Kontaktirajte nas

Uvijek znati gdje vam se nalaze vozila: nekad je ovo bila neostvarena želja voditelja voznog parka a danas je postala stvarnost zahvaljujući M2M.

Uvijek znati gdje vam se nalaze vozila: ono što je nekad bila neostvarena želja voditelja voznog parka danas je moguće zahvaljujući komunikaciji između strojeva (M2M). Rezultat? Optimizirano i učinkovitije planiranje ruta i u konačnici smanjeni troškovi. Kako bi to ostvarili, Walmark i MODRÝ ANDĚL, dvije kompanije koje posluju u Češkoj Republici i Slovačkoj, služe se uslugama M2M-a za praćenje koje pruža društvo T-Mobile Czech Republic.

U automobilskoj je industriji zabilježeno veliko povećanje prodaje tijekom posljednjih nekoliko godina. To je dovelo do procvata industrije stvaranjem prilika za rješenja za upravljanje voznim parkom kao što su uređaji za praćenje vozila, analitika voznog parka i još puno toga. Razvoj boljih alata za upravljanje voznim parkom potaknut je pitanjima zaštite okoliša, normama za smanjenje emisija CO2 i, prije svega, potrebom upravitelja voznog parka za operativnom učinkovitošću. Tehnologije kojima se omogućuje pouzdano upravljanje voznim parkom hardverski su uređaji kao što su oznake i čitači radiofrekvencijske identifikacije (RFID), senzori, terminali za prikaz, mobilne i globalne navigacijske satelitske usluge te posebno komunikacija između strojeva.

Kako to funkcionira?

U društvima s voznim parkom jedan je od glavnih zadataka voditelja voznog parka da bude uvijek informiran o voznom parku. Komunikacijom između strojeva pruža se pametna pomoć s tim u vezi. Različiti senzori u svakom vozilu šalju podatke ugrađenom telematskom sustavu s M2M SIM karticom ili modulu s M2M SIM čipom. Potonji automatski prenosi informacije platformi za M2M koja prikuplja i obrađuje podatke. Voditelj voznog parka zatim pristupa informacijama preko web-portala na računalu ili tabletu.

Vezani članak: Zašto bi svaka tvrtka trebala imati Cloud nadzor vozila

Walmark i Modry Andel – korisnici iz Češke republike, već nam vjeruju

Neovisno o tome jeste li, poput Walmarka, veliki pružatelj usluga zdravstvene skrbi potrošačima u srednjoj i istočnoj Europi s vodećim položajem u području dodataka prehrani ili, poput kompanije MODRÝ ANDĚL, pružatelj usluga prijevoza putnika u Češkoj Republici, praćenje voznog parka uporabom M2M-a korisno je u brojnim različitim sektorima.

Izazovi s kojima su se obe kompanije suočavala posljednjih godina bili su vrlo slični:

  • trebala su uštedjeti vrijeme pri prijavi vozila,
  • steći bolji uvid u cjelokupni vozni park u stvarnom vremenu i
  • znati gdje im se automobili nalaze u svakom trenutku.

Uvođenje elektroničkog rješenja za M2M bio je sljedeći praktični korak kako bi se udovoljilo navedenim zahtjevima, a relevantnom su tehnologijom omogućene i druge koristi.

T-Mobile Czech Republic pružio je društvima Walmark i MODRÝ ANDĚL pametno i jednostavno rješenje za M2M. Opremanjem vozila SIM karticama, mobilnom internetskom vezom i platformom za upravljanje voznim parkom T-Mobile je zajamčio jednostavnu, sigurnu i učinkovitu uslugu praćenja. Prema mišljenju Roberta Faltýneka iz kompanije MODRÝ ANDĚL, to se isplatilo: „Rješenje nam pomaže u održavanju visokog standarda naših usluga i omogućuje nam da ostvarimo bolju korisničku uslugu”, izjavio je g. Faltýnek.

Smanjenje troškova – poboljšanje korisničke usluge

Zašto su te kompanije zadovoljne novom tehnologijom? Jer im ona nudi pregršt koristi. Elektroničkim dnevnikom u znatnoj se mjeri pojednostavnjuje administracija vozila u odnosu na prije. One sada imaju savršeni pregled nad time gdje im se nalaze vozila i zaposlenici koji ih voze u svakom trenutku tako da mogu pratiti svako njihovo kretanje i, ako je to potrebno, pružiti savjete u vezi s mobilnom navigacijom. Na temelju tih informacija mogu se učinkovitije planirati rute i time uštedjeti vrijeme te u konačnici smanjiti operativni troškovi i poboljšati zadovoljstvo korisnika. Činjenica da se uređajima za praćenje vozila optimalno zaštićuju od krađe izvrsni je dodani bonus.

Međutim, navedene logističke prednosti još uvijek nisu sve. Pouzdana i sigurna mobilna mreža u vozilima vrlo je korisna i za brojne druge stvari. Ako prevozite ljude, a ne robu, možete im ponuditi dodatne usluge kako biste im putovanje učinili ugodnijim. Možete osigurati puno fleksibilnije opcije plaćanja tako što ćete putnicima, na primjer, ponuditi mogućnost izbora između plaćanja kreditnom karticom ili pametnim telefonom. Možete im ponuditi i besplatni Wi-Fi velike brzine za pretraživanje interneta, provjeru e-pošte ili komunikaciju s prijateljima i obitelji tijekom vožnje automobilom. Pronalaženje prijevoza bi isto tako moglo postati jednostavnije jer dodjela najbližeg raspoloživog vozila relevantnom korisniku postaje lakša ako svaki automobil ima mobilnu internetsku vezu.

Autor: David Týr,
voditelj za inovacije u području razvoja novog poslovanja

CNV-uredajiSmanjite troškove! Upravljajte svojim voznim parkom na mobitelu i računalu bilo gdje i bilo kada!

Upoznajte Cloud nadzor vozila

Pogledajte kako hrvatske tvrtke koriste Cloud nadzor vozila:

Luxor grupa d.o.o. za praćenje dostavljača 

Euroadria d.o.o. za praćenje specijaliziranih vozila za dostavu hrane

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.