Kontaktirajte nas

Javni sektor susreće se s brojnim izazovima, stoga gradovi sve više razvijaju digitalni sustav za pametne gradove uvođenjem pametnih M2M rješenja.

Javni sektor nudi brojne usluge koje koriste cjelokupnom društvu, kao što su primjerice vodoopskrba, javna rasvjeta i javne službe. Međutim, kako je broj stanovništva u porastu, navedeni sektor susreće se i s brojnim izazovima, uključujući i ograničena sredstva u kombinaciji s rastućim potrebama građana. Stoga gradovi sve više razvijaju digitalni sustav za pametne gradove uvođenjem pametnih M2M rješenja. Tvrtke Salzburg Research i WSS iz Amsterdama dva su uspješna primjera praktičnog rješavanja urbanističkih pitanja korištenjem M2M rješenja.

Što su M2M rješenja?
MACHINE-TO-MACHINE (M2M) rješenja su ona koja omogućuju automatski prijenos i razmjenu podataka između uređaja, strojeva ili aplikacija raznih namjena: npr. vozila, alarmnih sustava, bankomata, automata za prodaju robe ili naplatu usluga, nadzor udaljenih uređaja i postrojenja i dr. Sva ta rješenja mogu se jednostavno kontrolirati iz udaljenosti, koristeći samo mobilnu mrežu.

Parking, javna rasvjeta i upravljanje otpadom samo su primjeri područja u kojima M2M rješenja mogu povećati javnu korist i smanjiti troškove gradova i općina. Stoga ne iznenađuje da se pametni gradovi pojavljuju u cijelom svijetu jer su takvi gradovi u velikoj mjeri digitalizirali gradski ekosustav, čije su temeljne značajke samosvjesnost i učinkovitost potpomognuti ICT tehnologijama. Pametni sustavi prijevoza i pametna javna rasvjeta ocijenjeni su kao infrastrukturni projekti koji najviše obećavaju te su najkorisniji za povezane gradove. Korištenjem odgovarajuće aplikacije za pametne gradove – kao na primjer kombinacijom LED ulične rasvjete i pametnih rješenja za upravljanje – gradovi mogu smanjiti troškove potrošnje električne energije za 30 do 70 posto te troškove održavanja za 10 posto.
 
Moglo bi vas zanimati i ovo:

HT u Dubrovniku započeo najveći Smart City projektu u Hrvatskoj
Predstavljena pametna rješenja za budućnost hrvatskih gradova

Kratak prikaz mogućih koristi za korisnike

Koristi za zajednice:

  • smanjena potrošnja energije i smanjivanje troškova
  • manji stupanj zagađenosti
  • udaljeni nadzor i kontrola imovine
  • predvidljivo održavanje i neposredni popravci.

Koristi za građane:

  • veća sigurnost u gradu s pomoću kontrolirane javne rasvjete i nadzora
  • ušteda vremena zahvaljujući novim uslugama, kao što su primjerice smjernice za parkiranje.
Tvrtka Salzburg Research: u brzom traku uz M2M rješenja

Nitko se ne voli zateći u prometnoj gužvi, a isto misle i stručnjaci iz tvrtke Salzburg Research, neovisnog austrijskog instituta za istraživanje koji se bavi informatičkom tehnologijom u područjima e-zdravlja, e-turizma, energije, interneta i mobilnosti. U spomenutom institutu odlučili su se pozabaviti problemom prometnih zastoja analizom gradskoga prometa koja se radi na temelju podataka koji se automatski prikupljaju iz vozila. Opremili su vozila GPS uređajima i M2M SIM karticama iz tvrtke T-Mobile Austria. Navedene su kartice kontinuirano prenosile prikupljene podatke do središnje platforme, a ondje se potom svi podatci analiziraju. Takav postupak omogućuje pregled prometa za cijelo područje Salzburga u stvarnom vremenu, a istodobno je osigurana i privatnost svih podataka u skladu s austrijskim zakonima o zaštiti podataka. Trenutačna se situacija u prometu provjerava svake minute preko podataka o kretanju anonimnih vozila. Rezultat se prikazuje na prometnoj karti u stvarnom vremenu.

Prikupljeni se podatci također koriste i za predviđanja prometnih stanja, a dostupni su i javnosti. M2M SIM kartice, koje je osigurao T-Mobile Austria, imaju mogućnost kontinuiranog upravljanja preko T-Mobile M2M portala za usluge: korisnici dobivaju točan pregled prijenosa podataka, mogu zaustaviti zloupotrebu kartice te ostvaruju dodatnu korist u povoljnijijim tarifama za roaming ako, primjerice, automobilom putuju u Njemačku.

pametni-gradovi-predstavljena-pametna-rjesenja-hrvatska

Tvrtka WSS Infocard Systems: rješenja za pametni otpad

Gradski je otpad velika smetnja, a posebice ako se njim ne upravlja pametno. Tvrtka WSS Infocard Systems, inače partner Deutsche Telekoma, nizozemska je tvrtka specijalizirana za IT rješenja za sustave pametnoga nadgledanja i upravljanja otpadom. Oslanjajući se na pouzdan pristup mobilnim mrežama diljem Europe uz pomoć Deutsche Telekoma, tvrtka WSS razvila je rješenje kojim obične kante za smeće postaju pametni spremnici za otpad. Trenutačno je u Amsterdamu oko dvije tisuće javnih kanta za smeće koje su dobro održavane zahvaljujući individualiziranim planovima za pražnjenje – gradske vlasti točno znaju koje kante za smeće treba prazniti češće od ostalih. Tako se pojedini spremnici za otpad prazne šest puta dnevno, dok se ostali prazne tek svaki drugi dan. Kako to zapravo funkcionira?

wss-infocard-systems

Čista tehnologija

Na svaki spremnik za otpad pričvršćen je identifikacijski čip s radijskom frekvencijom, a zaposlenici gradske čistoće upotrebljavaju ručni uređaj za očitavanje čipa te pohranjuju podatke o očitanom stanju za pojedini spremnik. Ti se podaci prenose preko modema do WSS web portala za usluge preko sigurnih Deutsche Telekom mreža. Nakon prijave na spomenuti portal, gradski zaposlenici mogu vidjeti sve podatke koje su poslali djelatnici gradske čistoće u stvarnom vremenu, a potom mogu analizirati podatke i izraditi detaljni plan održavanja i pražnjenja kanta za smeće. Taj je sustav omogućio Amsterdamu pružanje ove javne uslugu u skladu s proračunskim ograničenjima, s obzirom na to da posebne M2M tarife za neograničeno korištenje omogućuju da cijene prijenosa podataka budu iznimno isplative.

evidencija-odvoza-komunalnog-otpada

Upoznajte jedinstven sustav za pametno i ekološko upravljanje komunalnim otpadom – Evidencija odvoza komunalnog otpada.

Saznajte više

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.