Kontaktirajte nas

Poduzeća koje u marketingu koriste video produkciju imaju 49% brži rast zarade od onih koji ovaj medij ignoriraju.

74% milenijalaca kaže da na njihovu odluku prilikom izbora između dva proizvoda utječe video koji gledaju, dok četiri puta više ljudi radije vole pogledati video nego čitati tekst o onome što žele kupiti. Što se statistike tiče tu je i rata konverzija koja za web stranice s video zapisima iznosi 4.8%, za razliku od onih bez videa koji u prosjeku imaju 2.9%. Troškovi profesionalne produkcije možda ponekad jesu viši, no vi prilikom njihovog angažmana ne kupujete samo video, već plaćate za njihovo vrijeme, stručnost, opremu i ideju. Ovdje itekako vrijedi onda „koliko para – toliko muzike“. Ukoliko se ipak odlučite uhvatiti u koštac s vlastiti produciranjem, internet nudi i nekoliko besplatnih opcija koje će vam olakšati posao.

Online edukacije za početnike

Čak i kada se čini da je montiranje video zapisa samo rezanje i lijepljenje, tu ipak ima mnogo više posla. Svaki se zapis rastavlja na zvuk i sliku kojima se zasebno morate pozabaviti, a uključite li i pozadinsku glazbu, već imate tri različite stvari koje morate uskladiti. Ubacite li u cijelu priču i grafike ili složenije animacije, već prelazite granice amaterskog bavljenja montažom. Zbog toga ne bi bilo loše prije samo početka eksperimentiranja ipak se malo educirati. Web stranice poput Lynde imaju mnogo opcija za različite programe, a možete krenuti s općenitim tutorijalima, pa se s vremenom orijentirati na detalje, ovisno o željama i potrebama. Jednom kada svladate teoretske osnove, najbolje je učiti u praksi. Za vas smo pronašli i izdvojiti pet programa pomoću kojih možete testirati svoju kreativnost i urediti video zapis za potrebe vlastite promocije. Uvijek imajte na umu da je dobro snimljen materijal pola obavljenog posla, zato pazite na svaki dio produkcijskog procesa. Vjerujte nam, olakšat ćete sebi.

1. FILMORA VIDEO EDITOR

Promoviran kao najbolji alat za amatere, njegove „drag & drop“ funkcije doista su jednostavne za uporabu. Za početak možete odabrati između jednostavnog moda rada ili onog sa svim opcijama. U ovom potonjem možete birati i glazbu koju želite koristiti, već napravljene grafike i mnoštvo filtera koje jednostavno „odvučete“ klikom miša tamo gdje ih želite postaviti. Intuitivan za korištenje i prilično zabavan, no dodaje watermark na vaše finalne proizvode, osim ako se ne odlučite za plaćenu verziju, a to mu je najveća mana.

Više:

2. LIGHTWORKS

Ovaj softver zaslužan je i za montažu filmskih hitova, poput „Vuka s Wall Streeta“, tako da bi i vama trebao biti sasvim dovoljan. Doduše postoji besplatna i plaćena verzija, a limitirani ste na rezoluciju od 720p. Ovdje nema već spremnih templatea koje možete koristiti, ali zato pruža mnogo po pitanju profesionalnog dojma i preciznog montiranja. Ovaj je alat više usmjeren na profesionalno korištenje, pa ako se malo potrudite s njim možete mnogo toga što drugi besplatni programi ne nude kao opciju.

Više:

3. BLENDER

Ovaj open source program podržava naprednu animaciju, kao i mnogo traka za rad, zato ga koriste i mnogi profesionalci. Možda je malo kompleksan za apsolutne početnike, no zato daje širinu opcija koje možete iskoristiti jednom kada vam osnove budu u malom prstu i poželite profesionalniji izgled. Ili jednostavno volite animacije.

Više:

4. HITFILM EXPRESS

Kao i većina, ovaj editor također nudi besplatnu i opciju koja se plaća, no ova za koju ne morate izdvojiti ništa je sasvim dovoljna za početak. Uostalom, ne morate kupovati punu verziju ni kada poželite nešto više, jer ovdje se nudi opcija individualnih nadogradnji koje koštaju po nekoliko dolara, ovio o vašim potrebama. HitFilm ima standardni prikaz za uređivanje, a omogućuje i uporabu nekih jednostavnih specijalnih efekata.

Više:

5. DAVINCI RESLOVE LITE

Ovaj alat koriste mnogi holivudski profesionalci kada je riječ o korekciji boje, a čak ni njihova skuplja verzija ne nudi mnogo više od ove besplatne (barem za vaše osnovne potrebe). Profesionalci ga često ističu kao jednog od najboljih besplatnih programa za montažu, a iako je potrebno malo više vremena za svladati ga, definitivno se isplati.

Više:

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.