Kontaktirajte nas

Upuštanje u vlastiti poslovni pothvat može biti jednako uzbudljivo i riskantno, a na nama je da savršenim balansiranjem uživamo u onome što radimo dok nam poslovna dokumentacija svojim pozitivnim stanjem odaje uspješan pristup poslovanju. No bez obzira koliko se pripremali, postoji nekoliko grešaka koje naprave skoro svi, a uz malo truda daju se lako izbjeći.


Kada pokrećete posao, pokušajte biti realni koliko god je to moguće – možda ste odlični u onome što radite, no to ne znači da ste sposobni pratiti baš sve segmente poslovanja jednako dobro. Računovodstvo je kompleksan posao, koji se često prilagođava izmjenama zakona. Ne stignete li pratite sve promjene, brzo bi se mogli naći u prekršaju i s neplaniranim troškovima. Dok neke greške radite nesvjesno, postoje i one do kojih dolazite svjesnim odlukama, vjerujući iskreno u najbolji mogući ishod, sve dok vam se ta tehnika ne obije o glavu. Evo nekoliko poteza koje povlače svi koji su ikada pokrenuli vlastito poslovanje – ako ne sve, onda barem neke od njih. No čak i ako ste pogriješili, dobra vijest je da vjerojatno još postoji nada da se iz svega izvučete, naravno, uz stručnu pomoć. 

Štedite na svemu

Stara izreka kaže kako nitko nije dovoljno bogat da bi kupovao jeftino, dok druga govori o tome da koliko para damo, toliko muzike ćemo i dobiti. S obzirom na to da izreke obično dolaze iz iskustva, trebamo se zapitati je li nam doista isplativo ulagati u jeftino. Na početku poslovanja možda nemate dovoljno novaca i potražite najjeftinijeg mogućeg knjigovođu, bez obzira na njegovo iskustvo. Dok vas dobar i iskusan poznavaoc financija može izvući iz gotovo svake krize, ovaj već spomenuti bi vas jednako lako mogao uvući u više problema nego možete podnijeti. Par zaboravljenih računa koji dolaze na naplatu, porezni izvještaji koji su krivo popunjeni ili doprinosi koji nisu uplaćeni na vrijeme mogu vas na kraju koštati i cijelog poslovanja. Vaše financije iznimno su važan dio poslovanja i tako ih morate i tretirati. Dugoročno je mnogo isplativije odabrati skuplje, ali kvalitetno rješenje za upravljanje financijama, nego u zadnji čas tražiti izlaz kada stvari krenu loše.

Miješate osobne s poslovnim financijama

Kada je u pitanju obrt u kojem bez problema možete trošiti novac zarađen poslovanjem, ali i u drugim slučajevima kada na računu vidite sredstva koja je vaša kompanija zaradila, lako je zaboraviti tko bi tim istim sredstvima trebao raspolagati. Mnogi pomisle kako neće biti štete posegnu li tu i tamo u poslovni račun za privatne svrhe, no to većinom završi kako ne bi željeli. Svako trošenje poslovnih sredstava trebalo bi biti opravdano, bez obzira imalo ono zakonsko uporište ili ne. U suprotnom bi se trebali zapitati jeste li doista spremni upravljati tvrtkom i hoće li ista u vašim rukama prosperirati ili ubrzo postati tek dio loše statistike. 

Izbjegavate tehnologiju

Excel tablice i blokovi iz Narodnih novina donedavno su bili standard vođenja poslovnih knjiga, no vremena su se promijenila i to srećom – nabolje. Ponekad je zgodno testirati vlastito pamćenje i matematičke vještine, no čemu dodavati nepotrebnu brigu vlastitom poslovnom rasporedu. Programi poput popularnog Pantheona mogu u potpunosti poboljšati vaše poslovanje ukoliko ih pravilno koristite. Ako svakog mjeseca trošite dragocjeno vrijeme na obračun plaća, plaćanje doprinosa i obračunavanje poreza,, možda je vrijeme da to prepustite programskom rješenju koje će to napravit brže, a možda i točnije od vas, s obzirom da prati sve zakonske promjene. 

Ignorirate male troškove

Sitne kune i lipe koje nam se nakupljaju u novčaniku ponekad ne tretiramo s puno pažnje. Potrošimo li koju više ili manje vjerojatno nećemo ni primijetiti, a dobro dođu i za ostavljanje napojnica u kafiću. Kada je posao u pitanju, morate promijeniti takvo razmišljanje. Bez obzira radi li se o tisućama kuna ili jednoj lipi, sve što prođe kroz vašu tvrtku mora biti zabilježeno. Svaka stvar koju kupite, svaka usluga koju unajmite i svaki račun koji izdate – bez iznimke. Nekoliko kuna manje u vašoj blagajni možda vas neće bankrotirati, no to bi mogla učiniti kazna poreznih inspektora ukoliko uoče neslaganje u vašim knjigama. 

Upuštate se u projekte bez financijskog plana

„Kako ćemo – lako ćemo“ definitivno nije pristup kojem bi se trebali okrenuti kada je u pitanju vaše poslovanje. Preuzimanje poslova i projekata bez da ste ih prvo detaljno proučili i izradili financijski plan, moglo bi vam se obiti o glavu. Čak i ako vam se na početku čini kako se ne radi o velikim iznosima i nema potrebe za pretjeranim planiranjem, neplanirani događaji i troškovi mogli bi vas brzo razuvjeriti. Stavite li sve svoje resure na raspolaganje projektu koji se u konačnici ne pokaže isplativim, to bi moglo dovesti u pitanje vaše čitavo poslovanje. Otegne li se sve izvan predviđenog roka, a vi niste uračunali i tu mogućnost, na kraju biste mogli ostati u minusu.

Pantheon ERP za digitalizirano i suvremeno poslovanje

ERP nije tek jedan nizu računovodstvenih programa – Enterprise Resource Planning program ili u prijevodu program za planiranje resursa poduzeća na jednom mjestu spaja sve poslovne procese potrebne za funkcioniranje jedne manje ili srednje tvrtke. Bilo da se želite sami uhvatiti u koštac s vlastitim financijama ili ste računovodstveni servis čija je praksa držati sve svoje korisnike informiranima i sigurnima, ERP je optimalno rješenje koje zadovoljava početnike i stručnjake podjednako. Najpopularniji program ove vrste u Hrvatskoj je svakako Pantheon ERP.

On dolazi u dvije moguće verzije – ona koja se instalira na lokaciji korisnika i ona u oblaku. Pantheon u cloudu omogućava pristup svim podacima s bilo kojeg mjesta, pod uvjetom da postoji internetska veza. Plaća se prema tome koliko se i koristi, a sve bez dodatnih ulaganja u infrastrukturu i obvezivanja na duge rokove. Njegova je prednost i jednostavnija razmjena podataka između tvrtke i servisa za računovodstvo, s obzirom da svi rade koristeći istu bazu podataka. Postoji li potreba za dodatnim prostorom, on se jednostavno može proširiti uz odabir paketa u ponudi. Uzevši u obzir sigurne servere Hrvatskog Telekoma na kojima su podaci pohranjeni, kao i najnapredniji poslovni softver u regiji, ne čudi što je baš Pantheon čest izbor malih i srednjih poduzetnika u Hrvatskoj.

Saznajte više o Pantheon ERP-u i praćenju financija u oblaku.

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.