privatnih računala žrtava, tu veliku razliku mediji nikada nisu spomenuli. Kvar je bio posljedica ranjivosti Appleovom sigurnosnog sustava lozinki, koji je omogućio upornim hakerima da nagađaju lozinke i sigurnosna pitanja odabranih korisnika. Sam oblak nikad nije bio povrijeđen. Cloud nije samo budućnost, nego je već neko vrijeme itekako prisutan. Izuzev stranih kompanija prednosti poslovanja na oblaku potvrđuju i neke od naših najuspješnijih kompanija poput Podravke, Pirotehnike Mirnovec i Varteksa koje su svoje povjerenje dale Hrvatskom Telekomu i njihovom Cloud serveru.

podravka-cloud-poslovanje-case-study

Podravka studija slučaja – poslovanje u cloudu

Podravka, kao multinacionalna kompanija, održava više desetaka web-mjesta s korporativnim sadržajem. Uz uobičajene web-stranice posvećene tvrtki i proizvodima, kao i drugim tržištima, Podravka je vlasnik dobro poznate društvene mreže s temom hrane pod imenom Coolinarika, koja je i najveći potrošač IT resursa.

Korisnici Coolinarike dolaze sa svih kontinenata i iz svih vremenskih zona, pa je važno da stranice budu uvijek dostupne. Sada se preko 99 % korporativnog sadržaja nalazi na virtualnim poslužiteljima unutar HT-ovih podatkovnih centara, izuzetak su neka manja web-mjesta na inozemnim tržištima. Većinu tog sadržaja čini Coolinarika.com.

Cijelu studiju slučaja za Podravku pronađite na linku.

mirnovec-pirotehnika-cloud-poslovanje

Mirnovec Pirotehnika, vodeća hrvatska tvrtka za prodaju i distribuciju zabavne pirotehnike u ovom dijelu Europe, ima izrazito sezonsko poslovanje ‒ sav se promet ostvari u 15 dana u godini. U tom periodu osjeća se snažan pritisak na maloprodajna mjesta, pa tako i na računalne sustave koji podržavaju rad tih trgovina. Tvrtka se odlučila na najam računalnih resursa u HT Cloudu kako bi omogućila pouzdan i neprekidan rad više od 200 piro centara diljem Hrvatske unutar udarnog perioda od 15. prosinca do 1. siječnja. Velik dio tih piro centara čine partnerske trgovine, ali one nude sve pogodnosti kao i trgovine u vlasništvu Mirnovec Pirotehnike, primjerice korištenje Piromanke, besplatne potrošačke kartice. Stoga je izuzetno važno da sustavi u tom periodu budu raspoloživi, veze stabilne, a podaci sigurni.

Cijelu studiju slučaja za Mirnovec Pirotehniku pronađite na linku.

Varteks, vodeća hrvatska tekstilna i modna tvrtka, imala je potrebu za nadogradnjom ICT sustava maloprodaje s preko 100 blagajni na postojećem hardveru. Nakon analize mogućih rješenja, Varteks se odlučio na suradnju s Hrvatskim Telekomom kao pouzdanim partnerom za ICT rješenja i usluge. Postavljen je sustav koji zadovoljava sve zahtjeve, a konačno rješenje uključuje tri cloud usluge iz portfelja Hrvatskog Telekoma.

„Kod razmatranja alternativnih rješenja bilo nam je jasno da je za ovako velik tehnološki skok potrebno veliko ulaganje u cijelu infrastrukturu i podršku sustavu.Taj tehnološki jaz premostili smo zahvaljujući uslugama HT Clouda koje eliminiraju potrebu za ulaganjem u lokalnu opremu, a predviđa ulaganje u vidu najma usluge prema našim trenutnim potrebama. Kako se povećava ili smanjuje potreba za novim prodajnim mjestima tako se i upravlja s korisničkim računima u našem sustavu odnosno u administracijskom dijelu HT Clouda“ – rekao je Tihomir Magdić, voditelj Informatike i telekomunikacije u Varteksu.

Cijelu studiju slučaja za Varteks pronađite na linku.

Prednosti poslovanja na oblaku su daleko ispred mana, ali ipak ne treba zaboraviti na njih. Većina ovih pitanja u vezi sigurnosti kod cloud poslovanja se rješavaju kako se tehnologija razvija i standardi rastu. Nekoliko primjera gdje su cloud sustavi nesigurni ne bi trebali odvratiti tvrtke od korištenja ove napredne tehnologije. Jedino bi trebali biti jako oprezni prilikom odabira kvalitetnog pružatelja cloud usluga, jer tim odabirom sprečavate mnogo potencijalnih problema.

Trebate brz, siguran i povoljan virtualni server smješten u sigurnom Cloudu?  
Pokrenite ga odmah – Isprobajte besplatno 30 dana Linux ili Windows server!

Saznajte više

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.