Želite saznati više?

Kontaktirajte nas

Računalstvo u oblaku postaje sve veće jer sve više organizacija premješta svoje IT sustave na virtualizirane samoposlužne platforme, bilo unutar kuće ili kod pružatelja usluga.

Fleksibilni troškovi, agilnost i sigurnost i dalje su glavni motivirajući čimbenici, ali još jedna važna prednost za sve korisnike oblaka jesu transparentniji troškovi IT-a.

U dalekoj su se prošlosti IT sustavi gradili za jednu namjenu tako da je bilo lako utvrditi tko je od njih imao koristi. Zatim je došlo razdoblje centraliziranih odjela za IT sa zajedničkim IT sustavima kojima su se preko mreže istodobno služili svi. Razlike među resursima koje danas upotrebljavaju pojedinačne usluge u najboljem su slučaju maglovite i odjednom je postalo vrlo teško dodijeliti troškove IT-a određenim poslovnim funkcijama ili proizvodima, čak i u organizacijama u kojima IT čini veliki dio ukupnih izdataka. Poduzeća imaju stabilnu povijest vješte dodjele režijskih troškova Uobičajeno utvrđuju aktivnosti organizacije i dodjeljuju trošak svake aktivnosti, uključujući resurse, svim proizvodima i uslugama u skladu s potrošnjom. Međutim, dodjela centraliziranih IT usluga pojedinačnim aktivnostima posve je drukčije pitanje. Nije lako dubinski analizirati upotrebu velikih zajedničkih poslužitelja koji izračunavaju ovo i ono te sve između ne uzimajući pritom u obzir klasifikacije prema odjelima.

smanjite-troskove-racunalstvo-u-oblaku

Kako s pomoću oblaka raspršiti maglu

Sustavi za naplatu kojima se pridonosi dodjeli računalnih resursa prisutni su već neko vrijeme, ali tek su sada s pojavom oblaka dosegnuli zadovoljavajuću razinu preciznosti i jednostavnosti. Zahvaljujući oblaku, bilo privatnom ili javnom, lakše se može utvrditi koju IT imovinu upotrebljava određena IT usluga. Naplata resursa dodijeljenih ili utrošenih za računalstvo, pohranu ili umrežavanje određenoj usluzi postala je apsolutno neophodna za način na koji računalstvo u oblaku funkcionira. Sada je već unaprijed zadano da se na temelju naknada koje se obračunavaju po satu ili čak minuti ili sekundi daju precizne ulazne informacije o troškovima. Nadalje, dok se u okviru računovodstva analizira samo povijest troškova, u oblaku se kontrolira i njihovo sadašnje te čak i buduće stanje. Time se olakšava određivanje različitih limita za različite parametre resursa na samoposlužnom korisničkom. portalu. Sada ne samo da možete predvidjeti buduće izdatke za pojedinačne IT usluge, već ih možete zapravo i unaprijed postaviti.

financije-prebacite-poslovanje-u-cloud

Financijski kontroling u oblaku je budućnost

Time se uklanja jedan od glavnih nedostatak postojećih upravljačkih računovodstvenih sustava, a to je dostava informacija prekasno za popravljanje situacija. O financijskim se brojkama često izvješćuje uz odgodu od nekoliko tjedana, što u današnje dinamično doba nije uvijek dovoljno brzo za pravodobno reagiranje. Za razliku od toga, u oblaku se može odmah izvijestiti o troškovima i mogu se izraditi predviđanja, čime se računovođama omogućuje da u današnjoj igri postanu aktivni igrači umjesto pasivnih statističara kao do sada. Bolja kontrola troškova IT-a teško da je glavni razlog zbog kojeg organizacije odlučuju prijeći na oblak. Međutim, oni kojima je potreban kristalno jasan uvid u potrošnju odjela za IT shvatit će da se ona u oblaku može izračunati u cent.

Autor: Miroslav Pikus,
ICT stručnjak za usluge u oblaku, Deutsche Telekom

Komentirajte

Slažem se

Naša Web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo ili opcije za isključivanje kolačića možete pronaći u POSTAVKAMA.