Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Par jednostavnih kriterija može vam pomoći u ovoj odluci. Čitajte dalje!

Započeli ste s radom, odabrali prostor i stigao je red na nabavu informatičke opreme. Kad nabavljate novo računalo, laptop ili neku drugu informatičku opremu ili softver, pred vama je naizgled jednostavan izbor: kupiti novu opremu ili unajmiti istu. Ovaj dio nerijetko stvara probleme prilikom pokretanja poslovanja, ali i tokom njegovog razvoja, jer nabava računala, monitora, pisača i ostale informatičke opreme opterećuje proračun tvrtke.

>> Pokretanje posla: vlastiti ili coworking prostor?

Ovisno o potrebama poduzeća u kojem radite (veličini firme, branši u kojoj poslujete, raspoloživom budžetu i nivou podrške koja vam je potrebna), donosimo par savjeta koje će vam, vjerujemo, pomoći pri odluci.

Kupnja informatičke opreme

Istina, kupite i vaše je, bez ugovorne obveze. Ako su vaše potrebe poslovanja relativno male, a novac vam nije problem – najjednostavnije je kupiti računalo ili informatičku opremu. Isto tako, možete kupiti računalo, a pisač, primjerice, iznajmite.

sale of laptops in store

Što ako ste veća firma? Recimo da trebate nabaviti računala za 10 zaposlenika. U tom slučaju najam bi mogao biti bolja opcija, posebno ako niste baš pri novcu. Na kraju krajeva, zašto ostaviti novac zarobljen u opremi kad ga već možete investirati u razvoj poslovanja?

Koje su mane kupnje informatičke opreme? Kao prvo, veliki trošak. Kao drugo, održavanje je na vama. Kao treće, neizbježan je gubitak na vrijednosti kupljene opreme što kroz neko vrijeme zahtijeva novu investiciju.

Najam informatičke opreme

Opcija iznajmljivanja informatičke opreme odgovarat će:

–  poduzetnicima koji žele izbjeći investiciju ili imaju dinamične potrebe u poslovanju

Najam opreme zanimljiv je manjim tvrtkama jer nema ograničenja kad je riječ o minimalnoj količini opreme koja se naručuje. Primjerice, putem fiksnih mjesečnih naknada jednostavno možete uzeti u najam računala, monitore i pisače za bez velikih kapitalnih troškova i bez samostalne brige o održavanju i bez nepredviđenih troškova nastalih zbog kvarova opreme.

– većim tvrtkama koji imaju veće zahtjeve za IT infrastrukturom, a gdje rad sa klijentima može biti ugrožen zbog iste.

Veće firme imaju smanjene početne izdatke jer nije potrebna velika investicija u računala, već koriste model plaćanja putem fiksnih mjesečnih naknada, čime kontrolirate troškove. Istovremeno omogućava da svoja sredstva usmjere u razvoj posla umjesto u jednokratnu kupnju informatičke opreme.

Interior of a modern office

U oba slučaja, najam opreme donosi i još neke prednosti:

  • tehničku podršku i savjetovanje tijekom cijelog trajanja usluge, 24/7, bez dodatnih troškova. Ukoliko poteškoće nije moguće riješiti telefonskim putem ili udaljenim pristupom, stručnjaci stižu na lokaciju korisnika i jamče popravak ili zamjensko računalo u roku od jednog radnog dana.
  • Sigurnost – računala su zaštićena antivirusnom zaštitom koja se redovito ažurira.
  • usluga je skalabilna i podrazumijeva mogućnost odabira opreme prema korisnikovim potrebama, u smislu količine i performansi opreme.
Hrvatska u najmu opreme zaostaje za europskim prosjekom, a razlog tome možemo tražiti u neinformiranosti u korištenju i nerazumijevanju same usluge iznajmljivanja informatičke opreme.

Opremanje ureda informatičkom opremom ne mora vas baciti u ogroman trošak

Iznajmite novu informatičku opremu prema svojim potrebama i ne mislite na održavanje i servis!

Pogledajte ponudu najma ICT opreme

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.