Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Parking sustav koji je razvila hrvatska kompanija Mobilisis svoju je primjenu već pronašao diljem svijeta.

Nakon što je prošle godine tu čast imao Olivebox, ove je godine na Zidu poslovnog uspjeha trijumfirao MagSense. Ovaj sustav detekcije motornih vozila u mirovanju ili pokretu putem senzora za mjerenja promjena magnetnog polja zemlje uzrokovanih dolaskom automobila u blizinu senzora patentirala je kompanija Mobilisis.

MagSense omogućuje pouzdano detektiranje parkiranja vozila, smjer i brzinu kretanja vozila ili detektiranje kolone. Ovakva vrsta detekcije otvara nove dimenzije obrade podataka vezanih uz promet, a primjenjuje se prilikom parkiranja na otvorenim uličnim parkiralištima ili parkiralištima uz velike infrastrukturne objekte poput aerodroma, šoping centra ili brojanja prometa u kružnom toku.

Zadovoljan korisnik najbolja je reklama

Primjenom MagSensa dolazi do povećane urbane mobilnosti uslijed smanjenja prometne zagušenosti. Smanjena je emisija CO2 jer vozači više ne lutaju besciljno u potrazi za slobodnim parkirnim mjestom, a svaki vozač zna kako je pronalazak parkirnog mjesta u što kraćem vremenu posebno zadovoljstvo. Koncesionari parkirališnih mjesta imaju korist od ovog sustava jer im omogućava pristup svim relevantnim podacima kao što su točan trenutak zauzeća parkirnog mjesta, postotak zauzetosti i slično.

MagSense je prvo zaživio u Varaždinu gdje Mobilisis ima sjedište. Ondje su opremili najfrekventnija nadzemna i podzemna parkirališta senzorima za detekciju zauzetosti i ekranima koji pokazuju broj slobodnih i zauzetih parking mjesta u realnom vremenu.

Svoj doprinos razvoju “pametnih gradova” dali su i u inozemstvu. Tako se u Kölnu ovaj sustav može pronaći u zračnoj luci Köln Bonn, dok je u austrijskom Linzu njime opremljen otvoreni parking velikog šoping centra. Početkom rujna ove godine dovršeno je i puštanje u pogon nove instalacije MagSense 3DTC traffic countera u šoping centar REWE u blizini Stuttgarta.

Internet stvari – budućnost modernog poslovanja

Mobilisis već standardno sudjeluje na konferencijama vezanim uz fleet management i upravljanje logističkim procesima. Tamo su uvidjeli kako će se Internet stvari iskristalizirati u nekoliko vertikala od kojih je prva zasigurno vezana uz industriju zdravlja, dok se na drugom mjestu nalazi njihova, prometna niša. U skladu s tim razvijaju i svoja oba proizvoda, Mobilisis Fleet i MagSense.

Razvoj MagSensa traje već pet godina i sustav se još uvijek unapređuje, a ujedno nastaju i nove inačice proizvoda. “Internet of Things rješenja uvijek su spoj određenog elektroničkog uređaja i platforme za primanje i obradu poslanih parametara sa uređaja. Ako u jednadžbu ubacimo platformu odmah govorimo o zahtjevnim rješenjima. Mišljenja smo da će u rješenjima vezanim uz Internet stvari prednjačiti oni koji će nuditi dobre i održive platforme. Kada ste vlasnik dobre platforme onda dobavljač, vrsta i kompleksnost uređaja postaju manje bitni.” kažu iz Mobilisisa.

Zid poslovnog uspjeha kao odličan vjetar u leđa

Natječaj Zid poslovnog uspjeha je prilika tvrtkama da svoju poslovnu ideju prezentiraju stručnjacima i javnosti. “S tim ciljem smo se i prijavili na ovaj natječaj. Ponosni smo što je baš naš proizvod prepoznati kao najbolji te što smo dobili priliku uz podršku HT-a da kvalitetno prezentiramo svoju ideju na tržištu. Sudjelovanjem na ovom natjecanju dobili smo vrijednu nagradu, pažnju medija, nove poslovne partnere i klijente te iskustvo za nove izazove koji su pred nama.” ističu u Mobilisisu.

Kao najveću prednost suradnje s Hrvatskim Telekomom ističu razvijenu tehnološku infrastrukturu koja omogućava brzi razvoj i rast novih usluga čime su dobili profesionalnu podršku za kraći put do ostvarivanja i plasiranja na tržište. To im je zasigurno pomoglo i prilikom izrade novog većeg projekta u Izraelu koji će rezultirati potpuno novim konceptom detekcije i naplate parkiranja koji je u takvom obliku nepoznat tržištu. Implementacija počinje u prvom kvartalu 2016. godine u Tel Avivu i Jeruzalemu, a smatraju kako će u narednih pet godina takav sistem postati standard u svijetu.

U planu im je i joint venture s renomiranom njemačkom tvrtkom s kojom planiraju daljnji razvoj i prodaju, te samim time i otvaranje oko 60 novih radnih mjesta u sjedištu u Varaždinu. Sadašnjih dva milijuna eura prihoda tako planiraju povećati na deset, dok bi se ukupan broj zaposlenih treba povećati sa sadašnjih 40 na čak 100.

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.