Kontaktirajte nas

Ukradite ideju s naše liste i preuzmite kontrolu nad svojim vremenom uz vlastiti posao od kuće.

„Vidjet ćeš ti kad i sama rodiš“, rečenica je koju su mnoge žene čule u svom životu, a veliki broj njih se i iznenadio kada je uvidio koliko je istinita. Život ti se promijeni doslovno preko noći, a osim što su sada odgovorne za život još jednog malog bića, nerijetko se promijeni i percepcija okoline prema njima samima. Mnogi poslodavci ne znaju da prilikom zapošljavanja ne smiju pitati ženu o bračnom stanju i planovima vezanim za djecu, no dobar dio onih koji i znaju, to ipak rade. Mnogi isto tako pronalaze i legalne, ali nemoralne načine prekidanja ugovora sa ženama koje su tek postale majke, a sve kako na neko vrijeme ne bi morale svoje djelatnice pustiti na zakonom propisani porodiljni dopust ili tolerirati njihovo odsustvo kada su djeca bolesna.

Zato ne čudi što se mnoge novopečene majke odlučuju pouzdati u vlastite sposobnosti i pokrenuti svoj posao, bez brige o beskrupuloznim poslodavcima od čije nove mjere trebaju strepiti. Činjenica da je mama kod kuće ne mora značiti da se brine samo o djetetu i gleda televiziju u pauzama, mnoge imaju mnogo veće ambicije od toga. Rad od kuće za neke zvuči idealno, no on ima svojih prednosti i mana koje ne odgovaraju svakome. Pokretanje posla jednako je zahtjevno kao i njegovo vođenje, no kada zbrojite sve pluseve i minuse, najvažnije je da zaključite kako vam se uloženo vrijeme i novac ipak isplati, te ste zadovoljni svojim odabirom. Ako ste se i same našle u ovoj situaciji, donosimo vam nekoliko ideja koje bi vam mogle pomoći da se pokrenete, kao i primjere nekih poduzetnih mama čije priče vam mogu poslužiti kao odlična inspiracija!

Poslovi za mame – Moda i dizajn

Bilo da su vam moda i dizajn oduvijek bili na listi prioriteta ili ste tek nedavno otkrili afinitet prema istima, mnogo je načina na koje možete ispoljiti svoju kreativnost. Ručni rad je nešto što se oduvijek cijenilo, a unikatni komadi mogu postići i dobru cijenu na tržištu, ovisno o čemu se radi. Tu su i stranice poput Etsyja na kojima jednostavno možete pokrenuti i vlastitu trgovinu, a uz malo mašte i inspiraciju koju nalazite svuda oko sebe – granice nema.

DADA & ROCCO

Danira Glavinić je jedna od majki koju je na poduzetništvo inspirirala potreba za onim što ni sama nije mogla naći. Dotadašnje zaštite za dječje krevetiće nisu joj nikako odgovarale – ili su u potpunosti zaklonile bebu ili ih nije ni bilo. Zato je zajedno s majkom osmislila vlastiti proizvod kojim su se oduševile i mnoge njezine prijateljice. Pokazalo se da za njezinim idejama postoji potražnja i tako je sada ponosna vlasnica vlastite kompanije s otoka Brača.

MAMASITA AND SON

Nakon studija novinarstva, Ivka Armanda svoju je poslovnu i privatnu sreću našla u plesu. No rođenjem sina na um joj pala ideja za koju nikako nije mogla naći rješenje u trgovinama na raspolaganju. Osmislila je majice za majke i sinove s usklađenim natpisima. U suradnji s još nekoliko kreativnih žena pokrenula je brend koji sada nudi haljine, tunike i bodije, a u potpunosti je hrvatski proizvod.

LE PRASE

Majka tri prekrasne djevojčice, Tajana Stanković, umjetnica je koja je svoju sreću pronašla u kreativnom poslu kojeg je pokrenula zajedno sa suprugom Alanom. Njihova kaširana kasica naziva Le Prase, nastala je kao rezultat igre s djecom, no s vremenom se svidjela svima koji su je vidjeli i danas je izrasla u pravi brend. Uz male prasce, tu je i Mašenka, djevojčica čiji lik krasi i kolekciju nakita s potpisom ove dizajnerice. Od manufakture u garaži, ovaj je brend ubrzo našao i svoje mjesto u vlastitom dućanu u centru Zagreba.

 

Inspiracija za mame koje su vješte u gastronomiji

Vaša su kuhinjska eksperimentiranja nadaleko poznata, a kolači i torte koje pripremate razlog su zbog koje vam gosti danima ne izlaze iz kuće? Zašto ne bi svoj talent i unovčili? Poradite na vizualnoj prezentaciji i malo se educirajte o načinima prezentacije svoje vještine, a kada imate vremena u izradu možete uključiti i svoje najmlađe. Svi dobivaju!

FANCY CAKE

Po struci frizerka, Ana Marcelić je svoj hobi odlučila pretvoriti u posao. Biti supruga košarkaša i majka troje djece više joj nije bilo dovoljno, pa je počela izrađivati kreativne torte i slastice, te je nakon početaka u vlastitoj kuhinji, otvorila i svoju slastičarnicu. Danas su njezine kreacije među najpoznatijima u metropoli.

DOMAĆICA

Mlada djevojka, danas majka, vratila se iz Zagreba u rodnu Viroviticu i odlučila od majke naučiti sve ono što joj je trebalo za samostalan život – među ostalim i kuhanje. Sve savjete i recepte počela je zapisivati i fotografirati, a ubrzo se poprilično usavršila. Sanja Mijac danas je jedna od najpoznatijih hrvatskih gastro blogerica, a njezine recepte kopiraju tisuće žena.

 

Odnosi s javnošću i mediji

WAVES KOMUNIKACIJE

Nakon desetljeća duge uspješne karijere u novinarstvu, majka dvoje djece Nives Polovina Barun shvatila je kako joj radno vrijeme i obveze koje je nosio ovaj dinamični posao, više ne odgovaraju. Skupila je životnu ušteđevinu i pokrenula vlastitu agenciju za odnose s javnošću. Nakon početnih muka, danas je sama svoja šefica koja si kreira raspored po želji i zahtjevima klijenata, te uživa u onom što radi.

 

Zabava i organizacija

Kao majka posjetili ste stotine igraonica, ali nijedna nije bila po vašem ili ukusu vaših najmlađih? Onda je vrijeme da napravite svoju! U stvari, ne mora nužno biti riječ o igraonici, mnoge kreativne radionice pokrenule su upravo majke koje nisu pronalazile dovoljno dobre ideje za zabavu svojih mališana.

ČAROBNA DUGA

Majka dvije djevojčice (i treće na putu), shvatila je da želi da njezin posao bude vezan uz njezinu djecu. Angažirala se i pronašla sve informacije o otvaranju vlastite igraonice/rođendaonice, te svoju ideju pretvorila u stvarnost. Uz potporu prijatelja i grupe mama koje je upoznala na Facebooku, njezin se posao širi iz dana u dan, a najbolje ideje joj daju upravo – njezine cure.

WEDDING2BOOK

Jedinstvena digitalna platforma u Hrvatskoj, rezultat je rada dviju žena – Andree Matić i Ane Kole Udvardi, koje su ujedno i sretne majke. Na njoj svi koji planiraju vjenčanje mogu pronaći pružatelje usluga, koji također mogu kreirati vlastiti profil i dati najbolju ponudu. Osim platforme, same rade i kao organizatorice vjenčanja, a uskoro usluge proširuju i na inozemno tržište.

 

IT i putovanja

Žene u informacijskim tehnologijama već odavno nisu iznimka već pravilo, zato čak i ako niste završili neki od tehničkih fakulteta, možete dati priliku tečajevima koji odgovaraju vašim afinitetima, te se početi baviti programiranjem, kodiranjem ili drugim vidom informatičkog izražavanja. Uz mnoštvo freelance stranica na kojima možete pružiti svoje usluge korisnicima diljem svijeta, ne morate se ni maknuti iz svoje kuće kako bi razvili uspješnu karijeru.

MALA TVORNICA IDEJA

Uz potporu supruga, informatičkog stručnjaka, Karin Werner Klement pronašla je način kako izbalansirati majčinstvo i poduzetništvo. Njihova tvornica ideja bavi se izradom web stranica, ali i zanimljivim poslovnim poklonima, te dizajnerskim rješenjima za svaku priliku.

ITRAVEL

Inženjerke geodezije i geoinformatike, Nataša Kapov, svoj je i suprugov posao objedinila netom nakon porodiljnog dopusta. Zajedno su stvorili aplikaciju koja je olakšala poslovanje mnogim turističkim agencijama i turoperatorima. Većina njezina poslovanja odnosi se na vanjsko tržište, a svoj stav prema majčinstvu pokazala je i zapošljavanjem trudnice koja se na razgovoru pokazala kao idealan kandidat za tu poziciju, zbog čega su odlučili da se isplati pričekati je i nakon porodiljnog.

 

Briga o kućanstvu može postati i posao 

Mnogi misle kako nemaju dovoljno kvalifikacija ili dovoljno kvalitetnu ideju kako bi započeli posao „od nule“. No ponekad je rješenje u malim stvarima. Briga o kućanstvu nešto je što vjerojatno radite i sami za sebe, pa zašto svoje vještine ne biste usavršili i ponudili ih na tržištu rada? Nemaju svi vremena, volje i znanja za dobro očistiti, skuhati ili urediti svakodnevni život, zato bi vaše usluge mogle biti odlično prihvaćene.

EKO DOM

Nakon povratka s porodiljnog, Marijana Šimunić Raič dobila je otkaz i odlučila da će postati sama svoja gazdarica. Isprva je čistila kako bi popravila kućni budžet, a onda je zaključila kako je čišćenje nešto što doista voli raditi, te je pokrenula i vlastiti obrt. Uz supruga i troje djece potrebno je dobro organizirati se, no zadovoljstvo vlastitim poduzetničkim pothvatom nije izostalo.

JEDEM DOMA

Željka Maras svoju je profesiju vidjela u novinarstvu i odnosima s javnošću, no ubrzo je shvatila da je briga o kućanstvu neotkrivena niša u kojoj ova majka i domaćica može ponuditi svoje usluge. Osnovala je firmu koja za svoje klijente nabavlja svježe namirnice i u njihovom životnom prostoru priprema ukusna i zdrava jela po dogovoru i za nekoliko dana unaprijed.

 

Edukacija i književnost

PAMETNICA

Kći s poteškoćama u razvoju za Irenu Orlović bila je najveća inspiracija za poslovni uspjeh. Materijali i literatura za rad s djecom danas čine većinu izdanja njezine izdavačke kuće Harfa, a sama Irena gostuje na brojnim tribinama o poduzetništvu kao primjer svim ženama koje i same pokreću vlastiti posao. Njezin najpoznatiji proizvod je aplikacija Pametnica koja nudi mnoštvo materijala za rad s djecom, a inspirira i roditelje.

FUN2LEARN

Rano učenje engleskog jezika s njezinim djetetom, inspiriralo je Ivanu Akrap Antić da u rodnom Splitu otvori vlastiti centar za poduku. Njezini programi bili su inovativni i stvarala ih je sama u gradu u kojem nikada prije nije radila niti imala prijašnjih klijenata.

 

Trgovina i financije

Baš svaka vještina koju posjedujemo može se iskoristiti, samo ako dobro razmislite kako ju primijeniti. Ako je trgovina vaša jača strana, razmislite o otvaranju svoje online i offline trgovine. Ukoliko mislite da nemate što prodavati, jer ni ne proizvodite ništa, proučite našu priču o dropshippingu. Rješenje uvijek postoji.

POKLONI ME

Kata Barišić ostala je bez posla, kada joj je na um pala ideja o web shopu namijenjenom darivanju. Pokloni koje odaberete razvrstani su po kategorijama, a dostavljaju se unutar 24 sata od plaćanja ili čak isti dan ako je baš hitno. Pokloni su personalizirani i poklanja im se mnogo pažnje prilikom odabira, a Kata je napokon sama svoja šefica.

ADUT

Financije i računovodstvo nešto su što većina ljudi ne voli, ali zahvaća apsolutno svakoga. Antea Kaleb svoju je priliku prepoznala upravo u ovom sektoru, te je pokrenula vlastitu kompaniju koja se bavi računovodstvom i poreznim savjetovanjem. Ova majka očito voli izazove, jer se, osim brigom za svoje troje djece, u slobodno vrijeme bavi i vatrogastvom.

 

Svi nabrojani primjeri samo su dio brojnih uspješnih priča koje su pokrenule upravo majke – poduzetnice. Nišu u kojoj želite djelovati možete naći doslovno svugdje – online ili offline, a važno je samo da doista vjerujete u ono što radite i tome se posvetite. Osim vlastitog zadovoljstva i popravka kućnog budžeta, zasigurno ćete inspirirati i vlastitu djecu, koja će vidjeti da majka doista – može sve!

A za dodatnu inspiraciju oko vođenja modernog poslovanja i organizacije – potražite inspiraciju na BizIT.hr (samo utipkajte u tražilicu što vas zanima)! 🙂

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.