Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Jednom kad se otisnete u poduzetničke vode na svakom vas koraku čekaju davanja, zato pažljivo proučite zakonske propise.

Bilo da se bavite proizvodnjom ili pružanjem različitih vrsta usluga, redovite mjesečne troškove poslovanja nemoguće je zaobići. Prije pokretanja ikakvog posla potrebno je napraviti detaljan poslovni plan, no mi ćemo se sada pozabaviti samo onim općenitim dijelom, uzimajući u obzir prosječne izračune. Krećemo od pretpostavke da ste vašu tvrtku već registrirali i pokrenuli, tako da sva jednokratna početna davanja ovaj put nećemo obuhvaćati.

–> Vezani članak: Kako otvoriti biznis i pokrenuti poslovanje u nekoliko koraka

S obzirom da za različite djelatnosti postoje i različita davanja dobro se raspitajte kako bi znali što vas čeka, a naše izračune uzmite isključivo kao okvirne i informativne. Recimo da ste odlučili pokrenuti agenciju za usluge u Zagrebu – ova vrsta posla ne zahtjeva mnogo ulaganja po pitanju infrastrukture, no neke osnovne stvari ipak će vam trebati. Krenimo redom…

1. Poslovni prostor

Vaš posao treba imati i svoju adresu – zbog zakonskih zahtjeva, ali i prostora u kojem ćete raditi i dočekati klijente. Cijene se kreću ovisno o kvadraturi i lokaciji, no recimo da ćete u Zagrebu za samostalni ured u širem centru plaćati otprilike 80 kuna po četvornom metru mjesečno. Na raspolaganju su vam uvijek i dijeljeni uredi za okvirno 1500 kn, no to znači da većinom nećete moći utjecati na to tko vas okružuje. Ukoliko vam to ne smeta bacite oko i na neke od možda povoljnijih coworking mogućnosti.

Ako se odlučite na rad u vlastitom stanu, tada ćete u ime svoje firme morati sklopiti ugovor s vlasnikom stana, tj. samim sobom. Na tu ćete cijenu onda kao iznajmljivač morati plaćati i porez (pedesetak kuna mjesečno), pa dobro razmislite što vam se više isplati. Na raspolaganju su vam uvijek i virtualni uredi, koji vas, ovisno o potrebama, mogu koštati od 400 do 2000 kuna.

2. Mjesečne režije

Struja, voda, plin, komunalne naknade… Neizbježna prosječna potrošnja svaki će vas mjesec (za vlastiti prostor od 60 m2) olakšati u prosjeku za 1200 kuna. Tu su još telefon i internet bez kojih je poslovanje nemoguće, a koji se mogu pronaći u paketu za već od 160 kuna mjesečno. Ne smijete zaboraviti na članarinu za HGK koja iznosi oko 40 kuna (plus doprinosi koji se računaju kao postotak od prihoda). Želite li u svom poslovnom prostoru imati televizor ili radio prijemnik, računajte i na redovita davanja za HRT i/ili ZAMP, ovisno o broju prijemnika.

Vaša će tvrtka zasigurno imati i svoj račun u banci, pa nemojte zaboraviti i na tih 5-10 kuna mjesečno, dok će vas usluge računovodstva koštati od 400 do 1000 kuna. Budu li vam potrebne usluge odvjetnika, računajte na nekih 500 kuna, što je minimalna tarifa koju propisuje odvjetnička komora.

Tu su još i rente koje se plaćaju ovisno o djelatnosti i dohotku, poput direktne ili indirektne spomeničke rente, članarine turističkoj zajednici i naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma.

3. Infrastruktura

Ovisno o vašem izboru adrese, može se dogoditi da vaš novi ured bude potpuno opremljen, ali isto tako da u njemu nema ničeg osim zidova. Vaš ukus i mogućnosti odredit će izbor namještaja, no ono što vam definitivno treba za poslovanje su računala, printeri, fax uređaji, telefoni, serveri… Za sve to ćete sigurno morati izdvojiti nekoliko tisuća kuna, a ukoliko sami niste IT stručnjak onda morate uračunati i njihovo održavanje. Zanimljivija opcija je svakako najam informatičke opreme, u koji je za 260 kuna mjesečno osim korištenja računala, monitora i printera uključeno i održavanje istih 24 sata dnevno. Napredak tehnologije omogućio je i da neke od usluga poput faxa sada možemo koristiti i preko clouda, čime smanjujemo troškove, povećavamo dostupnost i ne radimo gužvu u uredu 🙂

Računala moraju imati i softver da bi mogla funkcionirati, pa ćete recimo za Microsoft Office 365, koji je bitan dio poslovanja, izdvojiti po korisniku od 29 kuna mjesečno pa nadalje.

ICT Marketplace Hrvatskog Telekoma nudi brojne mogućnosti koje se prilagođavaju vašem poslovanju, zbog čega je dobro redovito provjeravati njihove akcije koje često uključuju softver po promotivnim cijenama ili ga čak možete dobiti potpuno besplatno.

4. Troškovi radnika i porezi

Ako ste zaposleni negdje drugdje, vaša tvrtka može biti bez zaposlenih jer tada vašu plaću i doprinose već uplaćuje vaš poslodavac. Ako to nije slučaj, onda si morate isplaćivati barem minimalac koji za 2015. godinu iznosi 3029,55 kuna bruto (2423,64 kune neto).

Na kraju ne zaboravite da vaša tvrtka mora plaćati porez na dobit od 20 posto, a ako ste ušli u sustav PDV-a (što morate ako vam je promet iznad 230 tisuća kuna godišnje) onda 25% PDV-a plaćate uz svaki izdani račun.

Iako sve nabrojeno možda ne zvuči ohrabrujuće, samo se sjetite one stare da bez rizika nema ni profita, a kad radite za sebe, barem znate zašto se trudite!

Komentari

  • Kao direktor – član uprave, a nisi nigdje drugdje prijavljen u radnom odnosu, moraš za sebe uplaćivati doprinose u većem iznosu od propisanog minimalca. negdje oko 7500kn cca

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.