Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Zašto uskopojasni IoT (NB-IoT) može biti savršeno rješenje za pružanje podrške Internet of Things poslovanju, uključujući rješenja za Smart City (Pametne gradove).

Internet stvari (IoT) svuda je oko nas, čak i ako to nije uvijek očito, te se ubrzano razvija jer je sve više fizičkih objekata koji nas okružuju povezano. Pitanje je kako povezati milijarde uređaje za koje se očekuje da će biti sastavni dio IoT-a bez nastanka ogromnih troškova. U Deutsche Telekomu vjeruju da je uskopojasni IoT (NB-IoT) savršeno rješenje za pružanje podrške Internet of Things poslovanju, uključujući rješenja za Smart City (Pametne gradove).

Što su Smart City rješenja?
Pod pojmom Smart City rješenja objedinjen je niz rješenja gdje se primjenjuje ICT (informacijsko-komunikacijska tehnologija) za podizanje kvalitete života građanima i postizanje ušteda kod gradskih servisa. Obuhvaća rješenja u više područja:

Želim znati više

Čak bismo rekli i da se NB-IoT-om mijenjaju pravila igre u području IoT-a i budućih pametnih gradova. Osim pojasne širine koju upotrebljava, u NB-IoT-u ništa nije usko. Zapravo se tom novom tehnologijom širokog dosega i male snage omogućuje vrlo široki raspon novih IoT aplikacija. Za razliku od postojećih pokretnih komunikacijskih mreža, izuzetno je prikladan za aplikacije koje ne upotrebljavaju puno podataka, podržava veliki broj malih i jednostavnih uređaja s niskom potrošnjom energije i vrlo dugim trajanjem baterije uz niske troškove i pruža bolju pokrivenosti u zatvorenom. Drugim riječima, posebno je namijenjen omogućavanju IoT-a.

Podrška pametnim gradovima

Zašto je to bitno za Vas? Uzmimo kao primjer pametne gradove, koji su važan dio šire priče o IoT-u. Trenutačno se provode brojna rješenja kako bi se osigurala održivost naših gradova u budućnosti kada će doći do povećanja broja stanovnika. To znači da naši gradovi postaju pametniji zahvaljujući senzorima i softveru koji se ugrađuju u zgrade, brojila, uličnu rasvjetu, parkirna mjesta i sustave za gospodarenje otpadom, da spomenemo samo neke provjerene aplikacije za pametne gradove.

Utiranje puta prema 5G-u

Druga je dobra vijest da budući da se NB-IoT temelji na LTE-u, on upotrebljava postojeće lokacije pokretne mreže za osiguravanje pouzdane i sigurne mreže s vrlo dobrom pokrivenošću u većini gradova. Uvjereni smo u njegove prednosti i već primjenjujemo tu tehnologiju na brojnim europskim tržištima. Štoviše, koristi NB-IoT-a nadilaze LTE. On je namijenjen široj upotrebi jer omogućuje povezivanje milijuna uređaja i stoga se može smatrati pretečom 5G-a, potpuno novog mrežnog koncepta Deutsche Telekoma u okviru kojeg su integrirane nepokretne i pokretne mreže.


Laurita Mroß, Marketinške komunikacije u području IoT-a/pametnih gradova,
DT B2B Europe

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.