Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

„Mobile World Congress” (MWC), svjetski kongres u području pokretnih komunikacija, najveće je okupljanje industrije pokretnih komunikacija u svijetu koje se održalo od 27. veljače do 2. ožujka 2017. godine u Barceloni. Ovogodišnjim motom „osjetite povezanost diljem Europe” ističe se ugled Deutsche Telekoma kao inovativnog partnera za digitalnu suradnju u cijeloj Europi. Na svojem štandu predstavili su, među brojnim rješenjima, slučajevi upotrebe za pametne gradove koji se temelje na tehnologiji uskopojasnog IoT-a.

Operatori pokretne mreže uskoro će povezivati više strojeva nego ljudi. Doživite neposredno tu budućnost na MWC-u. Na našem štandu posjetitelji već mogu otkriti internet stvari (IoT) i druga pametna rješenja, kao što su rješenja za mrežu sljedeće generacije koja se u potpunosti temelji na IP-u te rješenja za povezivanje i sigurnost, „5G FOR GOOD” s proširenom stvarnošću omogućenom u 5G mreži, rješenja iz područja robotike i slučajevi upotrebe koji se temelje na tehnologiji uskopojasnog IoT-a (NB-IoT). Ta je tehnologija, koja je prikladna za aplikacije koje zahtijevaju malu širinu pojasa i imaju malu potrošnju energije, kao što su inteligentni sustavi parkiranja, pametna brojila i gospodarenje otpadom, idealna za upotrebu u pametnim gradovima.

Rješenja utemeljena na NB-IoT-u za pametne gradove

U svojem čvorištu za razvoj prototipova u području NB-IoT-a DT s odabranim partnerima i start-upovima radi na razvoju suvremenih rješenja za pametne gradove. Na štandu su predstavili nekoliko primjera, uključujući:

  • pametno gospodarenje vodama: Ayyeka (ayyeka.com) je kalifornijski start-up koji pametno gospodarenje vodama pretvara u stvarnost. Ayyeka razvija rješenja za udaljeno upravljanje s kraja na kraj kojima se racionalizira i zaštićuje postupak prijenosa podataka s terena do donositelja odluka i sustave SCADA kojima se omogućuju pametne infrastrukturne i okolišne mreže,
  • pametno gospodarenje otpadom: EcoMobile d.o.o. (ecomobile.hr), hrvatsko društvo, nudi pametna rješenja za gospodarenje otpadom. Njegovim se tehnologijama, na primjer, omogućuju elektronička identifikacija posuda za otpad i udaljeno mjerenje popunjenosti kontejnera za otpad. Time se osiguravaju brojne prednosti za gradove, uključujući smanjenje emisije CO2  i ušteda do 50 % na troškovima prijevoza i radne snage,
  • pametna rasvjeta: rješenjem inteliLIGHT (intelilight.eu) Flashneta, rumunjskog društva, osigurava se prava količina svjetlosti gdje i kada je to potrebno. Zahvaljujući dubinskom upravljanju mrežom daje se točna povratna informacija u stvarnom vremenu o svim promjenama u mreži, smanjuje se potrošnja energije i nude se napredni alati za optimizaciju održavanja,
  • pametna poljoprivreda: BeeAndMe (beeand.me) iz Beča rješenje je za nadzor košnica kojim se pčelarima osigurava tehnička pomoć: mikroprocesorska jedinica mjeri sve parametre važne za pčelarstvo. Podaci prikupljeni uređajem za nadzor pčela obrađuju se tehnikama za dubinsku analizu podataka, čime se pridonosi pronalasku odgovora na važna znanstvena pitanja.
Dodatna glavna obilježja

Deutsche Telekom će u 2017. godini uvesti NB-IoT u komercijalnu upotrebu u osam zemalja: Njemačkoj, Nizozemskoj, Grčkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Austriji, Slovačkoj i Hrvatskoj. Na MWC-u su DT i China Unicom najavili strateško partnerstvo s ciljem zajedničkog jačanja svojih kompetencija za M2M i stvaranja novih poslovnih prilika u Europi i Kini.

Uz navedena uzbudljiva kretanja u području M2M-a/IoT-a, predstavljen je i bogati niz rješenja za poslovne korisnike. Jedno od njih je „Cloud CPE” (korisnička oprema u oblaku), kojim se korisnicima omogućuju jednostavno naručivanje i aktivacija određene usluge u samo nekoliko klikova na samoposlužnom portalu. To se rješenje može primjenjivati za sve usluge potrebne jednom uredu: vatrozid, upravljanje prometom, kvaliteta usluge, VPN, praćenje i izvješćivanje. Drugo je rješenje „Communication Recording” (snimanje komunikacije), usluga koja je oblikovana imajući na umu financijske institucije i kojom se omogućuje sigurno snimanje razgovora s korisnicima.

Autorica: Agnieszka Chrzanowska
Marketinške komunikacije za poslovne korisnike u Europi, Deutsche Telekom

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.